Підказки організму, які вказують на дефіцит білка

Підказки організму, які вказують на дефіцит білка Здоров'я

Білок необхідний організму. Білкову їжу важливо вживати кожен день, щоб уникнути ускладнень зі здоров’ям і передчасного старіння. Багато дієт призводять до того, що організм починає відчувати тотальний дефіцит цього «будівельного матеріалу». Які симптоми вкажуть на те, що вам не вистачає білка?

Білок є будівельним матеріалом в організмі. Він є в продуктах, що поліпшують метаболізм і жиросжигание. Білок забезпечує формування тканин і клітин. Білки — це ланцюги амінокислот, що надходять в наш організм з такими харчовими продуктами: м’ясо, молокопродукти, яйця, риба. Значно менше білка містять рослинні продукти (боби і насіння).

Для чого потрібні білки в організмі? Яка їх функція?

Значення білків для здоров’я

Білки необхідні щодня, щоб забезпечувати організм енергією. Вони важливі для росту і підтримки всіх складових організму (від шкіри і волосся до травних ферментів і антитіл імунітету). Внутрішні органи, м’язи, тканини, ряд гормонів складаються з білків. Плюс до всього, білки формують гемоглобін і антитіла. Вони беруть участь у всіх функціях: від контролю цукру в крові до загоєння ран і протистояння бактеріям. Таким чином, без білків життя не було б.

Білки відіграють важливу, навіть критичну роль в старінні. Наприклад, вміст білка знижується з віком, і в ньому відчувають потребу м’язи, серце, мозок, селезінка, яєчники. Тотальна нестача білка загрожує катарактою, кардіологічними проблемами, м’язовою атрофією. Подібні стани нерідко зустрічається у осіб похилого віку.

Значення білків для здоров’я

Чи є у вас дефіцит білка?

Недолік білкової їжі в раціоні загрожує такими симптомами:

  • знижений обмін речовин,
  • складності з схудненням, нестачу життєвої енергії та втому,
  • слабка концентрація уваги і ускладнення з навчанням,
  • скачки настрою,
  • болі в м’язах, кістках, суглобах,
  • підйом рівня цукру в крові, загроза діабету,
  • уповільнене загоєння ран,
  • ослаблена імунна відповідь.

9 ознак того, що вам не вистачає білка

1. Високий показник холестерину

Підвищений вміст холестерину і тригліцеридів може бути викликаний запаленням, гормональним збоєм і надлишком цукру в раціоні. Якщо людина білковим продуктам воліє ласощі, швидкі вуглеводи і перероблені продукти, підвищується холестерин, так як клітини печінки менш ефективно переробляють жир.

2. Тривожність

Амінокислоти – будівельний матеріал для нейротромедиаторов, контролюючих настрій. Білки сприяють синтезу гормонів дофаміну і серотоніну в мозку, які викликають задоволення, радість.

3. Спортивні тренування вже не ефективні

Білок важливий для нарощування м’язової маси, для підтримки енергії. Харчування з малим відсотком білка веде до атрофії м’язів, втоми і накопичення жиру. Навіть якщо ви станете більше тренуватися, результат виявиться слабким, адже ваш раціон показує недолік білкової їжі.

4. Порушення сну

Порушення сну може бути пов’язано зі зміною показника цукру в крові, стрибками кортизолу і ослабленим синтезом серотоніну. Стрибки цукру в крові відбуваються і вночі. Вуглеводів потрібно більше інсуліну, ніж жиру чи білка. Вживання білкової їжі перед сном сприяє виробленню триптофану і серотоніну, які слабо впливають на показник глюкози в крові.

5. Помутніння свідомості

Білок важливий для нормального неврологічного функціонування. Нечіткість свідомості, ослаблена концентрація, труднощі з засвоєнням нової інформації вказують на низький показник важливих нейромедіаторів (дофамін, адреналін, норепінефріну, серотонін). Нейромедіатори виробляються в мозку за допомогою амінокислот, і правильне харчування з високим вмістом білка підвищує ефективність праці, навчання і рухові функції.

6. Проблеми травлення

Ряд метаболічних і травних механізмів залежить від амінокислот. Якщо відчуваєте брак білка, це негативно позначиться на синтезі ферментів, м’язових скороченнях травного тракту.

7. Набір зайвої ваги

Білкова їжа може бути більше калорійна, ніж вуглеводна. Але продукти, що містять багато білка, викликають насичення в більшій мірі, тому вони запобігають переїдання. Вони допомагають нормалізувати цукор в крові, зберегти м’язову масу.

8. Порушення менструального циклу

Головна причина цього — синдром полікістозних яєчників. Ключові фактори виникнення полікістозу яєчників — ожиріння і діабет. Харчування з дефіцитом білка, високим відсотком цукру і вуглеводів викликають резистентність до інсуліну, втома, запалення і накопичення ваги, що порушує баланс жіночих гормонів.

9. Часті травми і повільне загоєння

Харчування з малим відсотком білка підвищує ймовірність ослаблення м’язів, слабкість і повільного загоєння кісток, переломів, остеопорозу. Справа в тому, що білок важливий для засвоєння кальцію і метаболізму кісток.

Оцініть статтю