Гемоглобін – це залізовмісний білковий компонент кров’яних тілець (еритроцитів), які доставляють кисень до всіх органів та клітин організму. Виробляються еритроцити кістковим мозком, а «старі» переробляються печінкою.
Нормальним вмістом гемоглобіну у крові жінок є 120-150 г/л, чоловіків – 130-160 г/л. У дітей цей показник дещо коливається в залежності від віку: у новонароджених рівень гемоглобіну найвищий – 145-225 г/л, в 3-6 місяців – найнижчий – 95-135 г/л, і від року до 18 років поступово рівень гемоглобіну підвищується.
Рівень гемоглобіну в переважній більшості залежить від кількості заліза в організмі – основного компонента гемоглобіну. Організму дорослої людини потрібно на добу 1,5 мг заліза, вагітним жінкам – вдвічі більше. Проте з їжі організм засвоює тільки 10 % заліза, як висновок: вживати потрібно у 10 разів більше.
Продукти, які містять залізо та необхідно включати у щоденний раціон:
Телятина, кролятина, печінка (куряча, свинна, кроляча). Залізо, яке міститься у м’ясі, краще засвоюється організмом, ніж залізо з рослинної їжі. Окрім того, краще засвоюватись залізу допомагає вітамін С, тому потрібно їсти овочі та фрукти, багаті цим вітаміном.
Достатньо заліза є у яєчному жовтку, рибі, морепродуктах.
Людям з низьким гемоглобіном, окрім м’яса, потрібно включити в раціон червоний буряк. Можна пити свіжий сік з нього (біля 30 г раз на день), або їсти варений буряк по 200 г на день.
У гречці міститься багато заліза також і засвоюється воно легко. Гречана крупа багата на білок, фолієву кислоту, що особливо корисно вагітним жінкам для розвитку центральної нервової системи дитини.
Насіння гарбуза та дині, квасоля, боби містять від 2 до 4 мг заліза у 100 г ваги продуктів.
Належне місце серед корисних продуктів, які містять багато заліза та інших мікроелементів, є сухофрукти: чорнослив, курага, родзинки, тощо.
Яблука, які ростуть фактично у кожного в саду, доступні по ціні, містять також достатньо заліза. Вдень бажано з’їдати 2-3 яблука зі шкіркою.
Гранати та гранатовий сік містять як залізо, так і вітамін С та сприяють утворенню еритроцитів у крові.
Дуже багато заліза міститься у грибах, як сушених, так і свіжих. Можна готувати підливу з них, суп грибний із квасолею, яка теж містить залізо, харчуйтесь смачно та корисно. Єдине застереження щодо грибів: їх не рекомендовано давати дітям до 6 років, оскільки гриби – досить важкий продукт для травлення і часто серед діток трапляються важкі отруєння грибами.
Сприяє кровотворенню червоне вино. Звичайно, що захоплюватися спиртним напоєм не варто, але, інколи, 100 г вдень червоного вина піде на користь.
Як ми вже казали, засвоєнню заліза сприяє вітамін С, а от уповільнює цей процес кальцій. Тому, вживаючи м’ясо, чи інші продукти з високим вмістом заліза, варто відмовитись на 3-4 год. наприклад від молочних продуктів, які багаті на кальцій. В принципі, про це говорить і теорія роздільного харчування, суть якої полягає в тому, щоб не вживати одночасно білки, вуглеводи, жири, тощо, у яких різний процес травлення і засвоєння.
Всі перелічені продукти, які допомагають підвищити рівень гемоглобіну у крові, є доступними і простими. Урізноманітнюйте свій раціон різними продуктами, харчуйтесь правильно і будете здоровими.