Чому, як ви гадаєте, в українській культурі хліб посідає таке важливе місце? Це не просто їжа, а символ, оберіг, святиня. Повсякденний, святковий чи обрядовий – немає значення, яким було призначення запашного буханця – до нього завжди ставились бережно, дбайливо і навіть з повагою, як до людини.
Випікання хліба – складний та клопіткий процес
Навіть зараз, «чесний» процес випікання хліба займає не менше 10 годин. Раніше ж пшеницю жали та молотили вручну, працюючи серпом, ціпом та жорнами. А готували хліб на заквасці з житнього борошна, вівса чи ячменю. На його створення йшло не менш як тиждень. Потім закваску ні в якому разі не викидали, а передавали сусідам, родичам, односельцям. Якщо врахувати час та сили, які вкладались, не дивно, що хліб так шанували. Це був символ працелюбності народу. Сьогодні все простіше – цей продукт можна купити в кожному магазині, обравши той, що найбільше смакує.
Читайте також: Чим ми ризикуємо, зловживаючи алкоголем?
Культура випічки бездріжджового хліба збережена і до наших днів, попри те, що існує безліч промислових «прискорювачів» процесу бродіння. Саме закваска збагачує організм вітамінами, органічними кислотами та мінеральними речовинами, оскільки містить потрібні для травлення ферменти, необхідну клітковину, пектинові речовини, біостимулятори. Такий хліб вважається найкориснішим, бо в зерновій оболонці, що входить до складу борошна грубого помелу, міститься найбільше цінних та поживних речовин.
Який хліб купувати?
Мало хто зараз займається випіканням хліба в домашніх умовах, тому що це складно, довго і затратно. Сучасні технології дають можливість спростити й значно прискорити цей процес, однак при цьому хліб залишається таким же корисним. У процесі використовується закваска із цілозернового житнього борошна, а також смачні та духмяні прянощі у якості додатків: свіжозмелена суміш кмину, анісу, коріандру, насіння льону, соняшнику, гарбуза, кунжуту або ядра горіхів, родзинки та висівки – всі ці додатки сприяють кращому травленню. Такі хлібці мають підвищену харчову цінність, тому їх рекомендують вживати на сніданок та обід, у якості перекусу і навіть на вечерю.
Якщо є охота, кожна господиня може спробувати спекти хліб самостійно. Потрібно зважати, що закваска «всмоктує» немов губка бактерії з повітря, які можуть бути патогенними, тому важливо забезпечити ідеальні умови й чистоту.