Язик заливний – рецепт приготування

Язик заливний Кулінарія

Заливний язик давно вважається смачною та вишуканою стравою. Добре і правильно зварений язик має ніжний, приємний і неймовірний смак. Така страва завжди гордо виглядає на святковому столі.

Інгредієнти

  • язик (телячий, яловичий, свинячий) – 1 кг
  • овочі (невеликі)
  • морква – 1 шт
  • цибуля ріпчаста – 1 шт
  • корінь петрушки – 1/2 шт

для доповнення (за бажанням)

  • яйця – 1-2 шт
  • огірки мариновані або свіжі – 1-2 шт
  • горошок 1 ст.л
  • оливка – 5 шт
  • зелень

Для бульйону

  • желатин – 25 гр
  • сіль, перець, лавровий лист

Приготування заливного язика

Щоб приготувати заливний язик, спочатку необхідно його відварити до готовності. Для цього – підготовлений язик залити холодною водою і довести до кипіння, злити воду, а язик знову залити чистою водою і знову поставити на вогонь, додати очищені овочі (моркву, корінь петрушки, невелику ріпчасту цибулю), приправити спеціями, варити до готовності 2-4 години. Перевірити готовність ножем, за 15 хвилин до готовності в бульйон додати зелень (не різану) і лавровий лист. Таким чином довести бульйон до бажаного смаку.

Дістати готовий язик і опустити в холодну воду на 3-5 хвилин, потім видалити шкіру, язик остудити, а потім нарізати тонкими шматочками (слайсами).

Також підготувати додаткові інгредієнти для формування страви – відварити яйця, нарізати довільними, візерунковими шматочками огірок або оливки (можливо, моркву), також нарізати відварені яйця, красивіше виглядають перепелині. Додавати компоненти на смак і бажанням (горошок, зерна граната тощо).

Підготувати бульйон для заливки – відвар, у якому варився язик, процідити, желатин окремо залити холодною водою для набухання. Для заливки буде достатньо 2,5 – 3 склянки бульйону. Желатин підігріти на невеликому вогні або водяній бані до повного розчинення й однорідності, ввести в бульйон і добре перемішати.

Слайси язика викласти на блюдо в довільній формі, доповнити яйцями, шматочками огірка (або ваш варіант), також доповнити зеленню. Акуратно, краще за допомогою ложки або ополоника залити вміст підготовленим відваром. Залишити страву в холодному місці на 3-4 години для повного застигання желе.

Смачного!

Оцініть статтю