Дослідження показало, що надлишок цукру в мозку може сприяти розвитку хвороби Альцгеймера. Одна справа думати про цукор, але метаболізм цукру в мозку менш солодкий. У дослідженні, опублікованому в медичному журналі Frontiers in Aging Neuroscience, дослідники виявили, що надмірна активація фруктози в мозку може сприяти хворобі Альцгеймера.
Команда неврологів, нейробіологів і експертів з метаболізму фруктози провела дослідження. Докази не лише вказують на зв’язок між надлишком цукру та зниженням когнітивних здібностей, але також допомагають з’ясувати зв’язок між метаболічним здоров’ям та хворобою Альцгеймера.
Трохи передісторії: Що таке “метаболізм фруктози”?
Існує два поширених типи цукру: фруктоза та глюкоза.
Фруктоза – це натуральний цукор, який зазвичай міститься у фруктах, фруктових соках і медові. Але вона також становить 50% більшості столових цукрів, тобто може міститися у напівфабрикатах, газованих напоях, хлібобулочних виробах та кукурудзяному сиропі з високим вмістом фруктози – майже в усьому, де додається цукор.
Читайте також: 4 переваги люцерни, про які ви повинні знати
Глюкоза – це простий цукор, менш солодкий, ніж фруктоза. Коли вона потрапляє у кровотік, то стає тим, що ми зазвичай називаємо цукром у крові.
Дослідження, проведене в Єльському університеті в 2017 році, показало, що коли у людей протягом декількох годин підвищується рівень цукру в крові, мозок починає надмірно виробляти фруктозу. Цей механізм називається метаболізмом фруктози і поширений у діабетиків 2 типу.
Як це впливає на ризик розвитку хвороби Альцгеймера?
Коли метаболізм фруктози відбувається через надмірне споживання цукру, мозок, по суті, працює з перевантаженням. Процес нейронного гліколізу використовує необхідну мозкову енергію, роблячи нейрони мозку згодом менш функціональними чи життєздатними, пояснює в прес-релізі доктор медицини Річард Джонсон, автор дослідження.
“По суті, ми припускаємо, що хвороба Альцгеймера – це сучасне захворювання, викликане змінами в дієтичному способі життя, при якому фруктоза може порушувати церебральний метаболізм і функцію нейронів,” йдеться в його дослідженні.
Дослідження показують, що надмірне споживання фруктози може посилити метаболізм фруктози в мозку. В кінцевому підсумку цей процес забирає енергію у інших, більш важливих функцій мозку. З часом це може призвести до розвитку хвороби Альцгеймера – для підтвердження теорії необхідно провести додаткові дослідження.
“Окресливши переконливі докази, ми сподіваємося надихнути дослідників на продовження вивчення взаємозв’язку між фруктозою в мозку та хворобою Альцгеймера,” говорить Джонсон. “Нові методи лікування, спрямовані на подавлення внутрішньомозкового метаболізму фруктози, можуть надати новий спосіб профілактики та лікування цього захворювання.”
Читайте також: Як укріпити імунітет у сезон простуди?
У той же час? Зменшення споживання цукру (вибачте, ласуни) може бути одним із способів запобігти цим небажаним нейродегенеративним ефектам. Інші звички в способі життя, такі як регулярні фізичні вправи, позитивний настрій і навіть вживання кави, також здатні підтримувати ваш мозок.