Печія – дуже неприємне явище, що доставляє чималий дискомфорт, а іноді навіть справжні муки. Один з найбільш ефективних способів її лікування – спеціальна дієта.
Причин здатних викликати печію може бути безліч. Однією з найпоширеніших є їжа. Певна їжа, а також деякі особливості її споживання, цілком здатні викликати болісний напад. Ну а якщо подібні продукти їсти регулярно, печія може стати постійною супутницею людини.
Звичайно, швидко позбутися від печії можна за допомогою ліків або звичайної соди. Але такий спосіб боротьби з нею гарний тільки в тих випадках, коли вона з’являється зовсім рідко. Якщо ж проблема виникає дуже часто, а тим більше має хронічний характер, вирішувати її слід зовсім по-іншому. Адже зловживання ліками й навіть нешкідливою содою може привести до дуже неприємних наслідків. До того ж часта печія нерідко є симптомом серйозних захворювань, та й сама по собі, вона здатна принести чимало шкоди організму, тому залишати її без уваги ніяк не можна.
Для успішної боротьби з печією, в першу чергу, потрібно відвідати лікаря і змінити свій раціон. Лікар допоможе виключити або виявити можливі захворювання і при необхідності призначить адекватне лікування. Дієта при печії допоможе зменшити число нападів, знизить їх інтенсивність, а згодом і зовсім від них позбавить.
Що таке печія і чому вона виникає
Стравохід від шлунка відокремлює м’язове кільце, іменоване сфінктер. Коли необхідно, він пропускає їжу в шлунок, а потім щільно закривається, оберігаючи стравохід від попадання кислого вмісту шлунка, що виділяється для перероблювання їжі. У закритому стані сфінктер знаходиться завжди, але це в ідеалі. З різних причин він може слабшати або в його роботі можуть відбуватися збої – він не прикривається, після надходження їжі. В результаті травні кислоти вихлюпуються й обпалюють ніжну слизову стравоходу, причому чим їх більше, тим інтенсивніше це буде відбуватися.
Читайте також: Вітаміни для жінок: характеристики та критерії вибору
Постійний вплив кислоти на стравохід, призводить до виникнення на його стінках рубців, що згодом може стати причиною різних захворювань ШКТ, а іноді навіть і раку стравоходу.
Значення дієти при печії
Щоб запобігти печію потрібно вирішити два основні завдання – знизити обсяги кислоти, що виділяється при переробленні їжі, і виключити обставини, що сприяють збоям у роботі сфінктера. З цим непогано впорається спеціальний режим харчування і раціон.
Як позбутися печії за допомогою дієти
Деякі продукти здатні провокувати печію. Одні з них викликають посилене вироблення шлункової кислоти, інші провокують розслаблення сфінктера. Харчування при печії повністю виключає подібну їжу. Разом з цим в раціон вводяться продукти, що знижують обсяг кислоти. Основу ж харчування становить «безпечна» їжа, яка не здатна викликати печію.
На сьогодні, властивості більшості продуктів та їх вплив на організм вже добре вивчені. Ґрунтуючись на цьому, можна без зусиль скласти список рекомендованої й забороненої їжі.
Продукти, що викликають печію:
- Занадто солоні й кислі продукти.
- Молочні продукти. Попри велику користь йогуртів, кефірів, молока та іншої молочної продукції, від них все ж доведеться відмовитися. Такі продукти сприяють посиленому виробленню шлункової кислоти. Винятком хіба що може стати знежирене молоко. Але і ним зловживати не варто, краще додавайте його в чаї або інші страви. До речі, дана заборона стосується і морозива.
- Алкоголь. Це один з небагатьох продуктів, що всмоктуються безпосередньо в шлунку. Він послаблює сфінктер, викликає посилене утворення соляної кислоти й травмує слизові шлунка. Особливо небезпечними в цьому сенсі є шампанське і вина.
- Оцет.
- М’ята, а також напої та продукти ароматизовані нею. Ефірні олії, присутні в м’яті, також розслаблюють сфінктер.
- Всі жирні страви, смажене. Важка їжа довше залишається в шлунку, що істотно підвищує ймовірність виникнення дискомфорту.
- Цитрусові. У них міститься велика кількість кислот, що викликають посилене вироблення травних соків.
- Кислі ягоди – журавлина, суниця, смородина і т.п.
- Міцний чай, газовані напої, журавлинний морс, соки з цитрусових, томатний сік і кава.
- Цукор і продукти, що містять його. Цукор, особливо у великих кількостях стимулює вироблення кислоти і подразнює стінки стравоходу і шлунку. До того ж він створює в шлунку середовище, сприятливе для розвитку бактерій.
- Томати, а також продути й страви, до складу яких вони входять. Заборона стосується також кетчупів та інших подібних соусів.
- Міцні, наваристі бульйони з риби, птиці, м’яса та грибів.
- Цибулю і часник.Соління, мариновані овочі.
- Шоколад.
- Тваринні жири. Більшу їх частину варто замінити рослинними оліями.
- Соління і мариновані продукти.
- Свіжа випічка. Намагайтеся їсти вчорашній хліб, причому краще пшеничний або цільнозерновий, бо житній посилює виділення кислоти.
- Гострі спеції, особливо червоний і чорний перець.
Рекомендовані продукти при печії
Людям, які часто страждають від печії, дуже корисно вживати продукти, що містять багато клітковини. До них відносяться артишоки, цільнозерновий хліб, капуста, сочевиця, практично всі фрукти, кавуни й т.п. Важливою складовою дієти при печії є вода. Вона змиває зі стінок стравоходу кислоту і частково знижує її концентрацію. У день води потрібно випивати близько півтора літра. Крім води при частих нападах печії корисно пити відвар кореня тирличу. Без побоювань в меню можна включити наступні продукти:
- Банани і яблука, некислі фрукти.
- Картоплю, гарбуз, кабачки, моркву, буряк, зелений горошок, огірки, цвітну капусту.
- Вівсяну, гречану, рисову кашу.
- Нежирні види м’яса, птиці та риби.
- Рослинні олії.
- Вчорашній хліб.
- Дуже корисні морквяний, огірковий і картопляний сік, для запобігання нападів печії їх рекомендується пити перед їдою.
Правила дієти при печії
Для того, щоб лікування печії було дійсно ефективним, крім дотримання дієти необхідно ще дотримуватися ряду правил.
Протягом двох або навіть трьох годин після прийняття їжі намагайтеся перебувати у вертикальному положенні – сидіть або стійте. Якщо ж ви ляжете відразу після їди, шлунковій кислоті буде набагато легше просунуться до сфінктера, а далі потрапити в стравохід.
Читайте також: Чому корисно їсти чорну смородину?
Печія після їди може виникати не тільки через вживання певних продуктів, її також можуть викликати й занадто великі обсяги їжі. Причому, чим більше їжі потрапить в шлунок, тим вище буде ймовірність появи печії. Щоб цього уникнути, харчуйтеся невеликими порціями, але частіше. Наприклад, замість звичних трьох разів, їжте п’ять чи навіть шість.
Намагайтеся займатися спортом або іншими фізичними навантаженнями не раніше, ніж через дві години після прийняття їжі. Якщо ви помітили, що печія зазвичай починається після тренувань, можливо вам варто відмовитися від деяких зі звичних вправ. Наприклад, напад може викликати, нахили вперед, стійка на голові, вправи для преса.
Після їди застосовуйте жувальну гумку, але тільки не м’ятну. Це сприятиме вироблення слини, яка допомагає нейтралізувати кислоту, а також активує перистальтику, що допоможе швидше засвоїти їжу.
Кожен раз після прийому їжі випивайте близько склянки води. Це допоможе змити назад в шлунок, кислоти що підіймаються і трохи їх розбавить.
Відмовтеся від перекусів на ходу. Намагайтеся завжди їсти не поспішаючи, добре пережовуючи їжу й отримуючи від цього задоволення.
Відмовтеся від занадто тісного одягу і ременів. Вони можуть чинити тиск на шлунок.
Врахуйте, що кожен організм індивідуальний, тому продукти, що викликають печію у вас, можуть не збігатися з тими, що представлені в списку. Наприклад, ви без проблем можете вживати гостре і не відчувати після цього ніякого дискомфорту, але навіть від невеликої порції капустяного салату, у вас може початися сильний напад печії. Намагайтеся записувати все, що було вами з’їдено. Це допоможе зрозуміти, які продукти потрібно виключити.