Корисний мед із кульбаби

Мед із кульбаби Здоров'я

Усім нам знайомі кульбаби, але мало кому відомо, що це ще й дуже корисна рослина. Кульбаба, що росте практично як бур’ян, навіть застосовується в лікарських цілях. З цієї рослини можна приготувати приємне на смак варення, а ще з неї виходить дуже ароматний мед. Він виходить густим, але досить в’язким, швидко кристалізується. Смак у цього меду досить терпкий, а аромат – сильний.

Мед із кульбаби – корисні властивості

Колір меду нагадує знайомі квіточки – золотисто-жовтий. Примітно, що для того, щоб зібрати ароматний нектар, бджолі доводиться практично повністю зануриться в пухнасту квітку! В основному, кульбаби цвітуть у травні. Саме в цей період бджоли збирають її нектар і пилок. Стільники, які відбудовуються в цей час, дуже красиві, їм теж передається золотий відтінок квітки. Мед із кульбаби містить 41.5 % фруктози та 35.64 % глюкози.

Читайте також: Шкідлива їжа для волосся

Застосування кульбабового меду в лікувальних цілях

Як і будь-який інший, цей вид меду має антисептичні, знеболювальні та пом’якшувальні властивості, а крім них ще й проносний ефект. Кульбабовий мед має гарну терапевтичну дію за таких захворювань, як коліт і дисбактеріоз. Ось кілька порад щодо застосування меду для лікування деяких захворювань:

  • Для лікування хронічного закрепу необхідно розмішати 15 г меду у 200 г теплого молока. Вживати по 1 столовій ложці перед сном.
  • Ось ще один рецепт від цієї недуги. Потрібно відтиснути сік зі 100 г натертої ріпи, потім змішати його з 50 г меду з кульбаб. Треба прийняти всю суміш за один раз, ліпше натщесерце. Це прекрасне проносне діє дуже швидко. Уже через 15-20 хвилин настає випорожнення кишківника. Цей засіб можна застосовувати близько тижня, якщо ви бажаєте домогтися стійкого ефекту.
  • Для нормалізації роботи кишківника необхідно змішати суху кропиву з деревієм у пропорції 1:1. Потім столову ложку суміші залити окропом, витримати не менше двох годин. По закінченні часу суміш слід процідити. В отриманий трав’яний відвар додати 25 г меду з кульбаб. Отриманий засіб потрібно випивати 4 рази на день по 50-60 мл за пів години до приймання їжі.
  • Для очищення травного тракту подрібніть сухі кукурудзяні приймочки й з’єднайте 2 їхні частини з 1 частиною меду. Приймайте 3-5 разів на день по чайній ложці (до приймання їжі).
  • Для лікування схильності до закрепів змішайте 150 г листя алое з 300 г меду з кульбаб. Настоюйте добу. Потім розігрійте і процідіть. Пийте по 1 десертній ложці вранці (краще перед їдою).

У разі каменів у сечовому міхурі, гепатиту й холециститу, а також інших захворювань печінки та сечостатевих шляхів дуже корисно вживати кульбабовий мед, приготований власноруч. Він сприяє регенерації клітин, пошкоджених захворюванням. Такий мед є чудовим профілактичним засобом для запобігання астми та бронхіту. Великою перевагою цього виду меду є його доступність. Трохи ваших зусиль і витримки, і ви зможете насолоджуватися смачним і корисним продуктом.

Простий метод приготування кульбабового меду

Для того, щоб приготувати ці ласощі, потрібно зібрати близько 400 кульбаб, що розпустилися (без стеблинки). Збирати квітку потрібно в травні, в екологічно чистих місцях. Краще, щоб поруч не знаходилися автостоянки, заводи й все, що може забруднювати ґрунт і воду, адже квіти можуть увібрати всі шкідливі речовини. Найкраще робити це опівдні, коли яскраво світить Сонце.

Читайте також: Що потрібно знати про варикозне розширення вен?

Зібрані квіти потрібно промити, а потім залити 400-500 мл прохолодної води й варити близько 2 хвилин. Потім відкиньте квітки на друшляк (через марлю), відіжміть воду. Додайте у відвар 7 склянок цукру, кип’ятіть на повільному вогні близько 7 хвилин. Готово! Тепер можна розлити домашній мед із кульбаб по скляних банках.

Складніший варіант

Необхідно вимочити квітки у воді близько 24 годин. Потім віджати й залити половиною літра чистої води. Кип’ятити 15 хвилин на невеликому вогні. Через 12 хвилин після початку кип’ятіння додати 1 або 2 нарізаних зі шкіркою лимони. Отриманому відвару дати настоятися ще добу, а потім процідити. До отриманого настою додати 1.5 кг цукру і варити в кілька прийомів доти, доки не вийде колір і консистенція справжнього меду.

Цікаві факти

  • Мед із кульбаб здавна був одним із компонентів приворотного зілля. Саме тому він отримав народну назву “варення кохання”.
  • Одне суцвіття виробляє до 200 насінин-парашутиків, а вся рослина – близько 2000!
  • У знаменитого письменника Рея Бредбері є повість під назвою “Вино з кульбаб”. У ній автор відкрив той факт, що в Англії довгий час виробляли вино на основі прекрасних квітів. До речі, на відміну від інших лікарських рослин, кульбаба не завдає організму жодної шкоди, оскільки не має побічних ефектів.
Оцініть статтю