Гостра та ароматна приправа облагороджує смак страви, особливо це стосується м’ясних і рибних закусок і гарячих страв. Ми підготували кілька рецептів домашнього хрону і розглянемо докладно, як його приготувати в домашніх умовах, у тому числі з буряком. Цей популярний гострий соус — постійний гість на наших обідніх столах, при тому й для здоров’я — це найцінніший продукт!
Кому з нас не знайомий такий по-домашньому звичний холодний соус з хрону? Пахучий і ядрений, він багатий не тільки вітамінами (особливо вітаміном С), а й мінеральними солями, ефірними оліями, що володіють високими антисептичними властивостями. Також продукти з цього кореневища можна сміливо розглядати як рослинний антибіотик. Зелені свіже листя цієї культури активно використовуються і в консервації, і як пряний інгредієнт в салатах — в них багато каротину і клітковини.
Але найголовніший ефект від вживання приправи з кореня цієї рослини полягає в тому, що вона природним чином активізує виділення шлункового секрету і потужно впливає на діяльність всієї травної системи. Погодьтеся, що така приправа до білкових продуктів — надійний помічник нашого шлунково-кишкового тракту, здатний допомогти переварюванню їжі й дати нам відчуття легкості в шлунку після рясної трапези.
Давайте разом приготуємо домашній хрін, рецепти якого ми детально розглянемо. Виготовлення його в домашніх умовах — зовсім нескладний процес, та й компоненти — доступні практично в будь-який час року.
Рецепт хрону з яблучним оцтом
Інгредієнти
- Корінь хрону — 100 г
- Оцет яблучний — 50 мл
- Вода кип’ячена — 50 мл
- Сіль — за смаковими уподобаннями
- Цукор — для пом’якшення гостроти
Приготування хрону з яблучним оцтом
- Коріння спочатку чистимо гострим ножем, потім перемелюємо якомога дрібніше. Якщо є блендер, то цей процес займе у вас не більше кількох хвилин.
- Змішуємо отриману кашку з водою й оцтом, додаємо на смак сіль. Цукор можна не додавати, але для пом’якшення гостроти приправи можна додати 1 чайну ложечку. Ретельно перемішуємо.
- Перекладаємо хрін домашнього приготування в скляну баночку і щільно закриваємо. Відправляємо в холодильник для настоювання на кілька годин.Приправа готова!
Порада:
Якщо ви не любите застосовувати оцет, то тут ви праві! Хрін в домашніх умовах ми готуємо прямо до столу і немає чого його робити взапас! Через пару днів він вже втрачає свою гостроту! І хоча оцет є природним консервантом, він також і послаблює силу та смакову пікантність хрону, надаючи йому непотрібну кислинку
Домашній хрін з буряком
Інгредієнти
- Корінь хрону — 500 г
- Буряк великого розміру — 1 коренеплід
- Цукор — на смак або 1 ч. л
- Сіль — на смак
- Оцет столовий — 2 ст. л
Приготування домашнього хрону з буряком
Рецепт приготування хрону з буряком ми даємо з розрахунку на кількість наявних у вас корінців. Тобто, регулювати кількість інших інгредієнтів ви можете самі, за пропорціями, вказаними в рецепті.
- Очищаємо коріння, нарізаємо їх невеликими шматками. Подрібнюємо за допомогою електром’ясорубки або блендера і перекладаємо в літрову скляну банку з кришкою.
- Буряк чистимо (вибираємо буряк салатний, з яскравою плоттю), нарізаємо зручними шматочками й перемелюємо їх якомога дрібніше. Нам знадобиться тільки буряковий сік, який нам потрібно віджати через два шари марлі.
- Відкриваємо банку з меленим коренем і вливаємо туди буряковий сік. Зверху засипаємо вміст банки 1 столовою ложкою цукру (або більше-менше) і 1 чайною ложечкою солі. Всі компоненти старанно перемішуємо до однорідності й тільки потім додаємо 9%-ний оцет (2 ст.л).
- Поверхня домашньої заготівлі заливаємо водою (кип’яченою холодною) так, щоб весь її вміст було покрито, але не більше! Воду не переливаємо! Закриваємо кришкою щільно і кілька разів струшуємо.
Готово! Ставимо приготований продукт в холодильник для визрівання. Досить однієї ночі, щоб вранці … покласти собі в тарілку холодцю або пару скибочок свіжого сальця, збоку викласти ложку домашнього пекучого продукту і … Смакота!
Як ви бачите, приготувати хрін в домашніх умовах легко і просто!
Головне, що ви повинні пам’ятати — робити велику його кількість не має сенсу. Навіщо втрачати його непередаваний смак і його чарівні властивості?