Часто ми навіть не задумуємось над тим, чи достатньо ми споживаємо корисних речовин для хорошої роботи внутрішніх органів, від чого у нас інколи виникає депресивний стан, низька працездатність, апатія, швидка втомлюваність. Причин може бути багато, але у багатьох з нас причиною стає дефіцит йоду, який відображається на функціонуванні щитовидної залози. Йододефіцит зустрічається у приблизно 60-80 % населення країни, просто більшість людей ніколи не перевіряли стан щитовидної залози і не знають, що від цього органу залежить робота внутрішніх органів, обмін речовин в організмі. Часто люди різко худнуть, або набирають у вазі, появляються проблеми у роботі жіночих чи чоловічих статевих органів, виникають гормональні збої, а сама щитовидна залоза може збільшуватись.
Коли виникає постійний дефіцит йоду в організмі, порушується вироблення гормону тироксину, який приводить до росту щитовидної залози. Також йод сприяє виробленню клітин крові – фагоцитів, які знищують токсини, та скажемо так «чужорідні» тіла в крові. Через це знижується імунітет організму загалом, підвищується рівень холестерину.
Необхідна добова кількість йоду для людини при нормальному функціонуванні щитовидної залози
Йод необхідний людині з самого народження. Проте немовлята отримують його з молока матері. До року рекомендована добова доза йоду для становить 50 мкг. З року до 6 років – 90 мкг. До 12-річного віку цей показник зростає до 120 мкг. Потреба в йоді підлітків від 12 років і дорослих людей однакова – 150 мкг. У літніх осіб вона, навпаки, нижче – 100 мкг, а ось у вагітних жінок і матерів-годувальниць потреба становить 200 мкг. Важливе уточнення: йод бере активну участь в роботі щитовидної залози і вироблення її гормонів, добове дозування встановлені з розрахунком на нормально функціонуючу щитовидку. Але якщо в її діяльності спостерігаються перебої, то дозування в індивідуальному порядку переглядаються і можуть досягати 400 мкг на добу.
Також не всі знають, що надлишок йоду в організмі, так само як і дефіцит призводить до поганого функціонування щитовидної залози, розвивається – гіпертиреоз, який ще називають Базедовою хворобою. Основними наслідками є: погіршення метаболізму, зниження ваги тіла, порушення роботи серцево-судинної системи, тахікардія, аритмія, розлади травлення (запори або діарея), і т. д. Тому перш ніж вживати багато продуктів з вмістом йоду, потрібно знати стан і роботу щитовидної залози, пройти відповідне обстеження, щоб не усугубити ситуацію.
Продукти з вмістом йоду
- Перше місце займають морепродукти, зокрема морська капуста. У 100 г цього продукту міститься від 500 до 3000 мкг йоду. Філе хека (свіжого) у 100 г містить 430 мкг йоду, печінка тріски – 370 мкг йоду на 100 г продукту. Сайда, лосось, свіжі креветки містять приблизно 200 мкг йоду у 100 г продукту, що фактично є добовою нормою вагітної жінки. Свіжий оселедець містить орієнтовно 90 мкг йоду, а маринований – 70 мкг, устриці – приблизно 60 мкг на 100 г, сардини в олії консервовані – приблизно 30 мкг у 100 г. Окрім морепродуктів, які не всім доступні за своєю вартістю, йод міститься у незначних кількостях у філе прісноводних риб.
- Багатий на йод салат Фельд – приблизно 60 мкг на 100 г продукту;
- Курячі яйця. В одному яйці міститься до 18 мкг йоду. Приблизно стільки ж йоду є у шампіньйонах.
- Зелень петрушки, кропу, кензи також містять йод – приблизно 15 мкг.
- Вівсяні пластівці – містять приблизно 20 мкг йоду у 100 г продукту.
- Брокколі – 15 мкг йоду на 100 г продукту;
- Молоко – від 16 до 18 мкг йоду на 10 г в залежності від жирності;
- Свіжі овочі, особливо болгарський перець, буряк, морква, капуста, картопля містять від 5 до 10 мкг йоду у 100 г.
- Свинина – приблизно 16 мкг йоду у 100 г, а телятина містить приблизно 11 мкг йоду у 100 г м’яса;
- Квасоля – 12 мкг на 100 г продукту.
- Гречка – приблизно 3-4 мкг йоду у 100 г продукту.
Читайте також: Борова матка від безпліддя
Звісно, це не вичерпний список продуктів з вмістом йоду. Як бачимо, харчування має бути різноманітним, натуральним, зі свіжих продуктів. Саме тоді ми отримаємо максимальну кількість необхідних організму речовин для нормального його функціонування. А консервантами, фаст-фудом, ми тільки будемо засмічувати наш організм.
Також йод можна отримувати з повітря, перебуваючи на морі.