Зима – сезон гарячих супів, які зігріють у найхолодніші дні, а суп із макаронами – вже не просто перше, а повноцінна трапеза. Не зупиняйтеся лише на звичному курячому бульйоні з вермішеллю, спробуйте більш екзотичні, але не менш смачні та поживні варіанти.
Суп фо (Pho)
Фо – гордість національної кухні В’єтнаму. Його готують із довгої рисової локшини, на курці або яловичині, додають м’яту, базилік і бобові пагони. Фо можна скуштувати практично в будь-якому ресторані азійської кухні, але й зробити його вдома теж не складно, якщо знайти специфічні продукти.
Локшину можна як купити готову, так і зробити самостійно. Зі спецій варто придбати аніс, імбир, гвоздику та корицю. Традиційна основа бульйону – бичачий хвіст.
Читайте також: Біфштекс хазяйський – як приготувати
Німецький яловичий суп (Rindfleischsuppe)
Як і фо, німецький яловичий суп готують на бичачому хвості або на мозковій кістці. Інші інгредієнти теж можна з легкістю знайти в будь-якому магазині: морква, петрушка, помідори, селера, спеції (зазвичай лавровий лист, гвоздика і перець).
Колаген, що міститься в яловичині, робить суп густим і дуже поживним. Те, що треба в холодну пору року! Яєчна локшина доповнює страву, насичуючи її вуглеводами. Її потрібно додавати незадовго до готовності супу, тоді вона буде особливо добре поєднуватися з м’ясом та овочами.
Суп із тортеліні
Тортеліні – це традиційні італійські круглі галушки. Як і інші види пасти, тортеліні – база багатьох страв. Їх можна нафарширувати м’ясом або сиром і подати з томатним соусом, або зварити з ними суп. Поруч із Болоньєю, звідки тортеліні родом, їх їдять із яловичим або курячим бульйоном.
Тортеліні зазвичай продаються готовими в замороженому вигляді. Помідори та італійські сосиски додадуть супу особливого смаку.
Рамен (Ramen)
Рамен – це не суп із пакетика з дешевою локшиною. Те, що продається в магазині – жалюгідна подоба традиційної японської страви, набагато смачнішої та зі свіжої локшини. Рамен буває всякий, на різних бульйонах і з різними добавками. Яловичина, курка, риба, місо, водорості, креветки, яйця, тофу, восьминоги, бобові пагони тощо – інгредієнти для рамена можуть бути майже будь-якими, до того ж у Японії люблять несподівані поєднання.
Локшина з пакетика – дешево, але справжній рамен – невимовно смачно.
Тхукпа (Thukpa)
Тхукпа – тибетський суп із локшиною. Він популярний у Непалі, Бутані та в Північній Індії. Поширений інгредієнт тхукпи – так звані бхатса, схожі на італійські галушки ньоккі. Тхукпа може бути як на м’ясі яка, так і вегетаріанською, тобто на грибах або овочевому бульйоні. Але що об’єднує будь-яку тхукпу – бульйон має бути з безліччю спецій. Непальський різновид тхукпи особливо гострий.
У Тибеті тхукпу зазвичай їдять під час святкування початку нового року. Цей суп можна знайти в будь-якому ресторані Непалу і Тибету. Часто тхукпу можна зустріти й в північних областях Індії.
Читайте також: Сирна запіканка в духовці “Родом із дитинства”
Турецький суп орзо (Orzo)
Турецький суп із коротенькою вермішеллю (її називають орзо, і це настільки маленькі макарони, що нагадують рис) – легкий у приготуванні й при цьому досить екзотичний гарячий суп.
У Туреччині в суп із макаронами додають помідори, м’яту і лимон. Помідори, до речі, роблять суп густішим, що просто ідеально в холодну пору: гаряче і густе – що може бути краще? Орзо продаються майже скрізь, але ці турецькі макарони можна замінити й звичайною вермішеллю, просто дрібно нарізаною. Такий суп часто готують на м’ясі або на м’ясному бульйоні, але можна обійтися без нього, адже основні інгредієнти – макарони, овочі та спеції.
Сопа де Фідео (Sopa de Fideo)
Сола де Фідео – родич цього самого всім звичного бульйону з вермішеллю. Щоправда, різниця все ж є: локшина в мексиканському супі коротка і тонка, називається фідео. Можна взяти звичайну, але дуже тонку локшину і дрібно її нарізати. Хоча в магазині можна знайти й фідео.
Сопа де Фідео різниться за приготуванням залежно від регіону. Часто перед тим, як додати локшину в суп, її обсмажують в олії. Основа супу – курка і помідори, також додають часник, коріандр і смажений чіпотле.
Читайте також: Літні страви з баклажанів – рецепти італійської кухні
А-ше Реште (Asheh Reshteh)
“Реште” – локшина на фарсі. У цьому випадку вона дуже схожа на феттуччіне, вид італійської пасти. Рецепти перського супу з локшиною бувають різними: його готують із додаванням і бобів, і пасти, і зелені. А-ше Реште – вегетаріанський суп, але не веганський, оскільки він готується на молочній сироватці.
В А-ше Реште додають багато спецій. Краще використовувати свіжі: м’яту, петрушку, коріандр, часник і зелену цибулю. У перський суп із локшиною добре йдуть боби, нут, сочевиця та квасоля. Зазвичай суп подають під час святкування Новрузу.