Журавлина, протерта з цукром – рецепт приготування

Журавлина, протерта з цукром Кулінарія

Ви думали, що заготівля свіжих ягід можлива тільки влітку? Уявіть, що в зимовий сезон теж можна заготовлювати вітамінні ягідні припаси, які знадобляться круглий рік. Що ж за ягоди запасають зимою на літо? «Красна і кисла, на болотах росла…» Вгадали? Звичайно ж, це журавлина, яку збирають з вересня до ранньої весни.

Саме час запастися цією корисною ягодою, адже у любителів «кислих вітамінів» (набагато більш ефекту, ніж в аптечних вітамінних комплексах) завжди відмінний апетит і міцний імунітет! А все завдяки бактерицидним, протизапальним та імуностимулюючим властивостями журавлини.

Журавлина володіє жарознижуючою властивістю, захищає від застуд та інфекцій; допомагає не тільки при респіраторних інфекціях, але і при циститі — дві порції журавлинного морсу, здатні усунути початковий дискомфорт. Невеликі червоні ягоди містять в собі цілу комору вітамінів, антиоксидантів і органічних кислот, серед яких бензойна кислота, що є природним консервантом. Тому протерта журавлина добре зберігається.

Читайте також: Абрикосовий джем з лимоном – рецепт

Звичайно, найкраще їсти свіжу журавлину — наприклад, з медом, або в цукровій пудрі. Але це в сезон, а хочеться припасти чудову ягідку на весь рік. Я віддаю перевагу ягодам, протертим з цукром — вони набагато корисніші варення, бо не проходять термообробку, зберігаючи максимум корисних речовин. Найкращий спосіб заготівлі журавлини, брусниці, чорниці, смородини — протирати з цукром. Натуральніше, і менше потребує уваги, ніж варіння. Простіше тільки заморожування ягід. Протерта з цукром журавлина — відмінна база для різних рецептів: з неї можна готувати смачний журавлинний морс, начинку для булочок і пиріжків, намазування для хліба і млинців. Дуже смачно і корисно їсти її просто так з чаєм, як варення.

Час приготування: 20 хвилин.

Інгредієнти:

  • Журавлина;
  • Цукор.

Співвідношення ягід і цукру 1:2, тобто на 100 г журавлини 200 г цукру.

Приготування журавлини з цукром:

Ягоди журавлини промити в чистій холодній воді й відкинути на друшляк, для стікання води. Для обсушування висипати на щільний паперовий рушник (тонкі серветки не підходять, бо папір розмокне і прилипне до ягід).

Чисті ягоди журавлини висипаємо в миску, додаємо цукор і перетираємо дерев’яною ложкою. Посуд і кухонні інструменти, які використовуються для приготування протертих з цукром ягід, не повинні бути металевими. Інакше при контакті журавлинного соку з залізом почнеться окислення, в результаті якого не лише руйнуються вітаміни, але і можуть виникнути шкідливі з’єднання. Тому не варто користуватися м’ясорубкою або блендером, з металевими ножами для полегшення процесу протирання ягід. Звичайно, вручну розтирати журавлину дерев’яною ложкою довше, але безпечно і корисно. Підійде емальована, скляна або керамічна миска.

Коли практично всі ягоди журавлини перетерті, припас готовий. Якщо десяток ягідок залишаться цілими — заготівля все одно буде добре зберігатися, і вийде навіть цікавіше, коли в кисло-солодкому джемі попадеться кисленький «феєрверк»!

Для зберігання протертої журавлини використовуємо стерильну, чисту і суху скляну тару з кришками, що закручуються. Наповнюйте баночки не доверху, через те, що цукор ще деякий час буде розчинятися в ягідному соку, відповідно рівень в банці стане підвищуватися і, якщо налити повну банку, заготовка може витекти з-під кришки. Тому наповнюємо баночки на ¾ висоти.

Зберігаємо протерту журавлину з цукром в прохолодному місці або в холодильнику.

Журавлинний морс.

Наливаємо у чашку 200 мл теплої (не гарячої, щоб зберегти вітаміни) кип’яченої води, додаємо 2 чайні ложки протертої журавлини (плюс-мінус ложка, на смак). Розмішуємо, куштуємо. Регулюємо кислоту і солодкість напою додаванням меду або лимонного соку. Можна процідити морс, щоб в напої не траплялися ягідні шкурки.

Оцініть статтю