Підвищення температури тіла говорить про те, що в організмі почався запальний процес. При захворюваннях простудного характеру за допомогою температури імунітет намагається позбутися від інфекції. Тому в такому випадку боятися температури не варто — вона говорить про те, що сили організму спрямовані на боротьбу.
Підвищена температура мобілізує захисні сили організму. При ній краще виробляються антитіла й інтерферони. Віруси й бактерії практично повністю перестають розмножуватися, якщо температурні показники досягли 38,5 градусів. Після високої температури, яка трималася впродовж певного часу, можна очікувати перелом хвороби до одужання.
Читайте також: 8 продуктів, що покращують жіноче здоров’я
Коли необхідно збивати температуру?
Знижувати температуру радиться в таких випадках:
- на підвищення температури організм реагує судомами;
- є хронічні захворювання або інвалідність, при яких підвищення температури може мати негативні наслідки;
- висока температура тримається більш як троє днів;
- є психічні захворювання;
- з’явилися незвичайні симптоми, галюцинації, маячний стан або сильні головні болі;
- температура перевищила поріг в 39 градусів для дорослих і 38,5 для дітей.
При деяких захворюваннях або симптомах знижувати температуру необхідно якомога швидше. В інших випадках необхідно дозволити імунітету боротися із захворюванням. Якщо ж температура тримається на високих цифрах тривалий час, то можна скористатися народними засобами лікування.
Читайте також: 10 тривожних ознак, що у вас анемія
Як збити температуру народними засобами.
- Добре пропотіти. З цією метою можна скористатися потогінними засобами: гарячим чаєм з малиною, лимоном, журавлиною, липою, пижмом, журавлинним морсом, брусничним соком, соком червоної смородини. Крім жарознижувального ефекту ці соки мають ще й протимікробний.
- Вітамін С. Його можна отримати з фруктів і ягід, шипшини, ківі, чорної смородини, квашеної капусти. Заваріть 1 ст.л. плодів шипшини склянкою окропу і залиште настоятися протягом 10-12 годин. Склянка настою шипшини подарує вам добову дозу вітаміну С. Що стосується чорної смородини, то можна застосовувати ягоди та листя рослини. З ягід виходить корисне варення. Можна перетерти ягоди з цукром або заморозити їх на зиму. З сухих і свіжих листків виходить лікувальний чай. Вживати лимон можна з чаєм, а можна просто їсти з цукром.
- Цитруси. Якщо з’їсти два апельсини, пів лимона або один грейпфрут, температура може знизитися на пів градуса.
- Міцний чай. Заваріть 1 ст. л. заварки 170 мл гарячої кип’яченої води й залиште настоятися близько 15 хвилин. Пийте без додавання цукру невеликими ковтками. Міцний чай допомагає легше перенести високу температуру.
- Компрес з тертої картоплі й оцту. Для його приготування треба натерти 2 чистих сирих картоплі зі шкіркою і додати туди 1 ст. л. оцту. Суміш треба викласти на серветку і прикласти до чола. Компрес треба витримати деякий час, після чого поміняти на свіжий.
- Лікувальна суміш. Потріть на тертці цибулю і яблуко. Візьміть лушпиння і яблучну кашку і мед приблизно в рівних частинах, змішайте. Вживайте тричі на день по 1 ст. л. до їжі.
- Яблучно-лимонні ліки. Візьміть сік одного яблука і сік одного лимона і змішайте з 1 ст. л. меду. Цю суміш треба випити за день, розділивши на три прийняття.
- Обтирання горілкою. Розведіть горілку наполовину з холодною водою. Злегка розітріть сумішшю стопи й груди, скроні та ліктьові суглоби, ділянки шкіри під колінами, покладіть змочений в розведеній горілці компрес на лоб. Цим способом можна лікувати дорослих, а для дітей замість горілки треба використовувати яблучний або звичайний розбавлений оцет.
- Рідина. Необхідно трохи більше пити чаю і соків, щоб допомогти організму виводити токсини й боротися з інфекцією.
- Капуста. Прикладіть пом’ятий прохолодний лист білокачанної капусти на лоб і залиште на пів години.
Звертаємо вашу увагу, що компреси й обтирання горілкою не можна проводити, якщо є спазм судин, який можна визначити за холодними кінцівками й ознобом. При дуже високій температурі та неефективності народних засобів необхідно звернутися за допомогою до лікаря.