Стейк в перекладі з англійської означає «шматок», чим, по суті, і є. Як правило, на виготовлення стейків йдуть великі особини сьомги, які проходять ретельну чистку, патрання, а потім нарізку поперек хребта на досить великі шматки. Сьогодні в магазинах ми маємо можливість придбати вже готову нарізку, проте найбільш оптимальним буде купити цілого свіжого лосося і обробити його належним чином. Тільки в цьому разі ми можемо розраховувати на свіжість і якість продукції.
Ідеальний стейк з сьомги можна посмажити виключно на вугіллі на мангалі, де жар від тліючого дерева і ароматний душок дозволяють нам насолоджуватися справжнім смаком цього чудового блюда. Якщо ж ми готуємо цей делікатес на кухні, то на допомогу приходить електро-гриль.
Ну, а якщо такого агрегату в будинку не спостерігається, то і в духовці на решітці можна отримати відмінний рибний стейк, однак про аромат димку в даному випадку варто забути. Хоча деякі ентузіасти засипають дрібні тирсу на лист і ставлять його під решітку, в результаті все ж виходить страва на грилі.
Сьогодні багато ресторанів пропонують своїм клієнтам рибні і м’ясні стейки, які готуються в хосперах – печах, спеціально розроблених для запікання подібних страв. Ці агрегати працюють на деревному вугіллі, просочуючи виріб димовим ароматом.
Готуємо простий стейк з сьомги
Інгредієнти:
- Стейк сьомги — 0,5-0,6 кг
- Лимон — 1/2 шт.
- Оливкова олія — 75 мл
- Цибуля-ріпка — 1 головка
- Майоран — 1/4 ч. л.
- Сіль — 2 щіпки
Приготування стейку з сьомги:
Щоб головне святкове блюдо вийшло чудовим, соковитим, ніжним і неймовірно смачним, потрібно мати не поверхневе, а саме чітке уявлення про те, як готувати стейк із сьомги-гриль, як смажити його на мангалі, скільки часу необхідно відвести на всю процедуру, та й взагалі, потрібно враховувати всі приписи рецепта. Тоді і тільки тоді можна розраховувати на ідеальний результат.
Чищення й патрання
Якщо ви для готування вибрали готові стейки, то їх слід вилучити з упаковки, зчистити за необхідності залишки луски і добре промити, після чого викладає скибочки на паперовий рушник.
У разі використання в рецепті цілісної сьомги, тушку слід почистити, випатрати і гострим ножем нарізати на порційні шматки шириною 5 см.
Для стейка краще не брати заморожений продукт, оскільки після розморожування м’ясо буде надмірно м’яким і не еластичним, що утруднить нарізку.
Маринування сьомги
Після того, як рибка злегка підсохне, ми приступаємо до її маринування.
- Найбільш простим способом обробки лосося є обтирання м’яса лимонним соком з сіллю, однак грамотний підбір пряних трав і спецій гарантовано зроблять страву більш ароматною, а смак вишуканим і витонченим. Видів приправ для риби неймовірно багато, тому вибрати щось для себе за власним смаком не складе труднощів, ми ж вирішили зупинитися на майорані.
- Щоб м’ясо вийшло соковитим, ніжним і не пересушеним, основою нашого маринаду буде оливкова олія, куди ми видавлюємо сік половини лимона, додаємо майоран, нарізану кільцями цибулю і сіль.
- Ось в такій суміші ми повинні витримати скибочки сьомги близько півгодини. 30 хвилин буде більш ніж достатньо, щоб м’ясо увібрало в себе необхідну кількість солі і всі аромати спецій.
- Після цього викладаємо промариновану рибу і цибулю на решітку гриля або мангала і обсмажуємо на невеликому спеці тліючих вугіль, регулярно перевертаючи стейки, щоб він не підгорів і не пересох.
- Час смаження залежить від запалу вугілля, однак і при малому спеки і 15 хвилин вистачить, щоб сьомга пропеклась і вийшла ніжною, соковитою з апетитною рум’яною скоринкою.
Готові стейки необхідно зняти з решітки, поки вони не охололи, інакше наше коронне блюдо гарантує намертво пристати до металевих планок.
Рибка виходить дуже смачною і ситною. Подавати її можна і як самостійне гаряче блюдо, або з овочевим гарніром, в якості якого може виступити спаржа, квасоля, картопля фрі або пюре, свіжа нарізка або будь-який салат.
Прикрасити цю пишність можна листям салату, зеленню, маслинами, томатами чері, загалом, за власним смаком.
Стейк з сьомги метелик
Але якщо ви хочете підкорити гостей не тільки пишністю смаку, але і вишуканою і оригінальною подачею, то вам не залишається нічого, крім як приготувати стейк з сьомги метелик.
Готується він так само, проте в оформленні є свої нюанси.
Свіжий стейк ми повинні розрізати вздовж до шкірки, цілісність якої не можна порушувати.
Далі філе по надрізу розводимо в різні сторони і викладаємо у формі, що нагадує метелика.
Ну, а далі маринуємо і смажимо, як зазвичай. Виглядає таке блюдо просто чудово.
Соус до стейку з сьомги
Чудово доповнить і підкреслить смак рибного шашлику не тільки гарнір, але і соус зі сметани, соку лимона, часнику і зелені кропу.
Також відмінно поєднується з нашою стравою і огірково-соєве заправка. Для її приготування свіжий огірочок натираємо на тертці, кріп дрібно подрібнюємо і все це змішуємо з соєвим соусом і олією оливи.
Звичайний соус тартар теж відмінно складе прекрасну компанію нашій святковій вечері.
Маринади
Взагалі приготування стейка з сьомги на вугіллі не вимагає якихось певних навичок, блюдо практично завжди виходить відмінним. Однак все ж варто віддати належне і маринаду, адже саме від нього залежить багатство смаку та аромату нашого кулінарного шедевра.
- Одним з альтернативних способів маринування риби вважається суміш з свіжого перцю чилі, оливкового масла і солі.
- Також і імбиру знайшлося почесне місце в нашій кухні. Маринад з його кореня (50 г), лайма (1 шт.), солі, часнику (3 зубчики), перчика чилі (1 шт.), соєвого соусу (4 ст. л.) і рослинної олії (2 ст. л.) стане ідеальною десятихвилинної просоченням для наших стейків.
За бажанням таку пряну суміш можна присмачити кропом, а лайм замінити лимоном.
Приємний відпочинок на природі все частіше стає пріоритетним способом відзначити якесь свято, і багато хто замислюється про похідне святкове меню.