На ринку молочних продуктів особливе місце займають йогурти. Кілька років тому цей продукт вважався дієтичним, але виробники так старалися в розмаїтті смаків, що йогурти стали скоріше шкідливими для фігури й здоров’я. Поряд із цим фактом величезної популярності набуває грецький йогурт. Унікальна технологія приготування підвищує харчову цінність продукту і смакові якості. У процесі дозрівання йогурту зайва рідина зливається, що знижує калорійність продукту і робить його густим. Грецький йогурт багатий на білок, кальцій і калій, пробіотики та вітамін В12, але при цьому містить менше лактози. Смак досконалий — щільний, вершковий із приємною терпкістю.
Грецький йогурт як харчовий продукт універсальний. Його можна використовувати як перекус у чистому вигляді або з додаванням горіхів і фруктів. Він може стати основою крему для домашніх десертів, а також ним можна замінити майонез або сметану в салатах. При цьому йогурт підвищує всмоктуваність поживних речовин.
Корисні властивості грецького йогурту
Знижує вагу
Якщо ви дотримуєтеся здорового харчування, то грецький йогурт у раціоні — обов’язковий продукт. Він містить удвічі більше білка, ніж традиційний йогурт, тому відчуття ситості зберігається надовго. Крім того, грецький йогурт має високий вміст кальцію, який сприяє розщепленню жирових відкладень. Йод у йогурті важливий для здоров’я щитовидної залози.
Читайте також: 7 поживних речовин, які завжди необхідні організму
Нормалізує метаболізм
Пробіотики покращують мікрофлору кишечника (природним чином збільшується кількість “хороших” бактерій). Йогурт сприяє здоров’ю травної системи, прискорює процес травлення, виводить токсини.
Нормалізує роботу серцево-судинної системи.
Калій зміцнює серце, нормалізує кров’яний тиск (запобігає звуженню судин). Склянка грецького йогурту містить близько 240 мг калію. Вітамін B12 допомагає організму виробляти еритроцити, які переносять кисень до тканин тіла. Як джерело кальцію і магнію, йогурт знижує підвищений кров’яний тиск.
Підтримує здоров’я кісток
Грецький йогурт містить кальцій, що важливо для створення і підтримки сильних кісток і м’язів. За нестачі цього мінералу кістки стають слабкими та крихкими — виникає ризик остеопорозу. Порція грецького йогурту містить 18,7 % добової норми кальцію. Магній, фосфор, калій і білок є допоміжними елементами, що також допомагають краще засвоюватися кальцію. Вітамін D і живі активні культури в грецькому йогурті зміцнюють кістки та збільшують їхню щільність.
Підтримує здоров’я порожнини рота
Пробіотики в грецькому йогурті контролюють ріст “недружніх” бактерій у порожнині рота, що спричиняють карієс, захворювання ясен і поганий запах. Йогурт також нормалізує pH вашого рота, створюючи тим самим менш сприятливе середовище для росту і процвітання “поганих” бактерій. Кальцій і білок сприяють здоров’ю ясен і зубів.
Зміцнює імунітет
Секрет простий — здорова мікрофлора кишечника, підвищена засвоюваність поживних речовин. Ці два фактори важливі для зміцнення імунітету. Крім того, грецький йогурт містить поживні речовини, включно з білком, кальцієм, йодом і калієм, які важливі для підтримки здоров’я.
Підтримує урогенітальне здоров’я
Як і травний тракт, урогенітальний тракт потребує збалансованого бактеріального середовища. Пробіотики в грецькому йогурті стимулюють ріст хороших бактерій. Це, своєю чергою, запобігає появі та допомагає під час лікування бактеріального вагінозу, інфекцій сечових шляхів (ІСШ). Пробіотики не можна вважати панацеєю. Проте грецький йогурт може покращувати й підтримувати урогенітальне здоров’я.
Читайте також: Корисні властивості риб’ячого жиру
Допомагає в разі депресії
Недавнє дослідження, опубліковане в “Scientific Reports”, показало, що пробіотичні бактерії, виявлені в йогурті з живими культурами, знімають симптоми депресії у мишей. Крім цього, калій у грецькому йогурті підтримує електропровідність мозку і нервових трансмісій. Це також сприяє виробленню серотоніну.
Підвищує мозкову активність
Будучи ферментованим продуктом, грецький йогурт також корисний для здоров’я мозку. Пробіотики відіграють ключову роль у підтримці здорового балансу між кишечником і мозком, які пов’язані через гіпоталамо-гіпофізарно-надниркову вісь. Крім того, вітамін B12 дає змогу клітинам мозку створювати нові сполуки, що покращує пам’ять.
Вживання ферментованих продуктів знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.