Заливний язик давно вважається смачною та вишуканою стравою. Добре і правильно зварений язик має ніжний, приємний і неймовірний смак. Така страва завжди гордо виглядає на святковому столі.
Інгредієнти
- язик (телячий, яловичий, свинячий) – 1 кг
- овочі (невеликі)
- морква – 1 шт
- цибуля ріпчаста – 1 шт
- корінь петрушки – 1/2 шт
для доповнення (за бажанням)
- яйця – 1-2 шт
- огірки мариновані або свіжі – 1-2 шт
- горошок 1 ст.л
- оливка – 5 шт
- зелень
Для бульйону
- желатин – 25 гр
- сіль, перець, лавровий лист
Приготування заливного язика
Щоб приготувати заливний язик, спочатку необхідно його відварити до готовності. Для цього – підготовлений язик залити холодною водою і довести до кипіння, злити воду, а язик знову залити чистою водою і знову поставити на вогонь, додати очищені овочі (моркву, корінь петрушки, невелику ріпчасту цибулю), приправити спеціями, варити до готовності 2-4 години. Перевірити готовність ножем, за 15 хвилин до готовності в бульйон додати зелень (не різану) і лавровий лист. Таким чином довести бульйон до бажаного смаку.
Дістати готовий язик і опустити в холодну воду на 3-5 хвилин, потім видалити шкіру, язик остудити, а потім нарізати тонкими шматочками (слайсами).
Також підготувати додаткові інгредієнти для формування страви – відварити яйця, нарізати довільними, візерунковими шматочками огірок або оливки (можливо, моркву), також нарізати відварені яйця, красивіше виглядають перепелині. Додавати компоненти на смак і бажанням (горошок, зерна граната тощо).
Підготувати бульйон для заливки – відвар, у якому варився язик, процідити, желатин окремо залити холодною водою для набухання. Для заливки буде достатньо 2,5 – 3 склянки бульйону. Желатин підігріти на невеликому вогні або водяній бані до повного розчинення й однорідності, ввести в бульйон і добре перемішати.
Слайси язика викласти на блюдо в довільній формі, доповнити яйцями, шматочками огірка (або ваш варіант), також доповнити зеленню. Акуратно, краще за допомогою ложки або ополоника залити вміст підготовленим відваром. Залишити страву в холодному місці на 3-4 години для повного застигання желе.
Смачного!