Як пити абсент?

Як пити абсент? Корисні поради

Абсент у нас раніше не виробляли й не продавали. Щоправда, наші співвітчизники мали змогу спробувати “абсентоподібний” напій “Ризький бальзам”, що готувався на травах. Полин є основною складовою цих напоїв. Ця трава і надає абсенту особливого зеленого кольору та гіркого смаку.

Свого часу абсент був зведений у ранг запаморочливого, магічного зілля, тож йому дали гарну назву “Зелена фея” – не лише за його дивовижний колір (смарагдово-зелений), а й за нібито особливу дію на людину. То чи вартий абсент такого інтересу, щоб викласти кругленьку суму й отруїти свій організм впливом цього алкоголю?

Трохи з історії

Багато джерел дають визначення абсенту як полинової настоянки. Насправді абсент не є настоянкою, що робить його відмінним від лікеру, це – дистилят, іншими словами алкогольний напій, отриманий шляхом перегонки (дистиляції). Абсент має стандартну міцність – 70%. Спочатку абсент був як лікарський препарат, його призначали мало не від усіх хвороб. Багато джерел згадують ім’я якоїсь мадам Енріо (західна Швейцарія), яка винайшла рецепт цього напою. І було це в XVIII столітті. Після її смерті рецепт приготування абсенту продали її доньки майору Дюб’є, який уміло налагодив випуск напою, надавши йому промислового масштабу.

Читайте також: Чай Пуер – властивості, як правильно заварювати

Ось тепер він стає популярним у Франції та Швейцарії, а пізніше і в усьому світі. В принципі, напої, аналогічні абсенту, готували скрізь і завжди, але тільки в XVIII столітті цьому напою було дано його постійну назву, він набув особливої популярності – його почали вживати як звичайне спиртне.

У середині 19 століття абсент здобув особливу любов у представників французької богеми. Його дуже часто стали вживати художники, поети, театральні актори, музиканти. Говорили, що причиною великої пристрасті до абсенту була його особлива дія.

Неочищений абсент містить “туйон” – прозору речовину, що має ментолоподібний запах. Деякі рослини містять цю речовину, до них належить і полин гіркий, з якого цей напій і робиться. Туйон має токсичну дію для людини, під час його вживання можуть виникати галюцинації, з’являється підвищена активність і збудливість. Люди мистецтва були раді такому ефекту, бо він давав натхнення. Однак можуть бути й інші прояви: епілептичні напади, конвульсії, судоми. Сьогодні вміст туйону суворо регламентований, у деяких випадках його зовсім немає в напої. Тому дію абсенту можна пояснити банальним швидким сп’янінням. Абсент має велику міцність і його в чистому вигляді багато не вип’єш, тому фатально небезпечної концентрації туйону в організмі не буде.

У наші дні не заведено пити абсент як основний напій у чистому вигляді. Престижніше дотримуватися певних правил щодо вживання абсенту, а також знати про особливі способи подачі цього напою.

Як треба пити абсент?

Абсент не належить до основних алкогольних напоїв, які п’ють за обідом або за вечерею і допивають наприкінці трапези. Абсент, як правило, подають до їжі як аперитив. Аперитивом цей напій вважають більшість цивілізованих країн. Його треба подавати перед їдою в невеликій кількості (30 грамів на людину). Абсент не належить ставити на стіл, де відбуватиметься трапеза.

Чому абсент вважають аперитивом?

  • По-перше, це дуже міцний напій.
  • По-друге, якщо випивати абсент під час приймання їжі, його запах може перебити смак страв, а для гурманів це неприйнятно. У всьому світі до їжі подається вино різних сортів, рідше – горілка, ще рідше – пиво (залежно від закуски).
  • Третє, абсент збуджує апетит – так діє полин. Випивши грамів 30 абсенту, людина зі ще більшою пристрастю починає поглядати на стіл, заставлений їжею.

Також не заведено подавати абсент і після їди – в цей момент приходить черга коньяку і солодкого лікеру. Однак аперитив є не єдиною сутністю абсенту.

Як слід пити абсент після обіду чи після вечері?

Робимо коктейль. Абсент вельми активно використовують у коктейлях. Подати коктейль з абсентом можна і як аперитив, і на фуршеті, і після їди, і просто як напій для гостя, який ненадовго зайшов. Абсент, який розбавляють тоніком, водою або цукровим сиропом, не є коктейлем. Абсент і як аперитив подають майже завжди розведеним, газованою або простою водою чи тоніком. Якщо ж ви змішаєте абсент з іншими напоями, це вже буде коктейлем.

Абсент

Найпоширеніші способи як треба пити абсент.

Французький спосіб. Наливаємо в склянку одну частину абсенту (зазвичай одна частина, це 30 г абсенту), на край склянки лягає спеціальна ложечка, що має отвори, на ложечку шматочок цукру. Якщо ви любите солодші напої, треба покласти пару шматочків цукру. Далі треба поступово в келих наливати дуже холодну воду (три частини), але лити її слід через цукор. Цукор починає розчинятися, а напій підсолоджується. Можете, звісно, підсолодити воду заздалегідь і просто вилити в келих, але подавати абсент із цукром, не забувши про спеціальну ложечку, набагато оригінальніше.

Складний спосіб. Одну частину абсенту наливають у склянку. Напій підпалюють і він горить деякий час. Потім склянку з палаючим напоєм треба накрити іншою склянкою, щоб погасити полум’я. Гарячий абсент одразу після цього переливають в іншу склянку, а першу слід одразу ж накрити серветкою і догори дном перевернути. Акуратно під перевернуту склянку засовується соломинка для коктейлю, щоб вдихати пари напою. Потім треба випити з другої склянки злегка остиглий абсент. Такий спосіб подачі цього напою придумали наші бармени для створення того, щоб справити більше враження.

Цитрусовий рай. Абсент окрім води, тоніка та цукру інколи подається також із лимоном та іншими цитрусовими. Поговоримо про оригінальний спосіб подачі абсенту з цитрусовими. У склянку наливають одну частину абсенту. У мандарина або апельсина відрізається часточка разом зі шкіркою. Однак плівка з м’якоті знімається. Далі часточку обвалюють у цукровому піску, який перемішують із корицею. Абсент підпалюється в склянці. Часточка лягає на спеціальну ложку і тримається над полум’ям. За допомогою додаткової ложки можете натискати на цю часточку, щоб в абсент потрапило більше соку. Коли від часточки майже нічого не залишиться, потушкуйте абсент, йому треба дати трохи охолонути. Подають його із соломинкою.

Читайте також: Міфи про негативний вплив кави на організм людини та реальні факти

Розбавлений абсент подається у звичайних 50-100 грамових склянках. Нерозбавлений напій можете подати в чарках. Якщо ви будете абсент підпалювати, використовуйте товстостінні склянки, адже тонке скло може й не витримати. Склянка не має бути сильно холодною. Крім того, склянка, в якій буде підпалюватися абсент, до верху звужуватися не повинна, краще навпаки, щоб вона була розширеною. Ложка для абсенту, найчастіше йде в комплекті разом із пляшкою абсенту (абсент у коробці). В іншому разі купіть її в магазині посуду, столових приладів для бару і ресторану.

Про способи подачі абсенту.

Як аперитив абсент подається і в чистому вигляді, але його слід охолодити. А головне – розлити порціями по 30 грамів. Одну порцію – одній людині, і не більше. Однак широкого поширення набула подача саме розведеного абсенту, оскільки це покращує його смак і знижує міцність напою.

Абсент у чистому вигляді має малоприємний смак. Для розведення абсенту використовують просту або газовану воду і цукор. До речі, газовану воду використовували для розведення абсенту ще в 19 столітті. У той час в абсент почали додавати й тонік. Якщо напій, яким розбавлятиметься абсент солодкий, можна цукор і не додавати. Є й інші оригінальні способи підсолоджування абсенту. Зауважте, що при змішуванні води з абсентом напій починає каламутніти й робиться менш зеленим.

Чим треба закушувати абсент?

Як уже говорилося, абсент є класичним аперитивом. Подають його перед обідом або перед вечерею і, звісно, після цього не закушують. Але якщо ви подаєте коктейль з абсентом або розбавлений абсент як основний напій, можете запропонувати на закуску скибочку апельсина, лимона або мандарина, а ще гіркий шоколад. Морепродукти теж непогано поєднуються з абсентом.

Оцініть статтю