12 функціональних продуктів харчування

12 функціональних продуктів харчування Корисні поради

Продукти, корисні для здоров’я, називають функціональними, оскільки крім енергетичної цінності, вони мають певні оздоровчі функції. Напевно, кілька функціональних продуктів є й у вас на кухні або в коморі. Хочете перевірити?

Ідея їжі, як ліків, не нова. Протягом уже багатьох століть серед народних цілителів деяка їжа справді вважається альтернативою медичним препаратам. Останні відкриття вчених і дослідження в галузі харчування тільки підтвердили цей факт. Тепер ми знаємо, що правильна дієта має вирішальне значення для зміцнення кісток і м’язів, здоров’я мозку, сповільнення процесу старіння і боротьби з хронічними захворюваннями, навіть такими як рак.

Куркума

У куркумі міститься активна сполука куркумін, який є потужним антиоксидантом, що має протизапальні властивості. Використовувати куркуму з користю для здоров’я дуже просто. Додавайте дрібку цієї спеції в смузі, чай або молоко.

Яблучний оцет

Оцтова кислота має сильні антибактеріальні властивості. Дослідження вчених показали, що оцет допомагає стабілізувати рівень цукру в крові після вживання їжі з високим вмістом вуглеводів. Крім того, додавання оцту до страв допомагає якнайшвидшому насиченню, що дає нам змогу з’їдати менше їжі й тим самим позбавлятися зайвої ваги.

Джекфрут

Джекфрут, що росте в більшості районів Південної та Південно-Східної Азії, є дуже корисним продуктом для серця. У ньому міститься колосальна кількість калію — мінералу, що нормалізує кров’яний тиск. А калій — це блокіратор натрію, що вважається нейтралізатором солоної їжі, яка здатна підвищувати кров’яний тиск, створюючи певні ризики для виникнення серцево-судинних захворювань.

Манука мед

Мед здавна вважається цілющим продуктом, але манука мед заслуговує на окрему увагу. Як і весь інший мед, він має антибактеріальні властивості, проте вбиває хвороботворні бактерії набагато ефективніше, даючи змогу людині зменшити залежність від антибіотиків. Крім того, мед манука — це чудовий антиоксидант, що захищає клітини від пошкоджень.

Кефір

Як і більшість молочних продуктів, кефір є джерелом високоякісного білка, вітаміну D і кальцію, але пробіотичний вміст кефіру відрізняє його від молочних побратимів. Лактобацилус ацидофілін, один із найпоширеніших корисних мікробів, якраз міститься в кефірі. Він здатний вирішити безліч проблем травної системи, які спричиняють розлади шлунка.

Кокосове молоко

Якщо ви хочете додати здорові жири до свого раціону, пийте кокосове молоко, яке перетравлюється подібно до вуглеводів і дає такий самий приплив енергії, як і вуглеводневмісні продукти. Здорові ненасичені жирні кислоти, що містяться в кокосовому молоці, збільшують хороший холестерин, що захищає серце від різних захворювань.

Кістковий бульйон

Приготування насиченого кісткового бульйону займає багато часу. Проте, він того вартий. У результаті у вас виходить страва з ідеальним балансом амінокислот, що сприяють виробленню колагену, від якого безпосередньо залежить краса шкіри та волосся. До речі, ось одна з наших минулих публікацій, де ми розповідали, як швидко приготувати курячий бульйон у мультиварці. Можливо, ця інформація теж стане вам у пригоді.

Цвітна капуста Райс

Якщо ви любите рис, але не хочете переборщити з калоріями, замініть його на цвітну капусту Райс, склянка якої містить лише 50 калорій, на відміну від рису, чий вміст калорій у тій самій склянці дорівнює 250 одиницям. Дієтологи підрахували, що якщо протягом року 2 рази на тиждень їсти цвітну капусту Райс замість рису, можна без особливих зусиль позбутися 3 кг жиру. Але це не весь функціонал цього продукту. У суцвіттях капусти містяться органічні сполуки сірки, звані фітонутрієнтами, які борються з раковими клітинами.

Олія авокадо

Олія авокадо містить мононенасичені жирні кислоти, які дуже корисні для серця, оскільки знижують поганий холестерин і підвищують хороший, що сприяє зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

Насіння кмину

Більшість спецій є концентрованими джерелами антиоксидантів. Але крім цього, кмин можна віднести до продуктів з дуже високим вмістом заліза. Наприклад, в одній чайній ложці кмину міститься 8% денної норми заліза, яке живить імунну систему. Вживаючи в їжу кмин, ви також отримуєте невелику кількість мінералів, таких як марганець і кальцій.

Насіння льону

Насіння льону вже давно стало частиною веганського раціону, але воно заслуговує на те, щоб бути в раціоні кожної людини. Замочіть в одній столовій ложці води три столові ложки розмеленого лляного насіння, доки не утвориться гель із харчових волокон та омега-3 жирних кислот, що живлять мозок. Його можна використовувати замість яєць під час приготування кексів або інших хлібобулочних виробів.

Стручки кардамону

Стручки кардамону містять потужний антиоксидант, який називається евкаліптол. Вчені стверджують, що кардамон також допомагає знизити рівень холестерину в крові й, відповідно, зменшити ризик виникнення серцевих захворювань.

Оцініть статтю