У кожному домі існує безліч місць, де можуть жити й розмножуватися хвороботворні мікроби. Як ви думаєте, де їх найбільше? У передпокої? У туалеті? Можете не вірити, але найчастіше найбільше мікробів живе саме там, де ви приймаєте їжу. Для всіх тих, хто усвідомлює, наскільки важлива гігієна харчування, ми підготували огляд найбрудніших місць на кухні.
Бактерії та мікроби є всюди, але їхнє улюблене місце — це кухня. Хоча більшість людей використовують різні обробні дошки для сирого м’яса, риби та інших продуктів і ретельно миють руки після контакту з яйцями, існують й інші місця на кухні, які просто кишать бактеріями.
1. Кухонний рушник
Ви можете економити гроші на серветках і губках, витираючи все навколо кухонним рушником. Але чи буде це справді економія або за таке нехлюйство вам все-таки доведеться заплатити здоров’ям? Вчені виявили, що брудні кухонні рушники є улюбленим місцем проживання золотистого стафілокока, який є небезпечним не тільки для здоров’я, а й для життя. Крім того, брудний кухонний рушник — це рідний дім для кишкової палички та інших хвороботворних бактерій, яких ви самі поширюєте по всій кухні, протираючи ним стільниці та інші кухонні поверхні.
Хочете дотримуватися гігієни харчування? Тоді припиніть використовувати кухонний рушник для всіх протиральних потреб. Якщо ви завели його для рук, значить витирайте ним чисті вимиті руки, а якщо він призначений для протирання посуду, тоді залиште його тільки для посуду. Крім того, кожні кілька днів міняйте брудні рушники на чисті. А ще краще, заведіть на кухні рулон одноразових паперових рушників, які є повністю безпечними для здоров’я.
Читайте також: Як позбутися плям на банних рушниках
2. Холодильник із цвіллю
Як часто ви уважно вивчаєте всі куточки й важкодоступні місця всередині свого холодильника? Поки він справно працює і морозить їжу, ви, найімовірніше, не замислюєтеся про таку детальну його перевірку… а даремно. Дослідники з Університету Арізони обійшли 160 випадкових будинків і перевірили холодильники в кожному з них. І знаєте, що вони виявили? 83% з усіх оглянутих холодильників тією чи іншою мірою були заражені цвіллю. Оскільки двері холодильника дуже часто відчиняються і зачиняються, існує досить велика ймовірність потрапляння всередину спор цвілі, які потім опиняються на їжі. Щоб дотримуватися гігієни харчування, потрібно щотижня просто вимивати холодильник зсередини та протирати всі його стінки, полички та шухлядки дезінфекційним засобом.
3. Ручки та кнопки
На кухні є три місця, які ви найчастіше торкаєтеся руками — це ручки кранів, плити та кнопки мікрохвильової печі. Зазвичай ви відкриваєте кран саме брудними руками, якраз для того, щоб їх вимити й, відповідно, залишаєте своїх мікробів для всіх інших членів сім’ї, які будуть користуватися краном після вас. Ваша мікрохвильовка і плита теж дуже часто зустрічаються з руками, які далеко не завжди виявляються чистими. Щоб мікроби не накопичувалися на ручках і кнопках, візьміть за правило щодня протирати їх спеціальним дезінфікуючим засобом.
4. Губка
Кухонна губка для миття посуду насправді є не тільки багатозадачним предметом, а й прихистком для численних мікробів і бактерій. Тому невеликі куточки й закутки, в яких ви протирали або промокували губкою воду, теж стають місцями скупчення все тих же мікробів. Щоб дотримуватися гігієни харчування і не заохочувати розмноження хвороботворних бактерій на своїй кухні, заведіть кілька губок для різних цілей: одну для протирання столів, другу для чищення раковини, третю для миття посуду тощо.
Мало хто з господинь знає, що існує дуже простий і ефективний спосіб дезінфекції кухонних губок. Потрібно просто добре їх намочити й прокрутити в мікрохвильовій печі на найвищій температурі протягом однієї або двох хвилин, щоб знищити всіх мікробів, що скупчилися всередині. Однак незалежно від того, як часто ви дезінфікуватимете губки, кожні два тижні їх однаково потрібно міняти на нові.
5. Раковина
Комусь може здатися, що раковина є одним із найчистіших місць на кухні, адже туди постійно тече гаряча вода і стікає засіб для миття посуду. Але подивімось на це з іншого боку… Раковина — це також місце, куди ви складаєте брудний посуд, що контактував із сирим м’ясом чи рибою; тут ви замочуєте брудні тарілки з рештками їжі; над раковиною ви промиваєте всі сирі брудні продукти й т. д.
Щоб не допустити розмноження бактерій, потрібно раз на день протирати раковину дезінфекційним розчином або хоча б робити це після того, як вона побувала в контакті з сирим м’ясом, рибою або брудним посудом. Для цього використовуйте теплу мильну воду і м’яку щітку, після чого протирайте раковину ганчіркою, змоченою в столовому оцті. Але уникайте використання абразивних чистячих засобів або відбілювачів, ними ви можете пошкодити покриття мийки.