Дієта при захворюваннях нервової системи

Дієта при захворюваннях нервової системи Здоров'я

Дієта є ефективним методом лікування безлічі різних захворювань легкої та прогресуючої течії. Ви, напевно, здивуєтеся, але навіть при нервових захворюваннях та будь-яких порушеннях необхідно дотримуватись певного режиму харчування. Наша нервова система така вразлива, що, найчастіше, її можуть вивезти з рівноваги навіть найнезначніші зовнішні чинники.

Головне правило дієти при захворюваннях НС

Головним правилом дієти є зниження навантаження на нервову систему людини за рахунок зниження вуглеводів і жирів, що споживаються в їжу, кухонної солі, а також тих продуктів, які діють збуджуюче на організм. До таких продуктів належать, в першу чергу, кава та алкоголь, гостра та смажена їжа.

Необхідно збільшити кількість споживаних продуктів, які позитивно впливають на нервову систему – продукти, багаті на фосфорні солі (печінка, боби, молочні продукти). Потрібно збільшити добову норму прийому вітамінів, особливо вітамінів групи В. Головні джерела вітамінів – це овочі, фрукти, зелень, паштет з дріжджів, коржі з висівок, настій шипшини і т.д.

Зразковий раціон харчування хворого

Повністю виключаються:

  • Свіжий хліб, випічка із листкового тіста;
  • Шоколад;
  • Яйця;
  • Напівфабрикати, жирні сорти ковбас та м’яса, консерви;
  • Гірчиця, хрін, усі гострі соуси, перець;
  • З овочів – огірки, редька, часник, цибуля, щавель;
  • З напоїв – какао, алкоголь, чай/кава;
  • Тваринні жири;
  • Риба та все, що з нею пов’язано (консерви, ікра).

Не дивлячись на всю заборонену їжу, є величезний вибір продуктів, з яких можна готувати безліч смачних страв. До цих продуктів належать:

  • Дієтичний хліб;
  • Нежирна риба та м’ясо (кролик, яловичина, індичата, печінка, телятина, окунь, щука, тріска, морепродукти);
  • Нежирний сир та молочні продукти;
  • Яйця, але лише некруто;
  • Будь-які різновиди каш;
  • З овочів дозволяються гарбуз, морква, буряк, кабачки, томати, картопля, бобові;
  • Фрукти, мед, цукерки (крім шоколадних);
  • Томатний, сметанний, цибулинний, овочевий соуси;
  • Трав’яний чай, фруктові та овочеві соки, відвари з плодів ягід (бажано шипшини);
  • Рослинна та топлена вершкова олія.

Дієта при захворюваннях трохи схожа на вегетаріанську дієту. За численними медичними дослідженнями було показано, що саме вегетаріанці є урівноваженими людьми. Вони завжди в гарній формі, піднесеному настрої, а походи до лікарів, які стосуються здоров’я, у них досить рідкісні.

Оцініть статтю