Багато хто вважає, що хвороби серця переслідують в основному тільки чоловіків. Але медична статистика показує, що це велика помилка. Насправді серцеві захворювання є однією з головних причин жіночої смертності та інвалідності. Наприклад, в США від захворювань серцево-судинної системи вмирає більше жінок, ніж від раку молочної залози.
Як уберегти своє серце від неприємностей?
Основна проблема сучасної медицини полягає в тому, що вона спирається виключно на використання рецептурних препаратів. Однак ліки далеко не завжди справляються з усіма завданнями, покладеними на них лікарями. Адже ніякі таблетки не можуть компенсувати неправильний спосіб життя, шкідливу їжу або недостатню кількість сну.
Читайте також: Для чого потрібен вітамін К
Продукти, корисні для серця
Всім відомо, що для міцного здоров’я і гарного самопочуття дуже важливо хоча б одну годину на день виділяти для фізичних вправ, вживати нежирну їжу з високим вмістом білків і складних вуглеводів, а також не забувати про корисні овочі й фрукти. Але це ще не все, існує ряд продуктів, вживання яких здатне запобігти виникненню серцевих захворювань. Ось, основні з них:
Ягоди
Ягоди багаті на вітаміни (особливо С і Е), клітковину та антиоксиданти. Вони також містять антоціани, які покращують структуру кровоносних судин, зменшують злипання тромбоцитів, нормалізують рівень холестерину і перешкоджають руйнівним властивостям вільних радикалів.
Квасоля і боби
Квасоля і боби є відмінними джерелами білка, складних вуглеводів і вітаміну В12. В одному з останніх досліджень вчені виявили, що вживання бобових 4 рази на тиждень або частіше зменшує ризик виникнення ішемічної хвороби серця на 22% і на 11% знижує ризик появи будь-яких форм серцевої недостатності.
Риба
Риба містить Омега-3 жирні кислоти, які допомагають боротися з аритмією, утворенням тромбів і, якоюсь мірою, впливають на зниження кров’яного тиску. Крім усього іншого, риба є одним з продуктів, що покращують пам’ять і роботу мозку. А для тих, хто не любить рибу, в аптеках продаються спеціальні капсули з риб’ячим жиром.
Овес
Овес, на відміну від інших зернових культур, є джерелом легко засвоюваної клітковини – своєрідних волокон, що називаються бета-глюканами, які знижують рівень холестерину і містять багато вітамінів і мінералів, таких як марганець, селен, вітамін В1, магній і фосфор. Зазвичай овес подається на сніданок, оскільки має низький глікемічний індекс і може надовго зарядити організм енергією. Тому тарілка вівсяної каші – це ідеальний спосіб «завести» свій організм холодним зимовим ранком. Але не обов’язково їсти вівсянку в чистому вигляді, можна додавати її в різні страви, які ви готуєте на обід або на вечерю. (Коли наступного разу будете робити м’ясний рулет, спробуйте додати до нього трохи вівсяних пластівців!)
Добавки, корисні для серця
Крім перерахованих вище продуктів, існує безліч природних харчових добавок, які допомагають уникнути серцевих захворювань і поліпшити стан свого здоров’я. Ось деякі з них:
Пальмова олія
Пальмова олія багата поліненасиченими жирними кислотами та потужними антиоксидантами, такими як бета-каротин і токотриенол (вітамін Е). ЇЇ вживання нормалізує рівень холестерину, зменшує ризик виникнення інсульту та пошкодження клітин головного мозку, що часто відбувається після інсульту.
Читайте також: Чотири правила здорового обіду в офісі
Масло з пальмових плодів відмінно підходить для приготування їжі й може легко замінити будь-яку рафіновану олію на вашій кухні. У неї є тільки два суттєвих недоліки – вона дорого коштує і її важко знайти в продажу.
Коензим Q10
Коензим Q10 (Coensyme Q10) є антиоксидантом, який підтримує правильну роботу серцевого м’яза, допомагає знизити кров’яний тиск і нормалізувати рівень холестерину.
Екстракт виноградних кісточок
Екстракт виноградних кісточок славиться високим вмістом поліфенолів (антиоксидантних сполук). Дослідники з Каліфорнійського університету виявили, що певний тип екстракту виноградних кісточок працює краще за рецептурні ліки, що поліпшують кровообіг і еластичність кровоносних судин. На смак він дуже схожий на корицю, тому ви можете використовувати його в кулінарних рецептах. Спробуйте додавати екстракт до коктейлів, соусів або ранкової вівсянки.
Часниковий екстракт
Часниковий екстракт знижує рівень кров’яного тиску і холестерину. Крім того, він має протизапальний ефект і є відмінним засобом проти атеросклерозу (закоркування артерій).