Чай Пуер – легендарний вид китайського чаю. Його унікальність полягає не тільки в його виняткових корисних властивостях, а й у тому, що деякі види Пуеру оголошені національним надбанням КНР і заборонені до вивезення з країни. Одного разу спробувавши якісний чай Пуер, стає зрозумілим, чому він є гордістю цілої нації!
Трохи історії
Батьківщиною цього виду чаю вважається Юньань – китайська провінція, яка і донині є лідером з виробництва Пуеру. У стародавні часи назва території, на якій розташовуються сучасні Юньань, північні частини Лаосу, В’єтнаму і Бірми, в перекладі з ієрогліфів звучала як Пуер, тобто “місця, де багато води”. Тому з часом чай, виготовлений з крупнолистового чайного дерева Юньань, стали називати “чай з Пуер” або Пу Ча. Дуже довгий час цей сорт чаю був усім відомий саме як Пу Ча, і тільки в останній рік правління династії Мін його перейменували й стали називати саме так, як і звучить його сучасна назва – Пуер.
Про те, що з давніх-давен цьому виду чаю надавали особливого значення, свідчить той факт, що навіть царським особам до палацу впродовж більш ніж 300 років поставляли саме чай Пуер. Велика кількість сучасних китайців вважають за краще замість того, щоб класти гроші в банк, купувати чай Пуер і багато в чому виграють, завдяки тому, що ціна на чай зростає швидше, ніж відсоткові ставки за вкладом. А зберігати цей чай за відповідних умов можна досить довго, понад 20 років! І з часом смак напою тільки поліпшується, зовсім як у хорошого вина.
Основна відмінність Пуеру від інших різновидів чаю полягає в технології приготування: Пуер отримують шляхом ферментації (старіння природним або штучним шляхом) чайного листя.
Цікавий факт, що той сорт чаю, який на наших теренах вважається чорним, у самому Китаї історично називають червоним, тобто таким, що не пройшов тривалої обробки.
Ба більше, щоб стати справжнім Пуером, чайний лист має обов’язково якийсь час бути “витриманим”. Щоб напій набув необхідного м’якого смаку, стійкого аромату, насиченого кольору, йому потрібно для визрівання: у природних умовах від 10 до 30 років; у штучних (або прискорених) – від 30 до 100 днів у процесі ферментації та не менше 1 року для остаточного висушування.
Які є види чаю Пуер
Виділяють два основних види чаю Пуер, які відрізняються тільки технологією виробництва:
- Шен Пуер – сирий, світлий – має зеленуватий або коричнево-зелений відтінок, під час заварювання настій виходить світлим, напівпрозорим, смак – характерний, дещо кислуватий із солодким присмаком, що нагадує чорнослив; якщо Шен Пуер перетримати під час заварювання, він гірчить;
- Шу Пуер – приготований, темний – чайне листя має темний колір (коричневий або майже чорний), відповідно, і заварений напій має насичений темний непрозорий відтінок, має особливий смак – важкий і м’який водночас, не кислий і не гіркий, має деяку “шоколадність”.
Обидва види виготовляють у розсипчастому або пресованому вигляді. Найчастіше на прилавках наших магазинів зустрічається пресований чай – у вигляді цеглинки, млинця, гарбуза, квадрата.
Чай Пуер – властивості та користь
Усі види чаю Пуер, якщо він дійсно якісний, мають незаперечні корисні й навіть лікувальні властивості:
- поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту;
- зниження рівня холестерину;
- поліпшення процесу травлення, позбавлення від закрепів;
- доброчинний вплив на серцево-судинну систему – зниження ризику інсульту та інфаркту;
- нормалізація обміну речовин, тиску;
- сприяння зниженню зайвої ваги, поліпшення стану шкіри;
- надання позитивного впливу на загальний стан організму, його омолодження, тонізація, підвищення працездатності.
Як правильно заварити чай Пуер?
Для того, щоб повною мірою відчути корисні властивості чаю Пуер, його необхідно правильно приготувати. Існує два основних способи заварювання цього напою:
- Заварювання протокою – від преса чаю необхідно відщипнути невелику жменю (або взяти щіпку розсипного) і трохи його очистити, помістивши на хвилину в холодну воду, або швидко залити гарячою водою і відразу ж її злити. Шен Пуер заварюється дуже швидко, а Шу Пуер – довше. Але кожен із видів цього чаю можна заварювати до 15 разів!
- Класичний спосіб варіння чаю. Пуер проходить кілька основних стадій заварювання:
- “краб’ячі очі” (бульбашки води підіймаються з дна) – з чайника, що нагрівається, слід відлити чашку води й продовжувати нагрівання;
- “шум вітру в соснах” (початок закипання) – відлиту воду знову додають у чайник для омолодження і прийняття чаю. Після того, як вода вдруге нагрілася в чайнику, її знімають з вогню і розмішують так, щоб утворилася воронка. Чай, попередньо замочений, додається у воду і настоюється 10-20 хвилин. При цьому самі китайці приділяють особливу увагу посуду, в якому заварюють чай, ідеальний варіант – скляний або порцеляновий. Дуже добре використовувати прозорий посуд, в якому можна спостерігати воістину поетичний процес заварювання, – скручений лист поступово розгортається, різні відтінки кольору змінюють один одного.
Оскільки чай Пуер має явно виражені тонізувальні властивості, його краще вживати зранку, можна додавати молоко.
Як вибрати хороший Пуер
Під час вибору чаю Пуер не варто повністю покладатися на думку консультантів у магазині. Ось кілька порад, завдяки яким можна купити чай, що відповідає заявленому високому рівню якості:
- необхідно звертати увагу, в яких умовах чай зберігається і продається, зазвичай він фасується в оригінальну паперову упаковку;
- чай слід понюхати – він повинен мати характерний деревний або димний запах, без сторонніх домішок і цвілі;
- уважно необхідно оглядати чай – на ньому не повинно бути білих і жовтих вкраплень, що свідчать про наявність плісняви, чайний брикет має бути цілісним, без тріщин.
Щоб під час зберігання чай Пуер не втратив своїх споживчих властивостей, необхідно дотримуватися деяких правил:
- зберігати його слід у провітрюваних приміщеннях із середнім рівнем вологості (висока вологість може призвести до утворення цвілі на чаї);
- у приміщення для зберігання не повинні потрапляти сторонні запахи й сонячне світло;
- вдома Пуер краще зберігати в упаковці, в якій чай був куплений, або в натуральній тканині.