Здорове харчування згідно пори року

Здорове харчування згідно пори року Здоров'я
Секрет гарної фігури, здорового кольору обличчя і відсутності хвороб саме і в тому, що і як ми їмо. Перша думка — про дієту, але краще взяти за основу принципи здорового харчування. Поговоримо сьогодні про те, що слід їсти залежно від пори року.
Зміна сезонів впливає на людський організм. Є така наука — біоритмологія, що вивчає взаємозалежність біоритмів людини та природи. Вона бере свій початок на Сході, але допоможе і нам, які проживають у північних широтах.

На Сході з давніх часів вважали, що в конкретному сезоні активізувалася діяльність певного органу або системи організму. Будь-яка їжа може стимулювати або гальмувати роботу якихось органів. Методика передбачає підтримку ослаблених органів за допомогою сезонних продуктів, які містять певні вітаміни та мінерали. Тільки комбінація різних за своїм хімічним складом продуктів може задовольнити потреби людини у всіх життєво необхідних речовинах. Щоб бути здоровими, необхідно їсти продукти залежно від пори року та домінування смаків — солодкого, кислого, солоного, гіркого та гострого. Сучасна медицина підтверджує обґрунтованість східного методу. Дієтологи радять включати в раціон фрукти й овочі, які ростуть у Вашій рідній місцевості й саме в певний момент. Наприклад, свіжий виноград взимку не принесе користі, як і черешня восени.

У таблиці наведено основи сезонного харчування:

Пора рокуВразливі органи та системи органівСмакиНеобхідні вітаміниКорисні харчові продукти
ВеснаНервова система
Шлунково-кишковий тракт
Кровотворна система
Шкіра
Легкі
Основний – кислий
Додатковий – солоний
Нейтральний – солодкий та гіркий
Негативний – гострий
Вітаміни А, С, Р, кальційБілкова їжа: яйця, печінка риб, курчата, яловичина, баранина

Молочні продукти: вершки, сир, сир

Крупи: гречка, рис

Овочі: морква, солодкий перець, салат, цибуля, шпинат, капуста, кріп, петрушка, зелений горошок, огірки, буряк, селера, квасоля, горох

Фрукти: апельсини, шипшина, горобина

Горіхи

Мед

ЛітоНирки
Сечостатева система
Основний – гіркий
Додатковий – кислий
Нейтральний – солодкий та гострий
Негативний – солоний
Вітамін А, цинк, калій, магнійБілкові страви: яйця, печінка риб, курчата, індичка
Молочні продукти: молоко, топлене та вершкове масло
Крупи: пшениця, овес, ячмінь, білий рис
Овочі: гарбуз, салат-латук, капуста, картопля, огірки, кабачки, боби,
зелень ягоди та фрукти
Какао
Лісові горіхи
Рослинні олії
ОсіньПечінкаОсновний – гострий
Додатковий – солодкий
Нейтральний – солоний та кислий
Негативний – гіркий
Вітаміни В2, В6, В12, холінБілкові страви: яйця, субпродукти, баранина, курчата
Молочні продукти: молоко, олія, бринза
Крупи: овес, жито, гречка, ячмінь
Овочі: капуста, цибуля, морква, картопля, селера, гарбуз, баклажани
Фрукти та ягоди: яблука, груші виноград, хурма, айва, брусниця, журавлина, обліпиха Усі види
горіхів
ЗимаПідшлункова залоза
Шлунок
Серце
Основний – солоний
Додатковий – гострий
Нейтральний – гіркий та кислий
Негативний – солодкий
Вітаміни А та В1, каротин, калій, селенБілкова їжа: курятина, качка, гусак, баранина
Молочні продукти: всі види
Крупи: пшениця, рис Овочі: картопля, морква, буряк, огірки
, спаржа, цибуля хурма Спеції: кориця, гірчиця, часник, імбир, кориця, гвоздика, чорний перець, кмин, кардамон

Читайте також: Дієта АВС або “Світлофор”

Головний аргумент харчування за пори року – у його збалансованості та користі для організму. Крім того, так харчуватися дешевше та простіше.

 

Оцініть статтю