Як приймати вітаміни правильно: ідеальні поєднання

Як приймати вітаміни правильно Здоров'я

Багато людей щодня приймають вітаміни, і більшість із них робить це неправильно. Є кілька ключових факторів, які потрібно знати, щоб отримати максимальну користь.

Дедалі більше людей відмовляються від полівітамінів – все в одній таблетці, це не завжди добре. Чому? У когось алергія на один з інгредієнтів (наприклад, дуже часто трапляється непереносність вітаміну А). Когось не влаштовують дози або форми. Комусь потрібно, навпаки, зробити наголос на чомусь конкретно, або лікар приписав щось конкретне.

Завжди важливо розуміти, як інгредієнти – вітаміни або мінерали – взаємодіють один з одним. Деякі добавки працюють одна проти одної – як кальцій і залізо, тому їх варто приймати окремо.

Але деякі поєднання добавок ефективніші, ніж вітаміни окремо.

Залізо + вітамін С

Вітамін С допомагає організму засвоювати залізо. Тому, якщо вам призначено препарати заліза, додайте до них аскорбінку.

Якщо ж було ухвалено рішення інтенсифікувати отримання заліза з продуктів (без “хімії” і пігулок), то вітамін С ще важливіший, особливо для вегетаріанців. Залізо, що міститься у фруктах, овочах, зернових і горіхах, менш ефективно засвоюється організмом, тому варто або додатково вживати вітамін С, або налягати на апельсини, лимони, перець, броколі або, врешті-решт, на звичайну ріпчасту цибулю.

Кальцій + вітамін D

Як ми всі знаємо з реклами, кальцій потрібен для міцних кісток, а також для серця, м’язів, нервів. Кальцій дуже часто призначають додатково, але для того, щоб він засвоювався як потрібно, а не осідав піском у нирках, його потрібно поєднувати з вітаміном D. Тож або гуляйте більше під сонцем, або приймайте спеціальні добавки.

Читайте також: Вітаміни для жінок: характеристики та критерії вибору

Фолієва кислота + вітамін С

Ще 2007 року було опубліковано дослідження, згідно з яким поєднання вітаміну С і фолієвої кислоти значно покращує засвоєння останньої. Саме тому зелені листові овочі – наприклад, шпинат – які містять одночасно багато і вітаміну С, і фолієвої кислоти, засвоюються краще, ніж таблетки.

Вітамін K і вітамін D

І вітамін К, і вітамін D необхідні окремо, але разом вони являють собою найефективніший захист проти крихкості кісток і різних видів остеоартритів. Вітамін D допомагає кальцію засвоюватися, але цього недостатньо, і в гру вступають похідні вітаміну К – саме це поєднання запобігає остеопорозу і полегшує менопаузу, тому необхідне всім жінкам після сорока. Найкращий спосіб отримати вітаміни К і D – багато гуляти під сонцем і додати до щоденного раціону шпинат, капусту кале, болгарський перець, броколі.

Вітамін А і бета-каротин

Наприкінці дев’яностих було проведене дослідження, в якому автори стверджували, що поєднання вітаміну А і бета-каротину покращує поглинання заліза з рису, кукурудзи та пшениці. Це три найпоширеніші злаки, які є основою раціону більшої частини населення планети. Присутність вітаміну А і бета-каротину збільшує поглинання заліза вдвічі з рису, в 0,8 раза – з пшениці й 1,4 раза – з кукурудзи.

Оцініть статтю