Риба на грилі: основні правила готування

Риба на грилі Кулінарія

Якщо ви шукайте альтернативу м’ясу на грилі, спробуйте приготувати рибу. Більшість риб відмінно готуються на вугіллі, тому підібравши правильний маринад, ви точно не прогадаєте. Ось основні правила готування риби на грилі, які допоможуть вам приємно здивувати друзів і членів своєї сім’ї.

Найкраща риба для гриля

Лосось, червоний окунь, тиляпія, палтус, морський окунь або сибас, форель, меч-риба, махі-махі, тунець, сом, морський язик, камбала, тріска — уся ця риба годиться для приготування на вугіллі.

Найкращі частини риби для гриля

Для приготування риби на вугіллі краще обирати рівний стейк або цілу рибу. Вони не розвалюються і не провалюються крізь решітку, як філе. Хоча рибне філе також можна готувати на грилі, попередньо загорнувши в харчову фольгу.

Читайте також: Як зробити коктейль “Белліні” з персиком?

Час приготування і температура

Кожен бік риби слід обсмажувати при високій температурі протягом кількох хвилин. Риба дуже швидко втрачає вологу і стає сухою, тому час її готування залежить від товщини зрізу. Шматок риби завтовшки 2.5 см має готуватися близько 8 хвилин (по 4 хвилини на кожен бік) і ще 8 хвилин на кожні додаткові 2.5 см. Приготування цілої риби має займати близько 10 хвилин на кожні 2.5 см її товщини (по 5 хвилин на кожен бік). Ці розрахунки є приблизними. Під час смаження на вугіллі вам потрібно стежити за рибою на випадок, якщо вона приготується швидше.

Запобігання прилипанню до решітки

Риба легко прилипає до решітки й через це ламається під час перевертання або підгорає. Щоб запобігти прилипанню, перед приготуванням окропіть решітку олією і нею ж злегка змастіть обидва боки риби.

Маринувати чи ні?

Зазвичай рибу для гриля не маринують заздалегідь, а просто обмащують оливковою олією, посипають сіллю, перцем і збризкують лимонним соком. Але якщо ви вирішили її замаринувати, ріжте рибу на товсті шматки, щоб вона вийшла більш соковитою. Сам маринад для риби дуже простий, найчастіше він містить свіжі трави, оливкову олію і лимонний сік. Маринувати рибу потрібно як мінімум 30 хвилин, періодично перевертаючи шматочки протягом цього часу.

Оцініть статтю