Ми любимо смачно поїсти й часто навіть не думаємо, чи корисні страви на нашому столі. Картопля по-французьки або оселедець “під шубою” зовсім неприпустимий варіант. А шкода… Неправильне поєднання продуктів може запустити процеси бродіння, які призводять до багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту.
Навчитися грамотно організовувати своє харчування – нескладно. Складніше звикнути до “здорового” раціону. Хороша мотивація – ефективне травлення та обмін речовин, адже порушення метаболізму є однією з основних причин повноти й ожиріння. Подібна перспектива мало кому до душі, тож розглянемо, як поєднувати харчові продукти.
Отже, які речовини містяться в продуктах:
З білками, жирами, вуглеводами й вітамінами ситуація зрозуміла.
Крохмалями насичені такі вуглеводи, як зернові, бобові, гарбуз і кабачки.
Цвітну капусту та коренеплоди сміливо відносимо до помірно крохмалистих продуктів.
Кислі фрукти – це, звісно, всі цитрусові, кислий виноград і яблука, сливи й помідори…
Напівкислими фруктами вважаються персик, груша, полуниця, вишня, смородина.
До солодких фруктів зараховуємо виноград, фініки, інжир, хурму, сухофрукти.
Небажані поєднання.
Білок – найбільш “неприємний” з усіх органічних речовин. Його поєднуємо дуже акуратно:
- Білок + білок. За одну трапезу вживайте тільки один вид білка, оскільки для різних за походженням білкових продуктів виробляється шлунковий сік із певною кислотністю. “Пекло” для дієтолога – це м’ясо з сиром, м’ясо і яйця, м’ясо і молоко. Просто включайте різні типи білка в кожне приймання їжі.
- Білок + жири. Жири – це справжнє гальмо секреції шлункового соку. Вони знижують концентрацію соляної кислоти й пепсину. Якщо без жирного м’яса або “небезпечного” поєднання ніяк не обійтися, розбавляйте раціон великою кількістю свіжих овочів і зелені, і тоді травлення прискориться.
- Білок + крохмаль. Білки, на відміну від крохмалю, перетравлюються у висококислотному середовищі. Якщо змішати ці продукти, то крохмалі не переваряться. Білки та крохмалевмісні продукти їмо окремо.
- Білок + кислоти. Білки перетравлюються завдяки пепсину та соляній кислоті, які синтезуються в шлунку. Інша кислота не може замінити HCl і лише сповільнить процес.
- Білок + цукор. Цукор всмоктується в тонкому кишківнику і в дружбі з білком він призводить до бродіння в ньому. Білок не засвоюється, а токсини від гниття всмоктуються в кров.
Крохмалевмісні вуглеводи також мають свої особливості.
- Крохмаль + крохмаль. Який там хліб із картоплею чи кашею! Один із видів крохмалю засвоїться, а другий – ні. Причому решта їжі також не засвоїться. Кислотність шлунка підвищиться, а там недалеко й до бродіння або відрижки.
- Крохмаль + кислота. Не можна поєднувати в одному прийомі їжі кислото- і крохмалевмісні продукти. Фермент птіалін, який перетравлює крохмаль, нейтралізується, і починається бродіння. Тости й булочки краще не запивати апельсиновим соком.
- Крохмаль + цукор. Якщо поєднувати цукор і крохмаль, то слина не виділяє знайомий Вам птіалін. Крохмаль затримується в шлунку і не перетравлюється. Там же і цукор, а отже процесу бродіння не уникнути. До того ж речовини, що виділяються під час ферментації цукру, кислі за своєю природою, що ще більше уповільнює перетравлення крохмалю.
Напівкрохмалисті овочі – редька, бруква, ріпа, редис – поєднуються практично з усіма продуктами, але не з цукром.
- Жир + жир. Жирна їжа погано засвоюється, а якщо її багато і різною, то взагалі стане тяжко. Рослинна олія корисна в чистому вигляді, особливо зі свіжими овочами. Забудьте про кілька видів жирів за один “присіст”.
- Жир + цукор. Ці два компоненти, з’єднуючись, запускають процес бродіння. Дієтологи допускають поєднання кислих фруктів з авокадо та горіхами.
Саме те, або найкращі поєднання
- Білок + некрохмалисті вуглеводи. Доведеться привчатися їсти з м’ясом і рибою на гарнір капусту, кабачки, салат, спаржу, цибулю, огірки, гарбуз, шпинат, а не звичну картоплю і каші. Тільки томати з огірками, з яких кришимо салат, краще не поєднувати: “огірковий” фермент руйнує “помідорний” вітамін С.
- Крохмаль + некрохмалисті вуглеводи. Картопля чудово може об’єднатися з капустою і кабачками, з цибулею і зеленню. Шкода, що м’ясо з нею утворюють дуже нездоровий варіант.
- Крохмаль + жир. Ці речовини добре “дружать”, тож сміливо їжте хліб з маслом. Він добре засвоїться, але якщо додати мед або варення – ніякої користі не буде, як і від хліба з родзинками або курагою. Чудово поєднуються бобові та кабачки з будь-яким жиром.
“Примхливі” продукти.
Яйця важко засвоюються, а ще й містять забійну дозу холестерину. Нейтралізувати шкідливу речовину може велика кількість зелені та некрохмалистих овочів. Краще вживати окремо та в невеликих кількостях.
Молоко. Багато кулінарів світу цього продукту уникають. Дорослій людині молоко не потрібне з погляду фізіології, чого не скажеш про дітей. Багато хто не вживає його, оскільки не у всіх виробляється лактаза – фермент, відповідальний за його розщеплення. У шлунку “дар корівки” згортається, травні соки не виділяються і починається гниття. Висновок такий: молоко або п’ють без нічого, або взагалі не п’ють. Пастеризоване молоко – взагалі специфічний напій. У дітей можуть виникнути проблеми нетравлення, а в жінок підвищується ризик захворювання на остеопороз.
Читайте також: Як підняти гемоглобін: основні продукти, багаті на залізо
Сир і кисломолочні продукти є важко перетравлюваними повноцінними білками. Припустиме поєднання з такими самими продуктами, сухофруктами й солодкими фруктами, горіхами та некрохмалистими овочами. Сир і бринза поєднуються і з крохмалем, і з кислими фруктами та помідорами.
Десерти, абсолютно будь-які, не корисні. Вони заважають засвоєнню інших продуктів і дуже важко перетравлюються. У поєднанні з крохмалями може виникнути бродіння, печія, біль у шлунку. Навіщо це Вам? Солодощами краще балувати себе окремо від інших кулінарних шедеврів (якщо їсти їх до 12.00, то це менше “вдарить” по фігурі!).
Диня і кавун, як і десерт, – окремі ласощі. Диня разом з іншими продуктами не перетравлюється і починає виробляти токсини. Вона є дуже недружнім товаришем, тому не змішуйте її ні з чим, як і кавун.
Фрукти також одинаки. Найкращий варіант – перекус між трапезами. А найкраща порада – це з’їсти яблучко, грушу, апельсин за годину чи пів години до їди. Вони швидко перетравляться. Грейпфрути не варто їсти з солодощами, як і будь-які інші фрукти. У чистому вигляді вони набагато корисніші.
На жаль, так виходить, що найсмачніші страви не корисні для організму, оскільки “поєднують непоєднуване”. Дати надію може лише перспектива бути здоровою і красивою. Хіба слабкий аргумент? Вирішувати Вам. Будьте здорові!