Печія – неприємне відчуття, яке виникає у 90 % вагітних жінок. Вона появляється навіть у тих, хто ніколи раніше не стикався з нею і не мав проблем зі шлунково-кишковим трактом. Чому печія появляється під час вагітності, і чи можливо уникнути, спробуємо розібратись детальніше.
Причини появи печії у вагітних
Численні неприємні симптоми дозволяють легко ідентифікувати печію: неприємний присмак присмак у роті, відчуття дискомфорту в горлі, наче воно палає. Виникає вона після того, коли вміст шлунку (їжа та шлунковий сік) потрапляють назад у стравохід. Слизова оболонка, що покриває стінки стравоходу, подразнюється кислотою зі шлунку. Найчастіше відчуття печії починає турбувати відразу після прийому їжі, а також в лежачому положенні. У вагітних жінок симптоми найяскравіше виражаються в другому триместрі, коли матка починає активно збільшуватись у розмірах і чинити тиск на внутрішні органи.
Перша причина появи печії, як ви вже зрозуміли – тиск на органи травлення матки. Доповнює цю причину ще один фактор – гормональний фон, який під час вагітності дуже змінюється. Шлунок від стравоходу відокремлює м’яз-клапан – сфінктер, завдяки якому їжі перекривається зворотний шлях. У період вагітності збільшується кількість гормону прогестерону в жіночому організмі, який сприяє розслабленню м’язів в усьому організмі.
Вплив гормонів позначається і на підвищенні кислотності шлунка, посилюючи печію.
Чи можна уникнути появу печії у період вагітності та як з нею справлятись?
Існує кілька способів і рекомендації як полегшувати неприємні прояви печії, які турбують вагітних у другому і третьому триместрі. На останньому місяці вагітності після опущення плоду печія може зникнути, оскільки зменшиться тиск на шлунок.
Як боротись з печією:
- В першу чергу слід підкоригувати раціон, виключивши з нього їжу, яка підвищує кислотність шлунку: гостра їжа, газовані напої, кава, кислі фрукти та овочі, смажена їжа, часто від картоплі та борошняних виробів. Організм кожної людини індивідуальний. Тому простежте реакцію свого організму на наступну їжу, яка у вас викликає неприємні відчуття.
Замучені безперервною печією вагітні жінки вдаються до прийому лікарських препаратів. Якщо Ви прийняли таке рішення, то обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб підібрати ліки, які не шкідливі для розвитку дитини.
- Потрібно харчуватись невеликими порціями, проте кожних 2-3 год, щоб не переповнювати шлунок. Не запивайте їжу, оскільки наповнений шлунок буде «викидати» частину їжі в стравохід.
- Вживайте молоко. Протягом дня пийте молоко, яке нейтралізовує частково дію кислоти, полегшує відчуття.
- Корисні при печії киселі, свіжовичавлений моркв’яний сік.
- Рекомендовано їсти вівсяну кашу, льон запарений, які створюють додаткову захисну оболонку на слизовій шлунка та стравоходу.
- Вірним помічником від прояву печії є імбир – додавайте його в їжу в сухому вигляді, або заварюйте чай.
- Підкладіть під голову високу подушку, або спіть на двох подушках, щоб не приймати максимально горизонтальне положення і не провокувати потрапляння їжі у стравохід.
- Мінеральна негазована вода також допомагає втамовувати відчуття печіння, проте постійно вживати її не варто, тільки при неприємних симптомах.
Сподіваємось, що такі прості рекомендації допоможуть почувати себе на всі 100 у період вагітності і без приймання препаратів боротись з печією.