Узвар: рецепт приготування, користь і шкода

Узвар Кулінарія

Напевно Ви чули таке слово як “узвар”. Багато хто думає, що це просто українська назва звичного ще з дитинства компоту. Помилочка. На відміну від компоту, узвар не потребує довгого варіння. Його складові просто “заварюються” (звідси й назва), тобто воду разом із фруктами доводять до кипіння. Є навіть думка, що узвар можна зовсім не варити, а просто настояти.

Батьківщина узвару – Західна Україна, але згодом цей напій поширився далеко за її межі. У православних він узагалі входить до списку з 12 пісних страв для різдвяного столу. Узвар був символом багатства і “солодкого життя” і зазвичай подавався до сочиву з пшениці або рисової куті. Цей напій присвячували немовляті Ісусу, тож згодом стали варити та з нагоди появи на світ новонародженого.

Рецепт

Традиційно узвар готували із сухофруктів: обов’язково яблука, груші, вишні, родзинки. Зазвичай він густуватий і може містити мед. З давніх-давен усі фрукти для узвару очищали від хвостиків і насіння та сушили в печі. До основи напою можна додавати сушений глід, курагу та чорнослив, а також свіжу малину та чорниці.

Читайте також: Компот з дині, персиків і шавлії на зиму

Традиційно узвар готували із сухофруктів: обов’язково яблука, груші, вишні, родзинки. Зазвичай він густуватий і може містити мед. З давніх-давен усі фрукти для узвару очищали від хвостиків і насіння та сушили в печі. До основи напою можна додавати сушений глід, курагу та чорнослив, а також свіжу малину та чорниці.

Як варити правильно?

  • Розмочити сухофрукти. Можна навіть залишити на ніч.
  • Пропорції води й фруктів приблизно 10:2, тобто на 2 л води близько 400 г сухофруктів.
  • Сухофрукти закласти в холодну воду і довести до кипіння.
  • Після кипіння відразу ж вимкнути газ.
  • Коли узвар охолоне (приблизно до 40°С), його слід процідити, і додати кілька ложок меду. Так збережуться корисні його властивості.
  • Цукор краще не додавати. Якщо алергія на мед, то підсолодіть напій цукром, поклавши його за кілька хвилин до кипіння.
  • Поліпшити смак узвару можна за допомогою цитрусової цедри, кориці та лимонної кислоти.
  • Щоб було більше користі від напою, краще зовсім не кип’ятити, а просто залити фрукти окропом і дати настоятися майже добу.

Користь узвару

Український напій – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. У сухофруктах, як відомо, концентрація корисних речовин вища, ніж у свіжих, а отже пийте узвар, щоб оздоровитися. У ньому вітаміни А, В, С, залізо, пектин, клітковина, глюкоза, антиоксиданти. Зможете підвищити імунітет, підвищити гемоглобін, знизити ризик онкологічних захворювань, знизити рівень холестерину, вивести солі й уповільнити старіння.

Узвар чудово втамовує спрагу. В ідеалі він має бути освіжаючим і злегка солодкуватим, тому пити від нього не хочеться. Побороти похмілля також допоможе узвар.

Шкода

Узвар слід дуже обережно пити діабетикам. Вживайте в невеликих кількостях і не додавайте підсолоджувачі.

У разі непереносності якогось компонента його слід виключити з узвару.

Загалом, узвар – дуже корисний напій, який легко приготувати.

Оцініть статтю