Як справлятись з відчуттям печії у період вагітності?

Як справлятись з відчуттям печії у період вагітності? Вагітність та пологи

Печія – неприємне відчуття, яке виникає у 90 % вагітних жінок. Вона появляється навіть у тих, хто ніколи раніше не стикався з нею і не мав проблем зі шлунково-кишковим трактом. Чому печія появляється під час вагітності, і чи можливо уникнути, спробуємо розібратись детальніше.

Причини появи печії у вагітних

Численні неприємні симптоми дозволяють легко ідентифікувати печію: неприємний присмак присмак у роті, відчуття дискомфорту в горлі, наче воно палає. Виникає вона після того, коли вміст шлунку (їжа та шлунковий сік) потрапляють назад у стравохід. Слизова оболонка, що покриває стінки стравоходу, подразнюється кислотою зі шлунку. Найчастіше відчуття печії починає турбувати відразу після прийому їжі, а також в лежачому положенні. У вагітних жінок симптоми найяскравіше виражаються в другому триместрі, коли матка починає активно збільшуватись у розмірах і чинити тиск на внутрішні органи.

Перша причина появи печії, як ви вже зрозуміли – тиск на органи травлення матки. Доповнює цю причину ще один фактор – гормональний фон, який під час вагітності дуже змінюється.  Шлунок від стравоходу відокремлює м’яз-клапан – сфінктер, завдяки якому їжі перекривається зворотний шлях. У період вагітності збільшується кількість гормону прогестерону в жіночому організмі, який сприяє розслабленню м’язів в усьому організмі.

Вплив гормонів позначається і на підвищенні кислотності шлунка, посилюючи печію.

Чи можна уникнути появу печії у період вагітності та як з нею справлятись?
Існує кілька способів і рекомендації як полегшувати неприємні прояви печії, які турбують вагітних у другому і третьому триместрі. На останньому місяці вагітності після опущення плоду печія може зникнути, оскільки зменшиться тиск на шлунок.

Як боротись з печією:

  1. В першу чергу слід підкоригувати раціон, виключивши з нього їжу, яка підвищує кислотність шлунку: гостра їжа, газовані напої, кава, кислі фрукти та овочі, смажена їжа, часто від картоплі та борошняних виробів. Організм кожної людини індивідуальний. Тому простежте реакцію свого організму на наступну їжу, яка у вас викликає неприємні відчуття.

    Замучені безперервною печією вагітні жінки вдаються до прийому лікарських препаратів. Якщо Ви прийняли таке рішення, то обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб підібрати ліки, які не шкідливі для розвитку дитини.

  2. Потрібно харчуватись невеликими порціями, проте кожних 2-3 год, щоб не переповнювати шлунок. Не запивайте їжу, оскільки наповнений шлунок буде «викидати» частину їжі в стравохід.
  3. Вживайте молоко. Протягом дня пийте молоко, яке нейтралізовує частково дію кислоти, полегшує відчуття.
  4. Корисні при печії киселі, свіжовичавлений моркв’яний сік.
  5. Рекомендовано їсти вівсяну кашу, льон запарений, які створюють додаткову захисну оболонку на слизовій шлунка та стравоходу.
  6. Вірним помічником від прояву печії є імбир – додавайте його в їжу в сухому вигляді, або заварюйте чай.
  7. Підкладіть під голову високу подушку, або спіть на двох подушках, щоб не приймати максимально горизонтальне положення і не провокувати потрапляння їжі у стравохід.
  8. Мінеральна негазована вода також допомагає втамовувати відчуття печіння, проте постійно вживати її не варто, тільки при неприємних симптомах.

Сподіваємось, що такі прості рекомендації допоможуть почувати себе на всі 100 у період вагітності і без приймання препаратів боротись з печією.

Оцініть статтю