Основи національної японської кухні – це мінімальна обробка продуктів, етикет і особливі традиції трапези, де практично не використовується їжа тривалого зберігання, оскільки перевага майже завжди віддається свіжим інгредієнтам.
Характерна особливість японської кухні – прагнення зберегти натуральний смак продуктів і малі порції. Однак останнє компенсується великою різноманітністю страв. Ще одна особливість пов’язана зі столовими приборами – в процесі трапези використовуються в основному руки і палички, і зовсім не використовується ніж.
Інгредієнти
Люди, вже знайомі з японською кухнею, знають, що в її основі лежить рис. Для приготування страв використовуються сорти рису, які мають високу клейкість, щоб після приготування його було зручніше їсти паличками. Рис може як входити до складу різноманітних страв, так і бути самостійною стравою.
На друге місце за значимістю можна сміливо поставити морепродукти, які під час приготування практично не піддаються обробці, лише зрідка їх обсмажують або маринують. Варто відзначити, що в їжу йдуть не тільки риба і головоногі, але і багато водоростей.
Так само до складу японських страв часто входить соя, як в приготованому вигляді, так і у вигляді соусу. Використовуються й інші їстівні рослини: бамбук, морква, огірки, квасоля, салат і капуста.
Страви
Варений рис
Рис – це найпоширеніше блюдо японської кухні. Японці вживають варений рис майже кожен день. Рис готують без спецій і добавок на несолоній воді. До столу рис подають в глибокій конусоподібній мисці і їдять за допомогою бамбукових паличок.
Варений рис з яйцем
Варений рис з яйцем – це друга за популярністю традиційна японська страва. Варений рис перемішують з вареним яйцем і приправляють соєвим соусом.
Суші
Суші – це особливим чином приготований рис і сирі морепродукти. Вони можуть бути будь-якої форми, а для їх приготування використовують практично будь-які морепродукти. Найпоширеніший варіант – маленький брусок рису, поверх якого покладено шматочок риби, обгорнутий смужкою водоростей.
Варто окремо виділити роли, хоча вони і є різновидом суші. Роли відрізняються від інших видів суші способом приготування: на тонкий лист водоростей викладається рис, морепродукти та овочі, після чого лист згортають в невеликій рулет і розрізають на порції.
Суші подають з соєвим соусом і гострим хроном васабі. Для багатьох стане відкриттям те, що роли в Японії прийнято їсти руками, а не паличками.
В якості других страв в японській кухні використовуються численні салати. Найпоширеніші з них – сукияки, коцудон, темпура, тонкацу.