Абрикосовий джем з лимоном – рецепт

Абрикосовий джем з лимоном Кулінарія

На початку літа з’являються абрикоси, на мій погляд, самі смачні перші літні фрукти, з яких найкраще приготувати абрикосовий джем з лимоном. Цей корисний десерт підходить для домашньої випічки. Саме таким абрикосовим джемом покривають бісквітні коржі перед тим, як нанести масляний крем або шоколадну глазур. Тонкий шар фруктового пюре закріплює бісквітні крихти, вони не лізуть в глазур, тому торт виглядає дуже професійно!

Варення з абрикосів з лимоном використовують для приготування торта «Захер». Бісквітний рулет з ароматним і густим абрикосовим варенням, теж виходить неймовірно смачним!

Час приготування: 50 хвилин.

Кількість: 2 банки місткістю по 500 мл.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг абрикосів;
  • 1 кг цукрового піску;
  • 1 лимон;
  • 50 мл фільтрованої води;
  • 2-3 зірочки бад’яну;
  • паличка кориці.

Спосіб приготування абрикосового джему з лимоном:

  1. Стиглі фрукти поміщаємо на кілька хвилин у миску з холодною водою, потім ретельно промиваємо проточною водою, перекладаємо в друшляк.
  2. Розрізаємо фрукти на дві частини, виймаємо кісточки. Якщо абрикоси дрібні, то можна не морочитися і залишити кісточки, бо готове фруктове пюре будемо протирати через сито.
  3. Відміряємо цукровий пісок. Вичавлюємо сік з цілого лимона, додаємо воду. Лимонний сік проціджують крізь сито, щоб в каструлю не потрапили кісточки.
  4. Додаємо в сироп зірочки бад’яну і паличку кориці, нагріваємо на маленькому вогні до повного розчинення цукрового піску.
  5. Кладемо в гарячий сироп нарізані абрикоси, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо пінку.
  6. Варимо 20 хвилин на помірному вогні, помішуємо, щоб не пригоріло.
  7. Коли фрукти стануть майже прозорими, знімаємо каструлю з плити, протираємо масу через сито. Паличку кориці й бад’ян повертаємо в каструлю.
  8. Знову доводимо масу до кипіння, варимо ще приблизно 10 хвилин на помірному вогні.
  9. Банки миємо в розчині харчової соди, обполіскуємо окропом, висушуємо в духовці. Фасуємо гарячий джем у теплі банки, прикриваємо нещільно прокип’яченими кришками. Спочатку фруктова маса здасться вам рідкою, проте, у міру остигання вона загусне.
  10. Коли банки з джемом повністю охолонуть, щільно закручуємо, ставимо в темне місце. Варення можна зберігати у звичайній кухонній шафці або коморі.

Спробуйте закрити банки не звичайними кришками, а пергаментом або звичайним папером для випічки. В процесі зберігання волога буде поступово випаровуватися, і маса стане схожою на мармелад.

Існує думка, що для джемів придатні фрукти будь-якої якості, навіть злегка зіпсовані — у цьому є частка правди. Джем придумали англійці, його вперше приготували зі злегка зіпсованих цитрусових, по-моєму, мандаринів.

Якщо в джемі багато цукру, і він готується при високій температурі, простіше кажучи, сильно кипить, то практично всі патогенні мікроорганізми при варінні загинуть. Я не агітую варити джем із зіпсованих фруктів, але трохи заощадити таким чином можна.

Абрикосовий джем з лимоном готовий. Смачного!

Оцініть статтю