Гімалайська рожева сіль – чудова альтернатива звичайній кухонній солі завдяки своїм унікальним властивостям і напрочуд багатому мінеральному складу.
Гори Гімалаї простягаються по всій Азії, тією чи іншою мірою захоплюючи Китай, Непал, М’янму, Пакистан, Бутан, Афганістан та Індію. Більшість людей, думаючи про Гімалаї, згадують найвищий пік планети – Еверест. Але, звісно, це далеко не всі дива, якими великі гори можуть здивувати.
Людство, яке постійно шукає панацею, вкотре знайшло її: далеко в Гімалаях, глибоко під лавовими відкладеннями. Приблизно чверть мільярда років тому внаслідок дивовижних геологічних процесів пласти морської солі накрили лавові потоки, захистивши її від усіх забруднень у світі, включно з антропогенними. Ну а рожевий колір солі пояснюється впливом пігментів залізної руди.
Якщо порівнювати гімалайську сіль з популярною у прихильників здорового способу життя морською, то висновки будуть не на користь останньої: моря й океани зараз надзвичайно забруднені, що, відповідно, погіршує якість морської солі. Гімалайська сіль однозначно чистіша.
Радимо ознайомитись також зі статтею, в якій ми розглядали міфи про вплив кави на організм людини
З іншого боку, порівняно зі звичайною кам’яною сіллю, сіль гімалайська, звісно ж, виграє завдяки багатому мінеральному складу і… програє, тому що не містить йоду, а столову сіль часто спеціально йодують, що, без сумніву, важливо.
Крім того, навіть не варто порівнювати гімалайську сіль з рафінованою та очищеною сіллю екстракласу, якій, як і раніше, віддають перевагу кухарі в ресторанах. Домагаючись ідеальної білизни й відсутності грудок, виробники пропускають кам’яну сіль через усі кола хімічного пекла, додаючи спеціальні речовини, які перешкоджають її злежуванню і потемнінню.
Гімалайська сіль і мінерали… багато мінералів
Гімалайська сіль містить близько вісімдесяти мікроелементів, життєво необхідних для здоров’я людини: фосфор, бром, бор, цинк, кальцій, калій, магній. Натрію в гімалайській солі набагато менше, ніж у звичній кухонній, через особливий склад кристалів.
“Шановна” нагадує, що надлишок натрію в харчуванні вкрай шкідливий і веде до ранньої смерті від хвороб серцево-судинної системи. І у світлі цього гімалайська рожева сіль – найчистіша сіль у світі, що містить мінімум натрію і максимум інших корисних мінералів, не просто вихід зі становища, вона дар великих Гімалаїв.
Корисні властивості гімалайської солі:
- підтримує дихальні функції;
- бореться з передчасним старінням;
- покращує лібідо;
- запобігає болю в м’язах;
- підтримує водно-сольовий баланс;
- зміцнює кістки;
- покращує сон;
- знижує артеріальний тиск;
- підтримує кислотно-лужний баланс;
- покращує циркуляцію крові;
- очищає організм від важких металів.
Утім, багато експертів скептично налаштовані щодо над корисності та будь-якої унікальності гімалайської солі. Все-таки, якщо поглянути на речі об’єктивно, то кількість солі в щоденному раціоні надто незначна, щоб узагалі хоч на щось вплинути.