Вітамін К відомий своїм позитивним дією на кісткову тканину і серцево-судинну систему. Прийом деяких препаратів може погіршити всмоктування цієї речовини. Джерелом вітаміну К служать дієтичні добавки і деякі харчові продукти.
Роль вітаміну К в організмі надзвичайно важлива: він необхідний для здоров’я шкіри, кісткової тканини, серцево-судинної системи. Вітамін К — це група сполук, розділених на дві групи: вітамін К1 (філохінон) і вітамін К2 (менахінон). Вітамін K1, найбільш поширена форма вітаміну K, в основному міститься в продуктах рослинного походження, особливо в темних листових зелених овочах. З іншого боку, вітамін K2 міститься тільки в продуктах тваринного походження і ферментованих рослинних продуктах.
Для чого потрібен вітамін К
Вітамін К, необхідний для певних білків, які працюють у згортанні крові, метаболізм кісткової тканини, запобігання мінералізації судин і регуляції функцій клітин.
Читайте також: 7 негативних побічних ефектів від позбавлення сну
Фактори ризику низького всмоктування вітаміну К
- тривалий прийом антибіотиків,
- препарати, що знижують холестерин.
- До серйозних симптомів нестачі вітаміну відносять До кровотеча, крововилив. Важливо отримувати необхідний обсяг вітаміну К щодня з харчовими продуктами та дієтичними добавками.
Ефект вітаміну К для здоров’я
Дві ключові галузі клінічного інтересу до добавок вітаміну К — це стан серцево-судинної системи та кісткової тканини.
Здоров’я кісткової тканини
- Вітамін К має вирішальне значення для формування і функцій кісток, який полягає в його позитивному впливі на обмін речовин в кістковій тканині.
- Вітамін К забезпечує міцність і мінеральну щільність кісткової тканини.
Серцево-судинна система
- Вітамін До запобігає таке явище як кальцифікація судин.
- Має значення поєднання вітамінів До і D: вітамін D забезпечує вітамін К-залежну активність білка і таким чином сприяє судинному здоров’ю.
- Дефіцит вітаміну К в харчовому раціоні здатний негативно впливати на серцеву функцію аналогічно куріння. Справа в тому, що брак вітаміну К загрожує розвитком кальцифікації коронарних артерій та інших судин.
Харчові джерела вітаміну К
Листова зелень
Може забезпечити 100 — 400% добової потреби в цьому вітаміні. Посилить процес зміцнення кісткової тканини зелень ріпи (стебло і листова частина). Продукт вважається багатим джерелом вітаміну К і рекордсменом по концентрації мінералу кальцію серед овочів.
Натто
Це страва японської кухні. В 100 г продукту міститься до 850 мг вітаміна К. Пробіотики, що входять до складу цих ферментованих соєвих бобів, також сприяють поліпшенню травлення.
Читайте також: Молочниця: чому виникає і як її позбутися
Капуста брокколі
Зміцнює імунітет, виводить вільні радикали і токсичні з’єднання з організму, підтримує здоров’я дерми і серця. ½ Чашки брокколі містить до 110 мкг вітаміну К. Крім того, цей овоч допомагає протистояти інфекції, контролювати інсулін, зміцнити кісткову тканину, служить профілактикою онкологічних захворювань.
Яловича печінка
100 г продукту містить до 110 мкг вітаміна К. Крім цього, до складу печінки яловичини входять вітаміни комплексу B.