Суниця – унікальна рослина, корисна людині буквально повністю, від корінців до квіточок. У народній медицині здавна використовують коріння, сушене листя, стебла, квіти та ягоди. Ну і, звичайно ж, ягоди суниці – це справжня насолода для гурмана. Смак у суниці набагато яскравіший і вираженіший, ніж у її “одомашненої” родички – полуниці, а аромат грає дивовижними нотами, повторити які не під силу навіть найвідомішим парфумерним “носам”.
Величезний плюс суниці в тому, що вона практично не втрачає своїх властивостей – ні лікувальних, ні смакових, ні ароматичних – під час традиційного приготування або заготівлі про запас. Ягоди суниці сушать і заморожують; з них готують варення, джеми, мармелад, соки, компоти, сиропи, лікери й навіть вино.
Суниця: лікувальні властивості
Але все ж головна користь суниці не в її смаку і божественному ароматі, а в багатющому складі та лікувальних властивостях. Листя суниці (і меншою мірою ягоди) багате на таніни, елаготаніни, флавоноїди; містить саліцилову, кавову і хлорогенову кислоти, що пояснює його протизапальні властивості, а також властивості, що “чистять”, наприклад, суниці допомагають людям, які страждають на артрит і ревматизм. Крім того, суниці мають виражену діуретичну (сечогінну) та в’яжучу дію, тому є ефективними за легких форм циститу.
Ще 2005 року було опубліковано дослідження японських учених, згідно з яким суниця визнана ефективною як смачна профілактика серцево-судинних захворювань, оскільки розріджує кров, знижуючи кількість тромбоцитів.
Елагова кислота, антоціани, катехіни, кверцетин і кемпферол у складі суниці допомагають боротися з підвищеним холестерином і запобігають утворенню зубного нальоту.
Можливо вам також буде цікава інформація про те, чим корисна червона смородина?
Суничний сік рекомендують під час лікування захворювань печінки, таких як гепатити й цирози. Найкраще, якщо сік споживатиметься натщесерце, не менше ніж по три чашки (тричі по 150 мл) на день. Сік стимулює активність печінки та допомагає оновленню печінкових тканин.
Ягоди суниці містять вітаміни, мінерали, амінокислоти, біофлавоноїди та фітонутрієнти, що мають потужні антиоксидантні властивості й особливо гарні для профілактики дегенерації жовтої плями (як чорниці); до того ж суниця може похвалитися вмістом серйозної кількості вітамінів А, С і Е. “Лісова полуниця” також містить цинк, калій, мідь і трохи селену, який відомий своїми властивостями, що пригнічують розвиток пухлин.
Суниця проти раку
Існують серйозні дослідження, які доводять, що суниці та полуниці завдяки своєму фітохімічному складу здатні запобігати раку: так, елагова кислоти та ізотіоціанати – два фітонутрієнти, які мають хіміопрофілактичну дію. Лабораторні дослідження засвідчили, що екстракт суниці заважає раку молочної залози та товстої кишки “проростати” в сусідні органи, тобто поширюватися організмом.
Споживання полуниці з їжею, багатою на нітрати та аміни, може знизити канцерогенну дію нітрозамінів.
Ягоди полуниці використовують і в косметології: маска з полуниці чудово відбілює навіть найчутливішу шкіру, освіжаючи колір обличчя; вважається, що полуниця також здатна відбілити зуби.