Підвищення імунітету у дітей і дорослих

імунітет и загартовування Здоров'я

Імунітет навіть дорослої людини не є «величиною постійною», що вже тут казати про дітей. До шести місяців захистом дитячого організму займаються імуноглобуліни, отримані з материнської крові за період розвитку в утробі. А до року діти отримують їх під час грудного вигодовування.

На жаль, після року мамина імунна підтримка слабшає, і однорічні дітки починають часто хворіти на ГРЗ і ГРВІ та страждати від інших недуг, з якими їх організм стикається вперше.

Часті хвороби у «годовасиків» обумовлені ще і тим, що свої імуноглобуліни дитячий організм починає синтезувати лише після шестирічного віку. Саме тому багато фахівців в області охорони здоров’я рекомендують приймати вітаміни та БАДи.

Як підвищити імунітет дитини?

Щоб ваш малюк ріс здоровим, лікарі радять дотримуватися наступних правил для зміцнення дитячого імунітету:

Правильне харчування

З самого народження батьки зобов’язані піклуватися про правильне харчування свого чада, тому в його раціоні повинні бути вітаміни, білок, мінерали та інші корисні компоненти. Крім того, педіатри радять навесні та взимку додатково підживлювати дитячий організм вітамінами.

Загартовування

Завдяки загартовуванню можна легко справлятися із застудою без ускладнень. Таку процедуру краще починати з двох років, коли малюк повністю здоровий. Маленьку дитину просто обтирають прохолодним вологим рушником, а з часом приступають до обливання холодною водою (спочатку з ніжок, поступово збільшуючи «зону впливу»).

продукти для імунітету

Де містяться основні вітаміни для підвищення імунітету?

Кожен день наш організм потребує вживання вітамінів групи А, В, Е, С, мінералів і мікроелементів. Але навряд чи всі знають, в яких продуктах вони містяться і в якій кількості? Тому, щоб не плутатися і не перекроювати постійно свій раціон, краще приймати вітаміни в капсулах.

Хоча, якщо ви віддаєте перевагу отриманню корисних речовин виключно з продуктів харчування, ми розповімо на яку їжу слід звернути особливу увагу:

  • Вітамін А – міститься в болгарському перці, моркві, гарбузі, капусті, печінці, зелені, морській рибі, молоці та яйцях.
  • Вітамін B – міститься в бобових, яловичині, насінні, вівсянці, гречці, ікрі, кисломолочних продуктах, помідорах.
  • Вітамін С – міститься в цитрусових, а також у відварах шипшини і в витяжці з обліпихи. Крім того він є в капусті, ягодах смородини і петрушці.
  • Вітамін Е – міститься в соєвій, соняшниковій та оливковій оліях, волоських горіхах, фундуку, сої, кешью, квасолі, вівсянці, макаронах, бананах і сирі.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Оцініть статтю