А чи знаєте ви, що фруктова упаковка слугує не лише для зменшення хімічного забруднення плодів, впливу кисню та водяної пари? Згідно з останніми дослідженнями вчених, певний тип пакування, що використовується для зберігання фруктів під час транспортування, впливає на швидкість їхнього дозрівання.
Кисень
Атмосфера в негерметичній упаковці з плодами змінюється з плином часу, що спричиняє зміни в самих фруктах.
Фахівці Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) стверджують, що після збору плоди швидко вбирають кисень і втрачають двоокис вуглецю, що призводить до перезрівання фруктів, які перебувають на відкритому повітрі.
Пакування
Саме тому фрукти зазвичай упаковують у поліетиленову, пластикову картонну упаковку або термоформувальну стрічку, залежно від виду, сорту і ступеня дозрівання плодів на момент збору.
Причому врожай має бути зібраний у чітко визначений час, даючи змогу плодам дозріти під час транспортування з країни в країну або з континенту на континент.
Як правило, фрукти встигають дозріти до того моменту, як їх розпаковують і розкладають на полицях продуктових супермаркетів.
Температура
Але в дозріванні фруктів під час переміщення торгівельними шляхами важливу роль відіграє не тільки вакуум, кількість кисню, а й температура.
Вченими Каліфорнійського Університету (США) було встановлено, що існує різна оптимальна температура для транспортування різних фруктів.
Тому ту чи іншу упаковку обирають відповідно до виду плодів, щоб не допустити їхнього перегріву в дорозі, який призведе до перезрівання та псування.