Гарбуз, диня, та їхнє насіння – одні з найбільших джерел корисних вітамінів і мікроелементів, які допомагають організмові боротися з певними захворюваннями, або нестача яких і призводить до зниження імунітету та збільшенню ймовірності захворіти. А гарбузові каші – є одними з перших у прикормі дітей до року.
Якими корисними вітамінами багате гарбузове насіння?
Залізо, мідь, цинк, марганець, фосфор, амінокислоти, калій, кальцій, фолієва кислота, селен, ніацин, вітаміни групи РР, Е і В – все те, що необхідно для підвищення імунітету і підтримки здоров’я в нашому організмі.
Читайте також: Підказки організму, які вказують на дефіцит білка
Одна з амінокислот, що містяться в гарбузовому насінні – кукурбитин, допомагає боротися з кишовими паразитами (глистами). Основне, що для людей він абсолютно безпечний! Як глистогінний засіб гарбузове насіння застосовують в поєднанні з медом. Такі смаколики можна дорослим та діткам, у кого немає алергії на мед.
Наявні у гарбузовому насіннячку цинк та фосфор покращують роботу головного мозку та кровоносної системи: амінокислоти зміцнять судини та «очищуватимуть» кров.
Гарбузове насіння корисне при закрепах, навіть при нудоті та токсикозі у вагітних. Також воно сприяє нормалізації артеріального тиску. З організму виводитимуться важкі метали: кадмій і свинець.
Щоденне вживання жменьки гарбузового насіння стане для чоловіків профілактикою захворювань, пов’язаних з аденомою або запаленням передміхурової залози, покращить роботу сечовивідної системи.
Жінкам гарбузове насіння допоможе зміцнити волосся, нігті.
Олія з гарбузового насіння – одна з найбільш корисних. Використовується і для загоєння ран, для лікування виразки шлунку, жовчного міхура, печінки, для усунення пиршіння в горлі при фарингітах, ларингітах.
Гарбузове насіння можна вживати і у відвареному вигляді у лікувальних цілях. Відвар з нього використовують для лікування захворювань нирок. Навіть якщо Ви абсолютно здорові, жменя гарбузового насіння стане хорошою профілактикою багатьох захворювань. Воно має заспокійливу дію.
Читайте також: 4 переваги люцерни, про які ви повинні знати
Чи є застереження щодо вживання гарбузового насіння?
Звісно є. По-перше, воно не рекомендоване людям з розладами шлунково-кишкового тракту, страждають від підвищеної кислотності шлунку. По-друге, не рекомендоване вживати його у значних кількостях людям, які перебувають на дієті для схуднення. По-третє, чистити насіння потрібно руками, а не зубами, оскільки можна пошкодити зубну емаль. Також може бути алергія (правда дуже рідко) на гарбузове насіння.
Потрібно пам’ятати, що при термічній обробці, смаженні, корисні властивості дещо пропадають. Найкраще насіння сушити на сонці, або при невисокій температурі у сушці, духовці чи печі.