Як назавжди відмовитися від шкідливої ​​їжі

Шкідлива їжа Здоров'я

Від звички поїдати шкідливу їжу позбутися нелегко. Але це можливо. Як? Про це і йтиметься.

Шкідлива їжа переслідує людство всюди. У магазинах, ресторанах швидкого харчування, у простих кафе, на ринкових прилавках і часом навіть удома є щось, що вживати взагалі не можна через величезну шкоду здоров’ю та зовнішньому вигляду.

Але така їжа вабить своїм смаком, красивими упаковками та перспективою не витрачати багато часу на приготування, оскільки все вже готове до вживання. Частіше людина не може відмовити своєму бажанню перекусити по-швидкому чогось неймовірно шкідливого і дуже смачного. А тому рятування від цієї звички – річ досить важка. Але, як відомо, немає нічого неможливо. І звичайно, існують кілька правил, які допоможуть людині не просто припинити вживати нездорову їжу, але відмовитися від неї назавжди.

Що є шкідливою їжею

Насамперед — це чіпси та сухарики різних виробників, які мають масу різних смаків, ароматні, та здатні наситити споживача на якийсь проміжок часу. Вони доступні за ціною, мають величезну різноманітність вибору, а тому це їжа № 1 за споживанням шкідливих продуктів. Але водночас це серйозний ворог для внутрішніх органів. Через перенасиченість ароматизаторами та різними підсилювачами смаку сухарики та чіпси сприяють розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Далі йдуть газування, фабричні соки та енергетики. Ці напої не задовольняють почуття спраги, лише створюють таку видимість, тому викликають бажання купувати їх знову і знову. Водночас ці напої є пекельною сумішшю різноманітних ароматизаторів, барвників та цукрозамінників. А в таких напоях, як кока-кола, фанта, пепсі, цукру стільки, що людині на місяць вистачить із врахуванням щоденного вживання. Зрозуміло, що для здоров’я це не обіцяє нічого доброго. Таке вгамування спраги приведе лише до захворювань шлунково-кишкового тракту та нестачі калію в організмі.

Льодяники, цукерки, шоколадки, мармеладки та безліч інших різноманітних солодощів переповнені шкідливими хімічними добавками, завдяки яким можна отримати у кращому разі алергію. Якщо справи підуть серйозніше, то споживача буде нагороджено діабетом і серйозним порушенням травної системи.

Фастфуд, копчена їжа, ковбаса, маргарин, пюре та локшина швидкого приготування та безліч фабричних соусів – це їжа, яка переповнена різноманітністю шкідливих добавок та легко призводить до ожиріння. Це нищівний удар по здоров’ю та фігурі.

Як назавжди відмовитись від шкідливої ​​їжі

Потрапляючи в рот, їжа стимулює харчові рецептори, що реагують на неї. Поки їжа пережовується, подаються сигнали в мозок про те, наскільки смачно та приємно отримувати саме цю їжу. Мозок запам’ятовує інформацію та відкладає її у довгу скриньку, з якої потім і зчитує, коли людина повертається до того, що раніше вже їла.

Як правило, фабрики з виготовлення шкідливої ​​їжі роблять все можливе для того, щоб вона була смачною і викликала в людини бажання вживати її знову і знову, поки хвороба внутрішніх органів не розлучить їх. Зрештою, це перетворюється на замкнене коло, де переможцем є їжа, бо саме вона керує людською свідомістю.

Все, що потрібно – вирватися із цього страшного круговороту, відмовившись від подібної їжі. У цьому й допоможуть правила, наведені нижче.

1. Один раз – одна відмова.

Якщо людина звикла постійно перехоплювати в магазині то шоколадний батончик, то пачку сухарів, то фабричні бутерброди та пляшечку коли, а дорогою додому ще може і в ресторан швидкого харчування заскочити, а потім різко – раз! – і заборонив собі все це, така заборона триватиме, швидше за все, недовго.

Краще робити це поступово – раз чи два на місяць. Тоді організм встигне звикнути до того факту, що він більше не отримує певного продукту, а людина за цей час навчиться замінювати той продукт чимось іншим, не менш смачним, але корисним.

2. Правило трьох тижнів.

Відомо, що людина звикає до всього. І на освоєння нової звички йде рівно 21 день із моменту її зародження. Тому відмовившись, наприклад, від шоколадного батончика, і замінивши його, наприклад, на якісь фрукти, потрібно повторювати цю звичку щодня протягом трьох тижнів, поки вона не стане автоматичною.

3. Різноманітність – шлях до успіху.

Для того, щоб не тягнуло до викресленого з меню продукту, і щоб, не дай боже, не почалася з цього приводу депресія, свої приймання їжі потрібно максимально урізноманітнити. Якщо на зміну батончика прийшли фрукти, потрібно не скупитися у виборі. Сьогодні яблука, завтра ківі, післязавтра фруктове асорті, а ще горішки, засушені ананаси, пшеничні сухарики з родзинками.

Таке рішення швидко викреслить з пам’яті якийсь там батончик і неминуче підвищуватиме настрій споживача, радуючи смакові рецептори досить цікавими поєднаннями.

4. Не вірити рекламі.

Написи “лайт”, “всього 2 калорії”, “0% жиру” та інші – це спроба залучити клієнта до вживання товару. Все, що не поклали в продукт, замінили чимось іншим. Наприклад, замість жиру додали консерванти, крохмаль, купу ароматизаторів та барвників, що ще калорійніше, та ще й шкідливо.

5. Замінити шкідливе на корисне.

Так, замість газування краще пити воду, замість фабричного соку – фреш, сухарики та чіпси замінити на насіння, горіхи, цукати, замість локшини швидкого приготування краще їсти домашню – це смачніше, цікавіше та досить корисно, перекус фастфудом краще замінити повноцінною вечерею вдома з салатом, гарніром та м’ясом, і так далі. Корисна їжа значно більша, ніж шкідлива. Варто лише звернути на неї увагу, як вона моментально затьмарить усі хворі продукти.

6. Особисті проблеми не є підставою для обжерливості.

Багато людей, отримавши якийсь стрес, намагаються його «заїсти». Саме собою «заїдання» горя не обіцяє нічого хорошого, адже потім з’явиться ще одна проблема – зайва вага. Але найгірше те, що їжа для «заїдання» не перебирається. У хід йде абсолютно все – шоколадка, сосиска, булочка з майонезом, копчене м’ясо, одна за одною шоколадні цукерки та льодяники тощо.

Щоб уникнути страшних наслідків, у період смутку потрібно чимось себе зайняти. Читання книг, ходьба свіжим повітрям, зустріч з друзями. Найкращий антистрес – це спорт. Варто вийти побігати ввечері або поприсідати та відтиснутись, навіть без підготовки, і всі проблеми підуть на задній план, а настрій підвищиться.

7. Нагорода за успіх.

Треба себе любити та балувати. За тритижневу витримку без зривів купити собі, наприклад, новий шарфик. Або пообіцяти собі наприкінці шляху якусь бажану річ. Можна заручитися підтримкою друга чи коханої людини, яка просто віритиме у перемогу над шкідливою їжею. Є шанс і його залучити до оздоровлення.

Також можна дозволити собі трохи гіркого шоколаду або випити чашку справжнього капучино. Як винагороджувати себе за труди та успіхи – справа кожного. Головне, щоб винагородою за відмову від батончика не був сам батончик.

8. Настрій – на користь здоров’я.

Налаштувати себе на приймання здорової їжі замість шкідливої ​​– дія дуже важлива. Річ у тому, що коли люди відмовляють собі в чомусь, потреба цього виникає вже на другий або третій день. Починається скиглення і жаль про неможливість скуштувати бажане. Така реакція на потреби свого організму призводить до стовідсоткового зриву, потім йдуть пояснення про те, як важко від того відмовитися.

Насправді – не важко. Ці пояснення лише виправдання свого неправильного підходу. Треба думати інакше. Замість «Про цей смачний батончик, я все віддала б за ще один раз з’їсти його», варто сказати собі «Яка гидота! Це ж миттєво відкладеться на моєму животі та сідницях, куди краще апельсини». А ще краще — не думати про ненависний батончик взагалі. Сьогодні перший день відмови, і з того дня такої їжі не існує. Її немає. І не потрібно себе спокушати, проходячи там зайвий раз і засмучуючись від неможливості купити.

Треба пам’ятати: це робиться заради здоров’я, заради краси, заради шарфика, який через три тижні буде як нагорода. Це не для когось, а для себе. Себе треба любити і балувати фруктами, а не всякою гидкою їжею.

Загалом, потрібно запастися терпінням, налаштувати себе на краще, навчитися радіти корисній їжі й дотримуватися всіх вищенаведених правил. Незабаром місця для шкідливої ​​їжі взагалі не залишиться у денному раціоні. Згодом людина відчує поліпшення й у своєму організмі – стане легше рухатися, краще засинати, позбудеться тяжкості в шлунку, відчує значні зміни у своєму внутрішньому світі, що говорить про те, що здоров’я пішло на поправку. Поступово почне танути зайва вага, що ще більше підніме настрій. І після цього вже ніколи не захочеться повертатися до шкідливої ​​для здоров’я та зовнішності їжі.

Оцініть статтю