Багатьом із самого раннього дитинства відомий неприємний запах і огидний смак риб’ячого жиру. Їх неможливо забути! Але сьогодні індустрія зробила крок далеко вперед і тепер подібного продукту не знайти — риб’ячий жир продається винятково в спеціальних капсулах, не має жахливого аромату і має дуже естетичний вигляд. Тим часом цінність зазначеного продукту анітрохи не зменшилася, і зараз ми розповімо, що корисного в риб’ячому жирі й, чому дорослі люди, так намагаються нагодувати ним дітей.
Отже, що корисного в риб’ячому жирі
Ви до теперішнього моменту не знаєте, що корисного в риб’ячому жирі, і що таїть у собі цей продукт? Все дуже просто. У риб’ячому жирі є багато мікроелементів і корисних для людини вітамінів, головним з яких є вітамін А. Цей вітамін бере участь безпосередньо в окисно-відновних процесах, а крім цього здатний регулювати синтез білка і може нормалізувати обмін речовин. І це ще не всі переваги потрапляння вітаміну А в організм. Ця речовина бере важливу участь у формуванні кісток людини та зубів і перешкоджає процесу старіння тканин організму.
Завдяки саме цьому чудовому вітаміну, риб’ячий жир є незамінним засобом для підтримання в прекрасному стані слизових оболонок, шкіри, волосся і зору.
Крім усього іншого, завдяки антиоксидантним властивостям, риб’ячий жир допомагає людині боротися з якимись вірусними захворюваннями й всілякими бактеріальними інфекціями.
Є риб’ячий жир і хорошим розповсюджувачем вітаміну D, який здатний підтримувати потрібний рівень кальцію і фосфору в організмі. Саме з цієї причини цей продукт використовують у всьому світі для поліпшення стану кісток і зубів, як заспокійливий засіб для нервової системи й для запобігання такому явищу, як судоми ікрових м’язів.
Читайте також: 7 поживних речовин, які завжди необхідні організму
Містить риб’ячий жир, поряд із зазначеними компонентами, і досить велику кількість відомих усім жирних кислот Омега-3. Ці кислоти життєво необхідні організму. Вони сприяють виробленню, як заведено називати в народі, “гормону щастя”, а тому вживання риб’ячого жиру сприяє підняттю настрою і запобігає розвитку неприємного явища — депресії.
Тим часом зазначені переваги вживання риб’ячого жиру, це далеко не все. Щоденне вживання протягом місяця цього продукту значно знижує ймовірність розвитку атеросклерозу, зменшує холестерин, точніше сказати, його рівень у крові, і нормалізує ритм роботи серця. Риб’ячий жир стимулює і вироблення таких речовин, як простагландини, які здатні чинити протизапальні дії, наприклад, полегшують певний біль, знімають такі запальні процеси, як набряки тощо. Знімає і запалення за такої хвороби, як ревматоїдний поліартрит.
Попри масу корисних властивостей, вживати риб’ячий жир все ж потрібно з достатньою обережністю — по 1-2 грами на день (не більше), і робити це потрібно протягом до 30 днів. Після цього робиться на два або три місяці перерва і курс знову повторюється. Крім того, перед початком вживання риб’ячого жиру найкраще проконсультуватися з лікарем, адже ці ліки, як і будь-які інші, можуть мати й протипоказання, і деякі побічні дії, якщо вживати їх не за призначенням.