Сучасні вчені не раз заявляли, що чорна кава має здатність чинити дуже великий вплив на людський організм. Причому цей вплив буває як позитивним, так іноді й негативним. У нашій статті ми постараємося докладніше розповісти про ці факти, які були надані професором Гарвардської школи охорони здоров’я, доктором медичних наук Робом ванн Дамом, і доцентом університету в Сінгапурі – Йонг Ло Лііном.
Міф перший: чорна кава спричиняє значне підвищення тиску
Незначне підвищення артеріального тиску спричиняє така речовина як кофеїн. Досі сучасні вчені не змогли встановити безпосередній прямий зв’язок між тривалим вживанням чорної та міцної кави, деякими “кавоманами”, і гіпертонією. Проте практично всі медики рекомендують людям, у яких практично постійно підвищений тиск, вживати у своєму раціоні здебільшого тільки ту каву, яка не містить кофеїну.
Читайте також: Як певна їжа впливає на стан шкіри?
Чорна кава значною мірою може підвищувати рівень холестерину в людському організмі
А відбувається це завдяки тому факту, що в чорній каві міститься речовина з цікавою назвою – кафестол. Саме кафестол і відповідає за здатність чорної кави підвищувати рівень холестерину. При цьому, саме розчинна чорна кава, має у своєму вмісті мінімальну частину кафестолу. Водночас багато інших, досить широко відомих споживачам чорної кави видів, як-от: чорна кава, приготована по-турецьки, по-грецьки, по-скандинавськи, і багато інших, містять у собі доволі високий відсоток вмісту кафестолу. Саме тому такі види чорної кави цілком здатні значною мірою підвищити як рівень холестерину у вашій крові, так і легко і просто привести любителів цього міцного напою навіть до серцевого нападу.
Тому медичні працівники наполегливо рекомендують вживати всім людям, які страждають на гіпертонію, всі види чорної кави дуже і дуже обережно.
Чорна кава ефективно допоможе Вам у боротьбі з небажаними депресивними станами
Зовсім нещодавні дослідження сучасних учених прекрасно довели, що чорна кава значною мірою здатна знижувати можливу появу депресивних станів, зумовлених і спричинених різноманітними причинами як зовнішніми, так і тими, що відбуваються, часом, у наших організмах.
Читайте також: 6 небезпечних ліків, які ми часто приймаємо без рецепту
Чорна кава здатна викликати у вагітної жінки викидень
Занадто часте вживання чорної кави під час бажаної вагітності цілком здатне призвести до раптового викидня. Це може статися з тієї простої причини, що кофеїн, який міститься в каві, надто легко проникає крізь стінки плаценти, і дуже шкідливий для плода. І, що цілком природно, тому медики настійно рекомендують під час вагітності випивати не більше однієї чашечки чорної кави на день.
Міф про те, що в чорній каві міститься дуже багато калорій
За умови, що Ви віддаєте перевагу будь-якому сорту чорної кави без різних добавок, Ви практично не отримуєте при цьому жодних калорій. І тільки в тому разі, якщо Ви полюбляєте в чорну каву додавати будь-які добавки, наприклад вершки, сухі або ж натуральні, молоко, цукор, то в цьому разі, звісно, у Вашому напої міститиметься до п’ятисот калорій. Така кількість калорій становить практично одну четверту частину всієї норми споживання калорій однієї дорослої людини за цілий день.
Міф про те, що вживання чорної кави збільшує Ваші шанси захворіти на таку страшну хворобу, як цукровий діабет
У реальності ж, навпаки, ті люди, які практично щодня включають у свій раціон чорну каву, значною мірою знижують ризик того, що вони захворіють на цукровий діабет другого типу. Причому в цьому разі абсолютно неважливо, якій каві Ви віддаєте перевагу, з добавками або ж без них, з вмістом кофеїну, або ж без його присутності.
Сучасні вчені припускають, що такої властивості кава набуває завдяки речовинам, що містяться в ній. Таким як тригоннелін або ж хлорогенова кислота.
Міф про те, що вживання чорної кави наближає Вас, значною мірою, до можливості захворювання на хворобу Паркінсона
Навпаки, як доводять останні дослідження вчених, саме у чоловічої половини людства, яка вживає каву, значною мірою знижується можливість захворіти на хворобу Паркінсона.
Читайте також: 6 причин, які впливають на обмін речовин
Уся річ у тім, що чорна кава містить кофеїн, який, своєю чергою, перешкоджає відмиранню тих нервових клітин, які зумовлюють появу такої речовини, як дофамін.
Щодо прекрасної половини людства, справа йде дещо інакше. Хороший позитивний ефект відбуватиметься лише в тих жінок, яким не доводилося приймати запропоновані лікарями гормональні препарати.
Черговий міф про шкоду, якої завдає вживання чорної кави, свідчить про те, що кава, яку багато хто полюбляє, безумовно шкодить печінці людини.
І знову наполегливі вчені розвінчали цей черговий міф про шкоду кави нашому організму! Їхня дослідницька праця увінчалася впевненим свідченням того, що кава якраз знижує ризик таких хвороб, як рак і цироз печінки. Проте обґрунтованого пояснення цьому засвідченому факту сучасні вчені поки що, на жаль, дати не можуть. Крім цього твердження знайшла своє підтвердження й інформація про те, що кава не сприяє провокуванню захворювання на рак і інших людських органів.