Засолити червону рибу в домашніх умовах досить просто. Правда, доведеться трохи повозитися, самостійно обробляючи рибу, але після засолювання вийде продукт в якості якого можна бути абсолютно впевненим.
Для засолювання можна використовувати практично будь-яку червону рибу. Риба, як правило, продається почищеною і залишається її тільки обробити.
Обробляти рибу легше і зручніше, якщо вона розморозилася не до кінця. Відріжте голову, хвіст і виріжте спинний і черевні плавники. Очистіть луску і потім вимийте рибу.
Залежно від розміру рибної тушки можна або обробляти її цілком, або нарізати її поперек шматками зручної довжини, і обробляти кожен шматок окремо.
Надріжте рибу по хребту з однієї або з двох сторін. Акуратно відокремте ножем м’ясо з одного боку риби від хребта і ребер. Краще починати зверху, а потім узятися до ребер. Якщо в районі черевної порожнини червоної риби залишилися які-небудь плівки, видаліть їх. Таким же способом обробіть другу половину риби.
Ретельно перевірте, чи всі кістки ви витягли при обробці. В результаті повинно вийти два призначених для засолювання філейні шматки червоної риби.
Засолювання червоної риби
Змішати сіль і цукровий пісок з розрахунку 2 ст.л солі й 1 ст.л цукру на 1 кг рибного філе і посипте рибу товстим шаром.
Складіть в емальовану каструлю шматки риби так, щоб шкіра виявилася назовні й закрийте кришкою. Риба дасть сік і добре в ньому просолиться.
Якщо шматки червоної риби досить товсті, можна взяти кришку меншого діаметру ніж сама каструля і зверху притиснути її невеликим вантажем. Але вдаватися до цього доводиться досить рідко.
Скільки треба солити червону рибу
Слабосолона червона риба виходить після 8-10 годин. Для повноцінного засолювання необхідно солити рибу добу чи дві, залежно від розміру і товщини. При цьому слід взяти до уваги, що, чим довше риба знаходиться в розсолі, тим вона стає солоніша.
Щоб процес засолювання зупинити, потрібно просто злити з каструлі сік, який дала риба.