Чорна смородина – абсолютний рекордсмен за набором корисностей: і вітамінів у ній багато, і мікроелементів, і смак, і запах… А чого варта класика бабусиної кухні – смородиновий джем? Їсти чорну смородину однозначно корисно, причому всім. Однак слід пам’ятати, що саме через свій багатий вітамінний склад смородина може розріджувати кров, тому її не рекомендують їсти за два тижні до планованої хірургічної операції або пологів.
Корисні властивості чорної смородини:
- запобігає серцево-судинним захворюванням, включно з інфарктами та інсультами, оскільки містить велику кількість флавоноїдів, які допомагають судинам залишатися гнучкими. Чорна смородина також містить значну кількість омега-3 жирних кислот, які, попри рослинне походження, легко засвоюються і дбають про здоров’я серця і судин, знижуючи шкідливий холестерин і підвищуючи корисний.
- може бути профілактикою раку, оскільки містить потужні високоактивні антиоксиданти. Вважається, що одна з найважливіших і науково підтверджених причин раку – вільні радикали, які ушкоджують клітини ДНК, і ті починають виробляти неправильні, мутовані, ракові клітини. Антиоксиданти ефективно нейтралізують вільні радикали, і, згідно з міжнародними стандартами, саме в чорній смородині антиоксиданти активніші за багато інших. Вважається, що вони дуже ефективні для профілактики раку печінки.
Читайте також: Чим корисна гімалайська рожева сіль?
- омолоджує та запобігає ранньому старінню завдяки тому, що містить багато антиоксидантів, особливо вітаміну С (у 100 грамах чорної смородини міститься три денні норми вітаміну С), який захищає клітини від вільних радикалів.
- багата на фітонутрієнти, які ефективні для запобігання запальним захворюванням шлунка, кишківника та серцево-судинної системи.
- містить велику кількість вітаміну С. Він підвищує імунітет, що захищає від застуди та грипу. За великим рахунком, чорна смородина ефективна від будь-яких інфекцій.
- допомагає зору, бо містить велику кількість вітаміну А, який недаремно називають вітаміном для очей: завдяки своїм антиоксидантним властивостям вітамін А захищає сітківку від вільних радикалів, що можуть її пошкоджувати, спричиняючи погіршення зору. Крім того, вітамін А також необхідний для здоров’я слизових оболонок і шкіри.
- допомагає кровотворенню, бо багата на залізо (у 100 грамах – близько 20% денної потреби в цьому мікроелементі), необхідне для вироблення червоних кров’яних клітин. Водночас завдяки вмісту вітаміну С, чорна смородина допомагає тілу засвоювати це залізо.
- корисна для кісток і зубів, бо багата на кальцій – він не тільки ефективний для профілактики остеопорозу, а й поліпшує здоров’я порожнини рота.
- допомагає пам’яті, бо завдяки своєму антиоксидантному складу захищає мозок від раннього старіння і можливої втрати функцій. Крім того, оскільки чорна смородина є багатим джерелом заліза, яке підвищує гемоглобін, вона посилює надходження кисню в мозок.
- ефективна під час лікування шкірних захворювань, як-от екзема та псоріаз, завдяки виваженому вітамінному та мінеральному складу (чорна смородина містить, крім іншого, мідь, фосфор, марганець, магній, калій).
- проявляє антибактеріальні властивості: пригнічує ріст і розмноження бактерій у сечових шляхах, що дає час імунітету впоратися з хворобою. У легких випадках циститу смородина може повністю вилікувати захворювання.
- покращує обмін речовин завдяки комбінації вітамінів групи В: пантотенової кислоти (вітамін В5), піридоксину (вітамін В-6) і тіаміну (вітаміну В-1). Якщо організм не отримує ці вітаміни в достатку, то метаболізм може значно постраждати.