Солянка — традиційна і класична страва російської кухні, смачна і поживна. Це суп, який готують на крутому бульйоні (рибному, м’ясному, грибному) з додаванням гострих приправ. Існує і друга страва під тією ж назвою — тушкована капуста (з м’ясом). Розглянемо основні способи та правила приготування рідкої солянки, яку заведено подавати на перше.
Як приготувати солянку — поради та рекомендації
- для надання характерного кисло-солоного присмаку в основу солянки слід додавати солоні огірки та гриби, маслини, каперси, лимони, квас;
- у м’ясну солянку можна додавати смажене, відварне і копчене м’ясо, солонину і ковбасні вироби, у рибну — солону, копчену і відварну (червону) рибу;
- для надання оригінального смаку й аромату солянку приправляють великою кількістю петрушки, кропу, перцю та різними прянощами;
- збірна м’ясна солянка буде смачнішою, якщо при її приготуванні використовувати м’ясо різних сортів і всілякі копченості;
- при приготуванні солянки по-казахськи доцільно використовувати копчену баранину і кінську ковбасу;
- найсмачніша солянка на рибній основі вийде з декількох порід — делікатесних і жирних (минь, форель, лосось);
- найкращі гриби при приготуванні бульйону для солянки — сушені білі;
- не слід додавати в солянку великої кількості круп — можна заглушити властивий страві кисло-солоний смак;
- готова солянка добре поєднується з невеликою кількістю сметани;
- солянка вийде поживнішою і ситнішою при додаванні борошна, засмаженого на вершковому маслі.
Читайте також: Рецепт супу харчо
Як приготувати солянку — доступні рецепти
- Солянка м’ясна збірна — м’ясо яловичини й копчені реберця помістити у велику каструлю з водою, після початку закипання покласти цибулину і варити приблизно дві-три години на невеликому вогні. Відварене м’ясо, ковбасу, шинку й огірки солоні порізати соломкою. Огірки припустити в сковороді з невеликою кількістю м’ясного бульйону близько п’яти хвилин і перекласти в каструлю. Цибулину порізати чверть кільцями й засмажити до м’якості на вершковому маслі, присолити, поперчити, перед готовністю перемішати з томатною пастою (кетчупом) і помістити в каструлю. До страви, що готується, додати м’ясо, ковбасу, шинку й оливки, перемішати й продовжувати варити на слабкому вогні приблизно п’ятнадцять хвилин. Перед закінченням готування покласти каперси, присмачити сіллю і перцем на свій смак, вимкнути вогонь і дати настоятися до пів години.
- Солянка м’ясна з грибами — зварене до готовності м’ясо та свинячий окіст порізати кубиками, сосиски нарізати кружальцями. Усе помістити на розігріту сковорідку з будь-якою олією і трохи обсмажити. Нарізати кружальцями корнішони та маслини, помідори — кубиками, нашаткувати капусту, зелену цибулю та свіжі гриби. Усі інгредієнти протушкувати в сковороді з м’ясними продуктами протягом п’яти хвилин і викласти в киплячий бульйон. Потім деякий час проварити й перед самим завершенням готування — додати сік приблизно половини лимона, сіль, перець і лист лавра, дати настоятися.
- Солянка рибна — у каструлю з водою помістити окунів і варити хвилин двадцять, після чого відокремити м’ясо риби від кісток. У бульйон покласти піджарку з борошна й цибулі, нашатковані солоні огірки, гриби й капусту, туди ж для навару на п’ятнадцять хвилин опустити марлю з риб’ячими головами. Потім у киплячий на слабкому вогні бульйон додати проварене м’ясо окуня і томатну пасту, сіль, спеції, помішуючи варити до готовності. Готова страва добре поєднується з маслинами.
Рецептів солянок існує дуже багато, а експериментальним шляхом можна знайти свій оригінальний спосіб її приготування, який найбільше сподобається і припаде до смаку Вам, рідним і близьким.