Компот на зиму з дині з персиками і шавлією – дуже смачний десерт, який в холодну та похмуру зиму нагадає про літо. Шматочки фруктів в ароматному, кисло-солодкому сиропі підійдуть для прикраси десертів, приготування алкогольних коктейлів.Для компотів вибирайте недостиглі фрукти, вони не розповзуться при заготівлі, збережуть свою форму та колір. Ароматизувати сироп можна будь-якими травами. Якщо вам не до смаку шавлія, візьміть м’яту або мелісу. Також можна додати паличку кориці або гвоздику.
Найважливіше правило смачного компоту – в ньому має бути багато фруктів, консервувати воду з цукром вже не модно!
Ці заготовки вимагають стерилізації і зберігаються в прохолодному приміщенні при температурі від +2 до +7 градусів Цельсія.
- Час приготування: 40 хвилин
- Кількість: 2 банки місткістю 1 л
Інгредієнти для приготування компоту з дині, персиків та шавлії:
- 1 кг дині;
- 700 г персиків;
- 400 г цукрового піску;
- 4 г лимонної кислоти;
- 2 гілочки шавлії.
Спосіб приготування компоту з дині, персиків та шавлії на зиму
- Для заготовок підійде не дуже стигла диня з щільною і пружною м’якоттю. Зрілу, солодку диню краще з’їсти, для заготівлі вона не придатна. Якщо вам попалася не смачна диня, не сумуйте, а краще приготуйте смачний узвар за цим рецептом.
- Аромат дині залишиться незмінним, а цукор додасть солодкість.
- Отже, чистимо диньку від шкірки, видаляємо ложкою насіннєву сумку разом з насінням. М’якоть нарізуємо великими кубиками.
- Стиглі персики на 30 секунд занурюємо в окріп, потім відразу в ємність з крижаною водою. Контрастне охолодження допоможе легко зняти шкірку з фруктів, зазвичай так чистять помідори.
- Очищені від шкіри персики розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки. М’якоть ріжемо так само, як диньку.
- Банки для заготівлі миємо в розчині харчової соди. Ретельно обполіскуємо чистою гарячою водою. Ставимо баночки на решітку в духовку, поступово нагріваємо до температури 150 градусів, сушимо 10 хвилин.
- Акуратно витягаємо банки і кришки з духовки, коли охолонуть, укладаємо на дно спочатку кубики дині.
- З вказаного кількості фруктів я готувала 2 літрові банки, тому всі інгредієнти ділила навпіл.
- Далі додаємо до динні персики. Фруктів в компоті повинно бути багато, зберігати в підвалі воду з цукром контрпродуктивно.
- Тепер додаємо в банки цукровий пісок і лимонну кислоту. На кожну баночку припадає по 200 г цукру і по 2 г кислоти.
- Додаємо по невеликій гілочки шавлії і наливаємо киплячу воду так, щоб вона доходила до плічок.
- Закриваємо банки кришками спочатку не щільно. У посуд для стерилізації кладемо х/б тканину, ставимо банки з компотом, наливаємо підігріту до 50 градусів Цельсія воду. Поступово доводимо воду до кипіння, стерилізуємо 18 хвилин банки місткістю 1 л
- Потім щільно закручуємо, перевертаємо на кришку, вкриваємо ковдрою.
- Після остигання, компот прибираємо на зберігання в холодне місце.
- До речі, якщо у вашому підвалі сиро, то укрийте кришку шматочком поліетиленового пакета і закріпіть зверху гумкою. Це захистить кришки від корозії.
- Компот з дині, персиків і шавлії на зиму готовий. Приємного апетиту!