Який рис краще використовувати для плову?

Плов Кулінарія

Плов – популярна страва, яка вважається у багатьох країнах національною. У кулінарії його вважають складовою стравою, яка готується з різних інгредієнтів. Але основою плову завжди є рис. Від правильного вибору крупи залежить не лише текстура та зовнішній вигляд страви, а також її смак.

Критерії правильного вибору рису для плову

Існують вимоги, яких слід дотримуватись, вибираючи рис для плову:

  • ідеальний рис може бути розсипчастим і розварюватися;
  • у процесі приготування рис повинен збільшитися у кілька разів;
  • краще вибирати довгозернисту крупу, ідеальна форма рису – довгаста;
  • рис для плову має бути ребристим;
  • в процесі приготування страви рис повинен добре вбирати в себе жир, спеції та рідину.

Ознаки неякісного рису

При виборі крупи для плову важливо не придбати неякісний рис, щоб не зіпсувати страву. Для цього необхідно знати основні ознаки крупи низької якості:

  • зерна рису відрізняються за формою, кольором та текстурою;
  • рис містить сміття та шкірку, а окремі зерна пошкоджені;
  • крупа має специфічний запах;
  • зерна мають тріщини та потертості.

Сорта рису для плову

Ухвалюючи рішення про те, який рис брати для плову, варто звернути увагу на спеціальні сорти рису.

Рис Супер Басматі

Цей рис має довгозернисту форму та незабутній аромат, схожий на запах горіхів або попкорну. Вирощують його в Індії біля підніжжя Гімалаїв. Зерна мають підвищену твердість, завдяки чому плов виходить розсипчастим.

Рис Жасмин

Підшукуючи рис для плову, можна зупинити свій вибір на сорті Жасмин, який вирощують у Таїланді. Зерна даного сорту мають довгозернисту форму, не злипаються при варінні. Рис має ідеально білий колір та тонкий запах жасмину.

Рис Девзіра

Для справжніх поціновувачів плову найкраще підійде рис Девзіра. Цей сорт був виведений спеціально для приготування страви. При його використанні плов має ідеальну консистенцію та аромат. Вирощують рис Девзіра у Ферганській долині, де особливі кліматичні умови. Зерна витримують близько 3 років у спеціальних умовах шляхом зміни процесів зволоження, сушіння та провітрювання. Потім він обробляється спеціальним способом – лущенням, що призводить до утворення кремової пудри. В результаті чого рис набуває солодкуватий смак та солодовий відтінок. Рис Девзір не злипається, не розварюється, при варінні збільшується в кілька разів. У процесі приготування рис виходить бархатистим та ароматним. Він поглинає оптимальну кількість рідини, жиру та спецій, завдяки чому страва має насичений смак.

На жаль, на ринку можна часто зустріти підроблений рис Девзіра. Тому важливо вміти відрізняти справжній сорт від підробленого. Способи відрізнити справжній рис Девзіра від підробки:

  1. Зерна цього сорту дуже щільні. Якщо спробувати їх розкусити, спроба увінчається неуспіхом.
  2. Рис має ребристу структуру і він важкий. Якщо розтерти його на долоні, то буде чути хрускіт.
  3. Якщо стерти із зерна кремову пудру, то на зерні буде чітко видно поздовжню коричнево-червону смужку, яка не зникає навіть після приготування плову.

Як не зіпсувати плов?

Навіть якщо для приготування плову вибрано рис відмінної якості, важливо правильно його приготувати. Щоб не зіпсувати страву, важливо вибрати правильне співвідношення рису і води для плову. Кількість рису на плов береться з розрахунку 1 частина рису та 2,5 частини води. Або ж рідина заливається так, щоб покривати рис на 2 см. Приймаючи рішення про те, скільки треба рису на плов, варто пам’ятати про те, що він збільшується в 7 разів, тому необхідно вибрати достатній обсяг ємності для його приготування.

На перший погляд здається, що приготувати справжній плов досить складно. Але якщо дотриматися всіх правил, то це може виявитися під силу кожному кулінару.

Оцініть статтю