Суп з сочевицею на яловичому бульйоні

Суп із сочевиці на яловичому бульйоні Кулінарія

В холодні дні наступає пора зігрівальних страв, ситних і густих, таких як супи з бобових. Гороховий і квасолевий суп ми з Вами вже готували, а сьогодні пропоную зварити на обід суп із сочевиці. Заодно і познайомимося ближче з цією цікавою і корисною крупою – дізнаємося, за що ж сочевицю називають «царицею всіх бобових культур»?

Густий, ароматний суп з сочевицею нагадує гороховий, але володіє особливим смаком. Деякі дегустатори уловлюють в ньому горіхову нотку. Ще більш цікавий смак супу додасть невелика кількість духмяного чебрецю. Ця спеція відмінно поєднується з сочевицею, і разом виходить навіть більш гармонійний смак, ніж з традиційним для супів лавровим листом.

Є безліч варіантів супів з сочевиці: вегетаріанські, з м’ясом, ковбасками по-італійськи і з беконом по-англійськи; з додаванням гарбуза або кореня селери; томата або шпинату; а також всіляких овочів – кольорової капусти, броколі, солодкого перцю… Я пропоную Вам приготувати суп із сочевиці з яловичиною.

Втім, суп з сочевицею буде ситним і без м’яса, бо сочевиця за своїм складом дуже поживна. У ній міститься велика кількість рослинних білків і вуглеводів, а ось жирів практично відсутні. Саме тому сочевиця вважається дієтичною крупою, порція якої еквівалентна такій же порції м’яса, але при тому засвоюється організмом набагато легше. Стравами з «цариці-сочевиці» легко насититися, а енергії вистачає на тривалий час.

Читайте також: Гарячі супи з макаронами – топ найкращих з усього світу

Хочете дізнатися про корисні властивості цієї цінної крупи? О, їх можна перераховувати довго! До них відноситься високий вміст фолієвої кислоти (вітаміну В9, особливо важливого для жінок, які чекають малюка, і для зростаючих організмів – дітей та підлітків). Сочевиця покращує травлення, завдяки великій кількості клітковини; зміцнює імунітет і нерви, знижує рівень цукру і холестерину в крові. Ця дивовижна крупа корисна для всіх – дітей з 2-х років, і жінок, і чоловіків.

Можливо ви зустрічали крупу різних кольорів: зеленого, оранжево-червоного, коричневого.

Зелена сочевиця – це не повністю зріла крупа. Тому вона не розварюється і готується трохи довше інші види – близько 40 хвилин. Зернятка залишаються цілими й добре виглядають в салатах.

Червона сочевиця – крупа, очищена від оболонки, вона вариться швидко – всього 15-20 хвилин, і добре розварюється, тому відмінно підходить для супів-пюре.

Коричнева сочевиця називається континентальною. Цей сорт готується близько 20-25 хвилин.

  • Порцій: 6.
  • Час приготування: 1 год.

Інгредієнти для приготування сочевичного супу на яловичому бульйоні:

На 2,5 л води нам знадобиться:

  • 200-300 г м’яса;
  • 1 склянку сочевиці;
  • 2-3 середніх картоплини;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 столових ложки соняшникової олії;
  • 1 столова ложка солі без верху (на смак);
  • Щіпка сушеного чебрецю;
  • Пучок свіжої зелені (кріп, петрушка).

Спосіб приготування супу з сочевицею на яловичому бульйоні:

Якщо ви вирішили готувати суп з м’ясом, то спершу потрібно відварити яловичину, бо м’ясо готується набагато довше, ніж крупи та овочі. Ополоснувши м’ясо, ріжемо невеликими кубиками, опускаємо в воду і ставимо на вогонь. Довівши до кипіння проваріть 1-2 хвилини, першу воду зливаємо. Набираємо нову, на якій і будемо варити бульйон, і готуємо на невеликому вогні під кришкою, протягом 40 хвилин.

Поки м’ясо вариться, підготуємо інші інгредієнти. Сочевицю 2-3 рази промиємо і заливаємо чистою холодною водою: наситившись нею, крупа, як і горох або квасоля, звариться швидше.

Картоплю, моркву та цибулю очищуємо. Цибулю подрібнюємо, а моркву натремо на крупній тертці або наріжемо соломкою. Я за допомогою овочерізки нарізала морквину довгими брусочками: в супі вони виглядають оригінальніше, ніж терта морква або кружечки.

Розігріваємо на сковороді рослинну олію і висипаємо дрібно нарізану цибулю. Помішуючи, пасеруємо 2-3 хвилини до м’якості.

Потім додаємо морквяні брусочки і обсмажуємо ще 2-3 хвилини, періодично помішуючи. Вимкнувши засмажку, поки що залишаємо її.

Коли м’ясо стане м’яким, пора всипати в суп крупу. Сочевиця тим часом ввібрала майже всю воду. Викладаємо її в каструлю, перемішуємо і варимо 10 хвилин.

Читайте також: Рецепт супу харчо

А поки крупа вариться, нарізаємо картоплю невеликими кубиками.

Висипаємо в суп картоплю, розмішуємо.

Ще через 5 хвилин додаємо в каструлю морквяно-цибулеву засмажку. Нехай все разом повільно покипить 2-3 хвилини, а поки що можна помити і дрібно нарізати зелень.

Додаємо в суп петрушку і кріп, сушений чебрець або пару гілочок свіжого, додаємо сіль, перемішуємо. Через 1-2 хвилини суп готовий.

Наливаємо свіжий, ароматний сочевичний суп в тарілки та подаємо. У кожну тарілку можна додатково насипати трохи свіжої зелені: буде яскравіше і корисніше!

Суп із сочевиці на яловичому бульйоні готовий. Смачного!

Оцініть статтю