Про користь лісових ягід ми всі чудово знаємо. Але також пам’ятаємо й той момент, що далеко не всі лісові ягоди можна вживати, адже серед них є й такі, що є отруйними та можуть призвести навіть до летального ефекту. Однією з таких ягід є жимолость, яка досить-таки часто зустрічається в лісах.
Види жимолості
Сама рослина жимолость являє собою чагарник, який дарує свої плоди практично на початку літа. Ягоди цієї рослини розташовуються досить близько одна до одної, а іноді навіть можуть зростатися. Залежно від кольору плодів можна поділити ягоди на отруйні та придатні до вживання. Вважається, що блакитні ягоди та темно-сині можна їсти, а ось яскраво-помаранчеві та червоні плоди ще в народі називають вовчими ягодами, тож вони є неїстівними, ба більше, навіть отруйними.
Загалом же в природі налічується близько 180 видів цієї рослини, але тільки кілька з них є їстівними й навіть корисними для людини. Впізнати їстівні ягоди можна за синім забарвленням ягід, які мають бочкоподібну форму. Але все ж для більшої впевненості варто довіритися тому, хто знається на лісових ягодах, щоб їстівну жимолость показали, і тоді бути впевненими напевно, що їх можна вживати.
Чим корисна жимолость
А тепер безпосередньо про те, які виділяють лікувальні властивості жимолості в народній і традиційній медицині.
У ягодах чагарнику зібрано цілий букет корисних речовин, вітамінів і мінералів. Найчастіше їх використовують для лікування захворювань серцево-судинного апарату, анемії і навіть гіпертонії. Вважається, що свіжі ягоди жимолості здатні поліпшити травлення, а ще чудово тонізують організм.
Благотворно позначається застосування ягід жимолості й на імунітеті, який за регулярного застосування ягід можна підвищити. Ну а соком з ягід здавна лікували найрізноманітніші шкірні захворювання.
Не тільки ягоди чагарнику можуть бути корисними для людини, але ще і його листя, квітки, навіть стебла і кора, які слід заготовлювати в період цвітіння рослини та сушити в закритих приміщеннях. Відвари з листя і квіток чагарнику мають дезінфікуючу та протизапальну дію, тому їх використовують для лікування захворювань очей, у разі запалень різного роду, а також у разі циститу, оскільки це ще й сильний сечогінний засіб.
Читайте також: Як уберегти себе від застуди?
Ягоди жимолості багаті на вітаміни групи B, вітамін А й особливо на С, при цьому, якщо чагарник росте в північних регіонах, то вітаміну С в ньому в кілька разів більше, ніж у ягодах чагарників, які ростуть у південних регіонах. Багаті ягоди й низкою корисних мікроелементів, органічними кислотами, дубильними речовинами. Завдяки цим властивостям, ягоди жимолості дуже часто використовують для поповнення організму вітамінами та мікроелементами в період авітамінозу. Ягоди жимолості також сушать або заморожують, а ще з них можна зробити варення, яке також буде корисним для людського організму.
Рецепти народної медицини
Найчастіше в лікувальних цілях застосовують свіжі ягоди, з яких також роблять сік або відвари.
Для лікування гіпертонії готують настій зі свіжих або сушених ягід жимолості, які заливають склянкою окропу і настоюють близько 4-5 годин. Ліки готові. Приймати настій з ягід жимолості рекомендується 3 рази на день по 2 столові ложки.
У разі ангіни або для лікування ран використовують настій із сухого листя чагарнику, яке було зібране в період цвітіння. 1 чайна ложка подрібненого листя заливається склянкою окропу і настоюється близько 30 хвилин. Цим настоєм можна не тільки полоскати горло, а й промивати рани.
Щоб зняти набряки, також можна використовувати настій із жимолості, тільки для цих цілей використовують кору рослини. 1 столову ложку подрібненої кори потрібно залити склянкою води й на водяній бані кип’ятити все разом близько 10-15 хвилин. У результаті має вийти міцний настій, який у разі набряклості вживають у процідженому вигляді за 30 хвилин до їди.
Якщо регулярно вживати настої з жимолості або її свіжі ягоди, то поліпшиться робота нирок і печінки. Багато лікарів із народної медицини відзначають саме цю особливість чагарнику жимолості.
Серед протипоказань до застосування слід зазначити лише знання міри вживання свіжих ягід, адже їх надмірне споживання може спровокувати діатез, а в дорослих дуже часто через надмірне вживання цих ягід підвищується гемоглобін.