На Сході з давніх часів вважали, що в конкретному сезоні активізувалася діяльність певного органу або системи організму. Будь-яка їжа може стимулювати або гальмувати роботу якихось органів. Методика передбачає підтримку ослаблених органів за допомогою сезонних продуктів, які містять певні вітаміни та мінерали. Тільки комбінація різних за своїм хімічним складом продуктів може задовольнити потреби людини у всіх життєво необхідних речовинах. Щоб бути здоровими, необхідно їсти продукти залежно від пори року та домінування смаків — солодкого, кислого, солоного, гіркого та гострого. Сучасна медицина підтверджує обґрунтованість східного методу. Дієтологи радять включати в раціон фрукти й овочі, які ростуть у Вашій рідній місцевості й саме в певний момент. Наприклад, свіжий виноград взимку не принесе користі, як і черешня восени.
У таблиці наведено основи сезонного харчування:
Пора року | Вразливі органи та системи органів | Смаки | Необхідні вітаміни | Корисні харчові продукти |
---|---|---|---|---|
Весна | Нервова система Шлунково-кишковий тракт Кровотворна система Шкіра Легкі | Основний – кислий Додатковий – солоний Нейтральний – солодкий та гіркий Негативний – гострий | Вітаміни А, С, Р, кальцій | Білкова їжа: яйця, печінка риб, курчата, яловичина, баранина Молочні продукти: вершки, сир, сир Крупи: гречка, рис Овочі: морква, солодкий перець, салат, цибуля, шпинат, капуста, кріп, петрушка, зелений горошок, огірки, буряк, селера, квасоля, горох Фрукти: апельсини, шипшина, горобина Горіхи Мед |
Літо | Нирки Сечостатева система | Основний – гіркий Додатковий – кислий Нейтральний – солодкий та гострий Негативний – солоний | Вітамін А, цинк, калій, магній | Білкові страви: яйця, печінка риб, курчата, індичка Молочні продукти: молоко, топлене та вершкове масло Крупи: пшениця, овес, ячмінь, білий рис Овочі: гарбуз, салат-латук, капуста, картопля, огірки, кабачки, боби, зелень ягоди та фрукти Какао Лісові горіхи Рослинні олії |
Осінь | Печінка | Основний – гострий Додатковий – солодкий Нейтральний – солоний та кислий Негативний – гіркий | Вітаміни В2, В6, В12, холін | Білкові страви: яйця, субпродукти, баранина, курчата Молочні продукти: молоко, олія, бринза Крупи: овес, жито, гречка, ячмінь Овочі: капуста, цибуля, морква, картопля, селера, гарбуз, баклажани Фрукти та ягоди: яблука, груші виноград, хурма, айва, брусниця, журавлина, обліпиха Усі види горіхів |
Зима | Підшлункова залоза Шлунок Серце | Основний – солоний Додатковий – гострий Нейтральний – гіркий та кислий Негативний – солодкий | Вітаміни А та В1, каротин, калій, селен | Білкова їжа: курятина, качка, гусак, баранина Молочні продукти: всі види Крупи: пшениця, рис Овочі: картопля, морква, буряк, огірки , спаржа, цибуля хурма Спеції: кориця, гірчиця, часник, імбир, кориця, гвоздика, чорний перець, кмин, кардамон |
Читайте також: Дієта АВС або “Світлофор”
Головний аргумент харчування за пори року – у його збалансованості та користі для організму. Крім того, так харчуватися дешевше та простіше.