Суп харчо — традиційне грузинське блюдо, яке, завдяки насиченому смаку, полюбили в різних країнах світу. Попри міф про те, що основа будь-якого першого страви в Грузії — баранина, харчо готується на яловичому м’ясі. Щоб повірити в те, що це правда, досить перевести слово харчо з грузинської мови на нашу, вийде «суп на яловичому м’ясі».
Класичний «харчо» готується з грудинки, але не менш смачним виходить перша страва, зварене на яловичих реберцях. Грузини обов’язково додають сливу — ткемалі (у Європі її іноді замінюють томатною пастою), кизил, волоські горіхи й рис.
Яким буває суп «харчо»?
У кожному з районів Грузії харчо готують по-різному, додаючи якусь свою приправу, але принципово страви не відрізняються. Суп харчо виходить наваристим, густим і гострим. За консистенцією і смаком можна виділити хіба що харчо по по-мегрельськи — ця страва мало схожа на суп, скоріше це соус з додаванням аджики, в який заведено вмочати хліб, лаваш або мамалигу, приготовану з кукурудзяного борошна.
Класичний рецепт супу харчо
Інгредієнти для приготування страви:
- 500 грамів яловичини;
- 1 стакан рису;
- ½ склянки ядер волоського горіха;
- 2/3 склянки соусу ткемалі;
- 2 ч.л хмелі-сунелі;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 2 ст.л рослинної олії;
- 4 зубчики часнику;
- червоний перець;
- чорний перець горошком;
- спеції (кінза, базилік, кріп і т.п.);
- сіль.
Технологія приготування страви
Яловичину наріжте невеликими шматочками й відваріть (не забувайте вчасно знімати піну). Коли м’ясо буде майже готове, додайте рис, накрийте каструлю кришкою і варіть 10 хвилин.
Читайте також: Гарячі супи з макаронами – топ найкращих з усього світу
Очистіть, подрібніть і обсмажте цибулю на рослинній олії, вона повинна вийти золотистою. Додайте на сковороду подрібнені ядра волоського горіха, погрійте 1-2 хвилини й викладіть вміст сковороди в каструлю з супом. Варіть суп ще 5 хвилин.
Додайте спеції, сіль перець і часник. Вимкніть вогонь, накрийте суп кришкою і дайте йому настоятися 15-20 хвилин.
Подавати суп харчо рекомендується попередньо посипавши зеленню.