Вітамінна недостатність – весняний гіповітаміноз

Вітамінна недостатність Здоров'я

Взимку наша шкіра та організм піддаються великому випробуванню. Нестача сонця, свіжих овочів, знижений імунітет через вірусні інфекції та захворювання – всі ці фактори призводять до неприємних наслідків. Розберімось, які вони та як з ними боротися.

Насамперед треба розуміти, що вітамінна недостатність – це захворювання, яке необхідно лікувати. Розрізняють два види вітамінної недостатності: гіповітаміноз – це захворювання, у якому організм отримує вітаміни, але у недостатніх йому кількостях; авітаміноз – це гостра форма захворювання, що виникає при тривалому нестачі вітамінів в організмі або порушення їх засвоєння. Авітаміноз – це дуже тяжке захворювання, яке потребує медичного втручання.

Причини та наслідки вітамінної недостатності – гіповітаміноз

Зазвичай узимку люди стикаються з гіповітамінозом. Одними з причин розвитку цього захворювання є погано збалансований раціон, нестача свіжих овочів, фруктів та ягід, одноманітне харчування. Млявість, знижена працездатність, нервозність, навіть апатія та поганий настрій – це далеко не весь перелік негативних наслідків. Наша шкіра також страждає: сухість, ламкість волосся та нігтів, підвищена чутливість (дрібні кровотечі ясен та шкіри голови), невелика набряклість, синці під очима та жовтий відтінок шкіри – якщо причина у нестачі вітамінів, то ніякі косметичні процедури не допоможуть позбутися цих неприємностей.

Як уникнути нестачі вітамінів узимку?

У холодну пору року організм витрачає багато енергії на «обігрів», тому у нас підвищується апетит. Зимовому раціону треба приділити особливу увагу: часто фрукти та овочі замінює важка та шкідлива їжа. Слід відмовитися від високовуглеводної їжі та продуктів швидкого приготування. Швидкоїжа, продукти з високим вмістом цукру і борошняні вироби не корисні, але взимку вони приносять подвійну шкоду.

Для профілактики гіповітамінозу необхідно розробити для себе збалансоване меню, в яке повинні обов’язково входити сезонні овочі та фрукти. Штучно вирощені овочі та фрукти не рівня сезонним, оскільки в них немає потрібних організму вітамінів. Взимку наповнити свій раціон можна наступними овочами: цибуля-порей, капуста, цвітна капуста, селера, буряк, броколі, шпинат, морква та гарбуз. Фруктові джерела вітамінів узимку: яблуко, банан, мандарин, апельсин, айва, гранат, хурма, грейпфрут. Солодощі можна замінити сухофруктами – вони зберігають всі корисні властивості, забезпечують організм вітамінами та легко засвоюються. Сухофрукти досить калорійні, але, як було сказано вище, взимку організм витрачає значно більше сил та енергії, які потрібно десь брати.

У зимово-весняний період також рекомендується вживати вітамінні комплекси. Прописати комплекс, який максимально підходитиме організму і поповнюватиме «вітамінні прогалини», може лише лікар-терапевт. Ви можете самостійно визначити, яких вітамінів дійсно не вистачає організму. Недолік чи надлишок одного вітаміну може негативно вплинути на баланс іншого, що лише погіршить ситуацію.

Оцініть статтю