Щойно вимовляєш слово “запіканка”, одразу в пам’яті зринає безтурботне дитсадівське дитинство. Здається, що кожна доросла людина погодилася б повернутися в ті “солодкі” роки. І уявіть собі – це можливо! Не вірите? Тоді приготуйте дуже смачний сирний десерт, спробуйте його й одразу ж зрозумієте: у моєму твердженні є частка правди. Відкиньте всі сумніви й вперед на кухню – творити та дивувати!
Сирна запіканка в духовці – склад і приготування
Рецепт запіканки з сиру дуже простий. Освоїти його зможе будь-який домашній кухар. Але для початку розберемося з інгредієнтами.
Знадобиться:
- Пів кілограма сиру середньої жирності – основа майбутньої страви.
- По 5 ст. ложок манної крупи, сметани (будь-якої, на розсуд кулінара) і цукрового піску.
- Пара свіжих курячих яєць.
- Щіпка солі для балансу й об’єднання смаків усіх компонентів.
- Трохи вершкового масла, щоб змастити форму.
Рекомендуємо також прочитати рецепт приготування сирної запіканки з вівсяними пластівцями
Як готувати сирну запіканку
- У місткість середньої глибини кладемо сметану і туди ж додаємо цукор, манку та сіль.
- Перемішуємо і залишаємо набухати приблизно на пів години.
- За цей час ми займемося сиром. В ідеалі його потрібно протерти через дрібне сито. Якщо проігнорувати процес перетирання, то тіло запіканки вийде щільним без натяку на легкість і ніжність. Утім, це справа смаку. Хочете в результаті отримати грубозернисту страву, з вираженим кисломолочним смаком – кладіть сир без попередньої обробки.
- Наша сметанно-манна суміш трохи загусла і чекає, коли в неї додадуть протерту сирну масу.
- Вбиваємо туди ж яйця, вмикаємо міксер або занурювальний блендер і все ретельно збиваємо. У нас має вийти красива, без грудочок субстанція, що нагадує густу гладку сметану.
- Суміш викладаємо в підготовлену форму, рясно змащену вершковим маслом.
- Широким ножем або спеціальною лопаткою вирівнюємо поверхню і відправляємо в духову шафу запікатися.
- Температура духовки має бути десь 160 – 180° С. А ось час запікання визначаємо самостійно. Тобто для засмаженої скоринки він становитиме 30-40 хв, а для злегка підрум’яненої 20-30 хв. Знову ж таки, тут керуйтеся своїми вподобаннями.
Діставши з печі власноруч приготовану диво-запіканку, подайте її до столу зі сметаною, згущеним молоком або будь-яким ягідним джемом. Цей десерт чудово поєднується зі свіжими соковитими ягодами, тягучими соусами та кондитерськими кремами, збитими вершками або фруктовими киселями. Тому його по праву можна назвати універсальною стравою, що вінчає як святкову вечерю, так і повсякденний обід.