Продукти багаті на йод для забезпечення нормальної роботи щитовидки

йодовмісні продукти Здоров'я

Часто ми навіть не задумуємось над тим, чи достатньо ми споживаємо корисних речовин для хорошої роботи внутрішніх органів, від чого у нас інколи виникає депресивний стан, низька працездатність, апатія, швидка втомлюваність. Причин може бути багато, але у багатьох з нас причиною стає дефіцит йоду, який відображається на функціонуванні щитовидної залози. Йододефіцит зустрічається у приблизно 60-80 % населення країни, просто більшість людей ніколи не перевіряли стан щитовидної залози і не знають, що від цього органу залежить робота внутрішніх органів, обмін речовин в організмі. Часто люди різко худнуть, або набирають у вазі, появляються проблеми у роботі жіночих чи чоловічих статевих органів, виникають гормональні збої, а сама щитовидна залоза може збільшуватись.

Коли виникає постійний дефіцит йоду в організмі, порушується вироблення гормону тироксину, який приводить до росту щитовидної залози. Також йод сприяє виробленню клітин крові – фагоцитів, які знищують токсини, та скажемо так «чужорідні» тіла в крові. Через це знижується імунітет організму загалом, підвищується рівень холестерину.

Необхідна добова кількість йоду для людини при нормальному функціонуванні щитовидної залози

Йод необхідний людині з самого народження. Проте немовлята отримують його з молока матері. До року рекомендована добова доза йоду для становить 50 мкг. З року до 6 років – 90 мкг. До 12-річного віку цей показник зростає до 120 мкг. Потреба в йоді підлітків від 12 років і дорослих людей однакова – 150 мкг. У літніх осіб вона, навпаки, нижче – 100 мкг, а ось у вагітних жінок і матерів-годувальниць потреба становить 200 мкг. Важливе уточнення: йод бере активну участь в роботі щитовидної залози і вироблення її гормонів, добове дозування встановлені з розрахунком на нормально функціонуючу щитовидку. Але якщо в її діяльності спостерігаються перебої, то дозування в індивідуальному порядку переглядаються і можуть досягати 400 мкг на добу.

Також не всі знають, що надлишок йоду в організмі, так само як і дефіцит призводить до поганого функціонування щитовидної залози, розвивається – гіпертиреоз, який ще називають Базедовою хворобою. Основними наслідками є: погіршення метаболізму, зниження ваги тіла, порушення роботи серцево-судинної системи, тахікардія, аритмія, розлади травлення (запори або діарея), і т. д. Тому перш ніж вживати багато продуктів з вмістом йоду, потрібно знати стан і роботу щитовидної залози, пройти відповідне обстеження, щоб не усугубити ситуацію.

Продукти з вмістом йоду

  1. Перше місце займають морепродукти, зокрема морська капуста. У 100 г цього продукту міститься від 500 до 3000 мкг йоду. Філе хека (свіжого) у 100 г містить 430 мкг йоду, печінка тріски – 370 мкг йоду на 100 г продукту. Сайда, лосось, свіжі креветки містять приблизно 200 мкг йоду у 100 г продукту, що фактично є добовою нормою вагітної жінки. Свіжий оселедець містить орієнтовно 90 мкг йоду, а маринований – 70 мкг, устриці – приблизно 60 мкг на 100 г, сардини в олії консервовані – приблизно 30 мкг у 100 г. Окрім морепродуктів, які не всім доступні за своєю вартістю, йод міститься у незначних кількостях у філе прісноводних риб.
  2. Багатий на йод салат Фельд – приблизно 60 мкг на 100 г продукту;
  3. Курячі яйця. В одному яйці міститься до 18 мкг йоду. Приблизно стільки ж йоду є у шампіньйонах.
  4. Зелень петрушки, кропу, кензи також містять йод – приблизно 15 мкг.
  5. Вівсяні пластівці – містять приблизно 20 мкг йоду у 100 г продукту.
  6. Брокколі – 15 мкг йоду на 100 г продукту;
  7. Молоко – від 16 до 18 мкг йоду на 10 г в залежності від жирності;
  8. Свіжі овочі, особливо болгарський перець, буряк, морква, капуста, картопля містять від 5 до 10 мкг йоду у 100 г.
  9. Свинина – приблизно 16 мкг йоду у 100 г, а телятина містить приблизно 11 мкг йоду у 100 г м’яса;
  10. Квасоля – 12 мкг на 100 г продукту.
  11. Гречка – приблизно 3-4 мкг йоду у 100 г продукту.

Звісно, це не вичерпний список продуктів з вмістом йоду. Як бачимо, харчування має бути різноманітним, натуральним, зі свіжих продуктів. Саме тоді ми отримаємо максимальну кількість необхідних організму речовин для нормального його функціонування. А консервантами, фаст-фудом, ми тільки будемо засмічувати наш організм.

Також йод можна отримувати з повітря, перебуваючи на морі.

Оцініть статтю