Люцерна, можливо, не є найпопулярнішою рослиною, але вона може забезпечити ряд переваг для здоров’я і її легко включити в збалансоване харчування. Рослина насправді є частиною сімейства бобових, але її часто називають травою, пояснює доктор медичних наук, лікар-дієтолог Джесс Кордінг. “Паростки — це те, що найчастіше вживається в їжу”, говорить вона, “з листям і корінням, частіше вживаними в якості рослинної добавки.”
Користь люцерни для здоров’я.
Люцерна, як було показано, має низку переваг для здоров’я:
Люцерна повна поживних речовин.
“Паростки люцерни є хорошим джерелом вітаміну С, вітаміну К, фолату та марганцю”, зареєстровано доктором медичних наук, дієтологом Меггі Михальчик, розповідає мікробіолог. Щоб розбити його ще більше, Кордінг стверджує, що один стакан паростків люцерни містить 5% вітаміну С, 13% вітаміну К і лише 8 калорій. “Ви також отримаєте приблизно грам кожного волокна та білка на чашку”, говорить вона.
Читайте також: Які фізичні вправи корисні для літніх людей?
Це може допомогти знизити рівень холестерину.
У декількох невеликих дослідженнях на людях люцерна довела, що вона може поліпшити здоров’я серцево-судинної системи, говорить Кордінг. Одне дослідження, в якому перевірявся вплив люцерни на людей з високим рівнем холестерину в крові, показало, що вживання насіння люцерни три рази на день може знизити загальний рівень холестерину ЛПНЩ (він же «поганий» холестерин).
“Високий рівень холестерину ЛПНЩ підвищує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту”, стверджують Центри з контролю і профілактики захворювань (ЦКП). Таким чином, ці результати, хоча і невеликі, показують багатообіцяючі переваги люцерни для здоров’я серцево-судинної системи.
Люцерна з високим вмістом антиоксидантів.
Як і інші зелені листові овочі, люцерна містить ряд антиоксидантів, які допомагають боротися з вільними радикалами та в деяких випадках можуть керувати запаленням і підтримувати імунну функцію. Антиоксидантні ефекти люцерни були доведені в дослідженнях на тваринах, але необхідні додаткові дослідження на людях, говорить Кордінг.
Це може допомогти впоратися з симптомами менопаузи.
“Люцерна також містить фітоестрогени”, говорить Кордінг, “які були досліджені на предмет їх потенційної користі від симптомів менопаузи.” У дослідженні, проведеному на 20 жінках, які переживають менопаузу, вони виявили, що прийом шавлії й добавок люцерни покращує припливи та нічну пітливість. “Знову ж таки, необхідні додаткові дослідження”, додає вона.
Які потенційні побічні ефекти люцерни?
Будь-яка людина з ослабленою імунною системою (тобто літні люди, діти, люди з аутоімунними захворюваннями, вагітні та годуючі жінки) повинні уникати сирих паростків люцерни. “Вони схильні до бактеріального забруднення, в основному сальмонели та кишкової палички”, говорить Михальчик. Це може збільшити ризик хвороб харчового походження.
“Нагрівання може допомогти зменшити ймовірність бактеріального забруднення “, – говорить вона.
Кордінг пояснює, що деякі розріджуючі кров ліки вимагають обмеження споживання вітаміну К, тому найкраще обмежити споживання люцерни невеликими порціями. Якщо ви не впевнені, проконсультуйтеся з лікарем, щоб з’ясувати, чи стосується це вас.
Читайте також: Борова матка від безпліддя
Якщо ви потрапляєте в ці групи, Кордінг також рекомендує проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати люцерну в вигляді добавки.
Як додати більше люцерни до свого раціону.
Найпростіший спосіб додати більше люцерни у свій раціон — це добавка чи порошок, як у порошку органічних овочів і зелені. Зокрема, овочева суміш містить темно-листяну зелень, морські овочі та траву люцерни. Ці овочі багаті вітамінами та мінералами, які підтримують когнітивні функції та сприяють гормональному балансу.* Вона також містить куркуму й імбир, щоб надалі підтримувати імунну функцію в поєднанні з люцерною.*
Додавання органічних овочів у закуски та десерти — це швидкий спосіб включити люцерну та інші поживні речовини в збалансоване харчування.
Ви також можете спробувати додати паростки люцерни в салати, бутерброди й обгортки. Проте, якщо паростки люцерни не доступні на вашому місцевому ринку, Михальчик пропонує мікрозелень, а саме “невеликі овочеві паростки, такі як капуста, брокколі та інші”, які мають текстуру і смак, аналогічні люцерні. В іншому випадку органічні овочі — простий вибір.