Чим корисна червона смородина?

Чим корисна червона смородина? Здоров'я

Червона смородина, можливо, не настільки популярна, як її чорна родичка, але, проте, здатна принести величезну користь. Ягоди червоної смородини, злегка терпкуваті на смак, ідеальні як приправа до м’яса, з них виходять чудові морси, джеми, желе, вони доповнюють десерти й випічку. Червона смородина також не поступається чорній ні у вітамінному, ні в мінеральному складі, а в чомусь навіть її перевершує.

Червона смородина корисна для шкіри, бо багата на вітаміни, зокрема, на вітаміни групи В і вітамін С. Вітамін С є потужним антиоксидантом, який нейтралізує вільні радикали в клітинах шкіри, а вітаміни групи В допомагають клітинам регенерувати та мінімізують недобрі наслідки сонячних променів.

  • Червона смородина поліпшує формулу крові, бо багата на залізо, яке потрібне для утворення червоних кров’яних тілець – еритроцитів. Еритроцити, як відомо ще зі шкільного курсу біології, транспортують кисень та інші поживні речовини до різних клітин і органів в організмі. Нестача заліза означає насамперед брак цих транспортних засобів, а отже, голодування клітин, кисневе та інше.
  • Червона смородина зміцнює імунну систему, тому що багата на вітамін С, який багато хто вважає ледь не панацеєю від грипу та застуди. Це, звісно, не так, але вітамін С стимулює імунітет, це доведено. Крім того, хороший імунітет – це захист не тільки від банальних ГРЗ, а й від раку.
  • Червона смородина корисна в разі закрепів, бо містить дуже делікатну клітковину. Клітковина – невід’ємна частина збалансованої дієти, бо сприяє регулярному випорожненню кишківника, вбираючи воду в нижній частині травного тракту і фізично збираючи та виштовхуючи відходи. Клітковина запобігає закрепам – мабуть, одній із найпоширеніших у сучасному суспільстві проблем зі здоров’ям, яка виникає через нездорову їжу, що не містить харчових волокон.
  • Червона смородина корисна для серцево-судинної системи, бо містить значну кількість калію, мікроелемента, що необхідний усім, хто страждає на підвищений тиск. Калій також необхідний для здоров’я нирок і нервів.
  • Червона смородина корисна за судом ніг і тривожності, бо багата на магній. Знову ж таки, магній разом із калієм просто необхідний усім, у кого діагностовано гіпертонію, та й узагалі будь-які хвороби серцево-судинної системи. Магній бере участь у вуглеводному обміні – контролює рівень цукру в крові, а також захищає імунітет.

Рекомендуємо також ознайомитися зі статтею, в якій мі розглядали, чому корисно вживати чорну смородину

Крім того, якщо вірити народній мудрості, чай із листя червоної смородини ефективний у разі подагри та ревматизму.

Оцініть статтю