Червона смородина, можливо, не настільки популярна, як її чорна родичка, але, проте, здатна принести величезну користь. Ягоди червоної смородини, злегка терпкуваті на смак, ідеальні як приправа до м’яса, з них виходять чудові морси, джеми, желе, вони доповнюють десерти й випічку. Червона смородина також не поступається чорній ні у вітамінному, ні в мінеральному складі, а в чомусь навіть її перевершує.
Червона смородина корисна для шкіри, бо багата на вітаміни, зокрема, на вітаміни групи В і вітамін С. Вітамін С є потужним антиоксидантом, який нейтралізує вільні радикали в клітинах шкіри, а вітаміни групи В допомагають клітинам регенерувати та мінімізують недобрі наслідки сонячних променів.
- Червона смородина поліпшує формулу крові, бо багата на залізо, яке потрібне для утворення червоних кров’яних тілець – еритроцитів. Еритроцити, як відомо ще зі шкільного курсу біології, транспортують кисень та інші поживні речовини до різних клітин і органів в організмі. Нестача заліза означає насамперед брак цих транспортних засобів, а отже, голодування клітин, кисневе та інше.
- Червона смородина зміцнює імунну систему, тому що багата на вітамін С, який багато хто вважає ледь не панацеєю від грипу та застуди. Це, звісно, не так, але вітамін С стимулює імунітет, це доведено. Крім того, хороший імунітет – це захист не тільки від банальних ГРЗ, а й від раку.
- Червона смородина корисна в разі закрепів, бо містить дуже делікатну клітковину. Клітковина – невід’ємна частина збалансованої дієти, бо сприяє регулярному випорожненню кишківника, вбираючи воду в нижній частині травного тракту і фізично збираючи та виштовхуючи відходи. Клітковина запобігає закрепам – мабуть, одній із найпоширеніших у сучасному суспільстві проблем зі здоров’ям, яка виникає через нездорову їжу, що не містить харчових волокон.
- Червона смородина корисна для серцево-судинної системи, бо містить значну кількість калію, мікроелемента, що необхідний усім, хто страждає на підвищений тиск. Калій також необхідний для здоров’я нирок і нервів.
- Червона смородина корисна за судом ніг і тривожності, бо багата на магній. Знову ж таки, магній разом із калієм просто необхідний усім, у кого діагностовано гіпертонію, та й узагалі будь-які хвороби серцево-судинної системи. Магній бере участь у вуглеводному обміні – контролює рівень цукру в крові, а також захищає імунітет.
Рекомендуємо також ознайомитися зі статтею, в якій мі розглядали, чому корисно вживати чорну смородину
Крім того, якщо вірити народній мудрості, чай із листя червоної смородини ефективний у разі подагри та ревматизму.