Сьогодні ми згадаємо про відому страву “гаспачо”. Вперше прохолодна страва гаспачо була приготовлена в Іспанії, але зараз вона популярна на весь світ. Рецептів його приготування є безліч, але ми відібрали найпопулярніші та найсмачніші (Андалусійський класичний гаспачо, золотий і зелений гаспачо), щоб ви змогли порадувати близьких смачненьким. В основу гаспачо входять сирі продукти, що робить його кориснішим, а ситість йому додають хлібні крихти з оливковою олією.
Спочатку гаспачо був білим, оскільки до моменту відкриття Америки Колумбом у європейців не було помідорів, і його основу складали оливкова олія, хліб, оцет і часник. Після того, як у використання іспанців потрапив солодкий перець та томати, смак холодного супу став ще яскравішим і насиченішим.
Андалусійський класичний гаспачо
Інгредієнти:
- 6-7 великих м’яких стиглих помідор
- 2 середніх болгарських перчин
- 2 шматочки черствого хліба
- 2 огірки
- 2 зубчики часнику
- трішки свіжого перцю чилі без кісточок
- 50 гр. винного оцту
- 100мл. оливкової олії
- щіпку солі
Процес приготування:
З помідорів необхідно здерти шкірку. Для цього їх помістіть на 30 сек. в окріп, потім дістаньте і легко зніміть шкірку, позбавтеся серцевини. Огірки очистіть від зеленої шкірки. Хліб покладіть у посуд з водою, щоб він трохи розм’якнув. Тепер можна всі інгредієнти подрібнити блендером. Далі додайте оцет, сіль та олію, перемішуючи все. Подавайте до столу холодним.
Золотий гаспачо
Інгредієнти:
- 300 гр. жовтих помідор
- 150 гр. огірків
- 1 болгарський перець
- 2 зубчики часнику
- 1 цибуля
- 3 ст. оливкової олії
- 2 ст. соку лимона
- сіль, перець за смаком
- 200 гр. вершків
- жменя рубаного мигдалю
- м’ята за смаком
- селера за смаком
Процес приготування:
Звичним уже способом, як у попередньому рецепті, прибираємо шкірку з помідорів. Виймаємо насіння з перцю. Підготовлені овочі (часник, помідор, огірки, перець, цибуля) поміщаємо в блендер і доповнюємо вершками.
Рекомендуємо також приготувати таратор із ряжанки з горіхами
Підливаємо до подрібненої маси оливкову олію, листя селери, лимонний сік, посоліть до смаку і знову все перемішуємо в блендері. Налийте золотий гаспачо у відповідний посуд і залиште в холодильнику для охолодження не менше ніж на годину.
Прохолоджений золотий гаспачо розлийте по посуду, прикрасьте часточками томату, перцю, листочками селери і зверху присипте мигдалем.
Зелений гаспачо
Інгредієнти:
- 2 зубці часнику
- 0,25 склянки оливкової олії
- 2 шматочки білого хліба (м’якуш)
- 1 зелений перець
- 6-8 зелених помідорів
- 1 ст. тертої цибулі
- 2 ст. оцту
- 0,5 ч.л. солі
- 1/8 ч. л. кумина
- 3/4 склянки крижаної води
- 0,5 склянки сухого білого вина
Процес приготування:
Візьміть хліб і натріть його часником, потім додайте оливкову олію і відкладіть на пару годин. Здираємо шкірку з помідорів уже звичним для нас способом і позбавимося насіння в перці. Далі додамо очищений огірок та цибулю, змішуючи все це у блендері. Тепер беремо хліб і змішуємо його з оцтом, додаючи кумин та сіль. Отриману суміш з’єднаємо з овочами у блендері. Перед подачею в охолоджений суп додайте вино та воду.
Традиційний білий гаспачо
Ще до початку відкриття томатів іспанці готували надзвичайно приємний на смак кремовий суп із вимоченого мигдалю, зеленого безкісткового винограду та хліба. Рецепт таких ласощів напрочуд простий і тому приготувати його вдома зуміє будь-хто.
Інгредієнти:
- 0,5 л охолодженої води
- 150 гр мигдаль
- 2 середні грона зеленого винограду без кісточок
- 2 шматочки хліба білого
- 1 зубчик часнику
- 65 мл оливкової олії
- 30 мл білого винного оцту
- 0,5 ч.л. солі
- 50 гр петрушки
- 1 склянка розкришеної криги
Процес приготування:
Чищений мигдаль засипаємо в окроп на п’ять хвилин, далі відлущуємо ядра від шкірки. М’якуш хліба заливаємо холодною водою, потім віджимаємо щоб позбавитися води і разом з виноградом (одна грона), горіхами і часником змішуємо в блендері в однорідну суміш. Далі додамо оцет, оливкову олію та сіль, продовжуючи змішувати все блендером. У готове пюре додамо холодної води та подрібненого льоду, перемішуємо все міксером і розсипаємо в чаші, прикрасивши петрушкою та ягодами винограду.